Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Hør om og se ned til det ældste Helsingør mens børnene er ”Juniorarkæologer”

Museumsinspektør og arkæolog Kjarten Langsted i færd med arbejdet med en metaldetektor. Foto: Meta Lier Hansen.
Annonce

Hør og se ned til det ældste Helsingør mens børnene er ”Juniorarkæologer”

I morgen lørdag den 29. august mellem kl. 10-14 er der mulighed for såvel børn som voksne at komme meget nærmere på Helsingørs tidlige historie og ligefrem lege lidt arkæolog. De voksne kan få museumsinspektør og arkæolog Kjarten Langsteds ord om hvad Museum Nordsjælland indtil nu har fundet i det nygravede hul i Hestemøllestræde. Og får børnene er der mulighed for at gå på opdagelse i gårdhaven bag Helsingør Bymuseum, hvor er der et fritliggende jordstykke som de med en ægte metaldetektor fra museet kan få lov til at gennemsøge og grave lidt i – og hvem ved, måske finder de noget interessant? Med metaldetektoren kan børnene gøre sig værdige til et diplom som ”Juniorarkæologer”.

Børnene har gratis adgang, men kun ifølge med en voksen. Der er et begrænset antal billetter til rådighed. De købes via helsingormuseer.dk eller direkte på Helsingør Bymuseum. Billetten gælder også til Museerne Helsingørs tre andre museer på dagen.

Fælles projekt

Museerne Helsingør og Museum Nordsjælland er gået sammen om projektet, men gravearbejdet er som altid lagt i hænderne på fagfolkene fra Museum Nordsjælland, der holder til i Hillerød.

I forbindelse med renoveringsarbejdet graves der med tungt grej i Hestemøllestræde for tiden - lige uden for Helsingør Bymuseets dør. Hele strædet skal som tidligere omtalt her i avisen ændres radikalt og der anlægges en rende midt i strædet ned mod havnen, lige som belægningen ændres med mere.


I de øverste lag lige under asfalten ligger alle de kendte moderne installationer, så som gas-, vand- og el-ledninger, som nu er blotlagt, men længere nede ligger de historisk spændende lag, der har været uberørt gennem århundreder. Det er her, der er spor af det gamle Helsingør at finde

Kjartan Langsted.


Lag på lag – år efter år

Helsingør Bymuseet inviterer derfor byens borgere tæt på så de kan se hvad arkæologerne undersøger og finder.

-Under de øverste lag, som nu er åbnet finder vi lag ned til strædets anlæg i midten af 1500-tallet, fortæller museumsinspektør og arkæolog Kjarten Langsted. Dette lag er fra perioden med bebyggelsen ”Sandet” der lå nede i det nuværende Kulturværftsområde. Hestemøllestrædets anlæg viser skellet mellem kirken og Karmeliterhuset, og nedenunder finder vi et lag med slagger fra jernhåndtering og smedearbejde. Vi finder mange dyreknogler spredt og sammen med slaggeret har det nærmest virket som stabilgrus virker nu om dage, siger han.

Under dette lag – som kan se i det store borehul, som er lavet i strædet, har fagfolkene fundet et lag som formentlig har været et haveområde, måske fra 1300-tallet. Her har fagfolkene fundet en del små mønter i hvad de kalder dyrkningsfladen. Det er små mønter der i dagens mønt ville svare til 10 og 20 kroner. De fundne mønter er fra Erik af Pommerns tid.

Under dette lag finder vi et sandlag, som måske stammer fra sandflugt måske i 1200-tallet og under det sand, finder vi et lag med tydelige plovspor. Og så er vi tilbage i slutningen af 1100-tallet – og det er fra dengang Helsingør blev anlagt, siger Kjarten Langsted, der opfordrer interesserede til at komme i morgen og ”se ned gennem og tilbage i historien”

Annonce
Annonce
Alarm112

To personer i kritisk tilstand efter bilulykke

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce