Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

- Hvordan sikrer vi, at byerne også får et liv udenfor sæsonen

Jens Frimann Hansen er født i 1964, bor i Ålsgårde og er siden 2003 leder af Helsingør Teater. I fritiden går Jens til den på fodboldbanen. Foto: Lars Johannessen

Kulturnatten har også lidt under coronanedlukningen. Sidste år blev Kulturnatten aflyst, men i år genopstår Kulturnatten i lutret skikkelse. I år har det til gengæld været svært at planlægge Kulturnatten, som vi gerne ville, dertil har næsten alle været for optaget af genstarten af hele Helsingør. Afslutningen i år i Helsingør bliver et festligt og spektakulært fyrværkeri, men havde verden været lidt mere normal, og havde vi haft lidt mere tid til forberedelse, var afslutningen i år også blevet et kulturelt indslag.

For nylig blev jeg ringet op af en journalist. Han havde aldrig selv været på Kulturnatten, men han havde ringet rundt til gode folk i Hornbæk, som alle mente, at Kulturnatten ikke bidrog synderligt til omsætningen. Handelslivet er af stor betydning for Kulturnatten alle steder, men det er ikke et mål i sig selv på kort sigt at skabe omsætning i de lokale butikker. På den anden side er det svært at tro, at når byerne fyldes op med mennesker, at det så ikke også har en eller anden form for betydning for omsætningen.

En by er ligesom en have. Gøder man den for meget, går planterne ud. Men giver man planterne tid og pladst til at gro, så kan den udvikle sig til en dejlig have, hvor der er rart at være.

Jens Frimann Hansen, leder af Helsingør Teater

I hvert fald har jeg selv oplevet lange, lange køer foran udskænkningssteder og pølsesælgere, og gader så fyldte, at man dårligt kan komme frem. På den ene side efterlyser vi begivenheder, så vi kan forøge byernes omsætning, og på den anden side lyder det som om, at vores borgere ikke gider handle i vores egne byer. Det lyder som om, at enten er vi attraktive nok og må gøre det bedre, eller også er vi for dårlige til at markedsføre vores varer, cafeer osv. Men det er ikke det vigtigste ved Kulturnatten, på den anden side kan det kun glæde os alle sammen, at nogle kan lave en god lokal forretning for en begrænset kommunal investering.

Annonce

Værdien af Kulturnatten ligger et helt andet sted. Kulturnatten er en af de få begivenheder i Helsingør Kommune, hvor borgerne bruger deres egen by. På Kulturnatten mødes familier, unge og gamle for at have en festlig eftermiddag og aften som optakt til weekenden. Normalt - og her taler jeg om sæsonen - er Helsingør og Hornbæk fyldt med turister, og uden for sæsonen sker der så godt som intet udenfor butikkernes åbningstid. Mange af restaurationerne lukker allerede ved otte-tiden og ligeså fuld og pulserende Helsingør kan være i sæsonen, lige så gabende tom er den, når turisterne er væk. En by er ligesom en have. Gøder man den for meget, går planterne ud. Men giver man planterne tid og pladst til at gro, så kan den udvikle sig til en dejlig have, hvor der er rart at være. Mere af det samme, mere af det sikre, er ofte et mantra i byudvikling. Men mange gange er det mere et spørgsmål om at give plads.

Sat på spidsen kan en ensidig satsning på turister hurtigt lede til et kollektivt meningstab, hvor borgerne ikke føler sig velkomne i deres egen by. Selvom det er blevet bedre indledes dette meningstab allerede i september og varer ved helt hen til april måned, fordi byen følger turisterne puls, hvor de store penge jo tjenes. Men i forhold til turistbranchen er dette også et problem. Ejer man et hotel, eller en restauration skal der jo kunder ind hele året, hvis det skal løbe rundt. Det samme gælder museer, teatre og musiksteder.

Kulturnatten er et uendeligt lille skridt i en retning, hvor man forsøger i højere grad at inddrage borgerne i byens puls og liv i Helsingør, Hornbæk og Espergærde. Vel omsætter turisterne for millioner i løbet af sommeren, men hvordan sikrer vi, at byerne også får et liv udenfor sæsonen?

Turisterne er vigtige for Helsingørs erhvervsliv og byens omsætning, men måske bør man også i langt højere grad satse på og udvikle aktiviteter og rammer til at borgerne får lyst til at være en del af de små bysamfund. Dette er Kulturnatten et lysende eksempel på. Velkommen.

Annonce
Annonce
Indland

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Annonce
Annonce
Indland

Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

- Den hårde tone på de sociale medier holder flere og flere unge fra at ytre sig

Alarm112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Lokalavisen Nordsjælland

Suspekt kommer til byen: - Vi har haft nogle af vores vildeste koncerter i Helsingør

Lokalavisen Nordsjælland

Lektie- og Sprogcafé er reddet: De frivillige strømmer til

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Lokalavisen Nordsjælland

Som 17-årig forlod Daniel sin familie: - De første 20 år af mit liv var ren overlevelse

Lokalavisen Nordsjælland

Vind 2 x 4 entre- og turpasbilletter til Tivoli

Sport

Se billederne: Kronprinsesse Mary trænede udspark med Kasper Schmeichel i Helsingør

Lokalavisen Nordsjælland

Sarah tog sit livs valg midt i personlig krise: - Min søn begyndte at skrige helt uhæmmet

Lokalavisen Nordsjælland

Tina røg på hospitalet og Allan smadrede ryggen: Nu har de startet nyt firma og lever livet på deres egne præmisser

Lokalavisen Nordsjælland

En fast del af undervisningen: Hellebækskolen går grønt

Lokalavisen Nordsjælland

Lene starter skældud-fri børnehave: - Vores barnesyn er forældet

Lokalavisen Nordsjælland

Borgere i Espergærde lægger pres på politikerne: - Nu skal Egegaarden være for alle

Lokalavisen Nordsjælland

9 måder at få børn på: Vibe vil vise sin datter og andre børn at reagensglasbørn ikke er anderledes

Lokalavisen Nordsjælland

Jesper og Brian skal lede familiens succesfulde firma videre: - Ordet direktør kommer aldrig ud af min mund

Lokalavisen Nordsjælland

For et par uger siden slog Denises patient sig selv ihjel: - Jeg ved ikke om jeg nogensinde bliver færdig med at bearbejde det

Lokalavisen Nordsjælland

Nicholas blev næsten slået ihjel: Fanget i en regn af kugler og granater

Lokalavisen Nordsjælland

Velfærdsstaten kan aldrig tages for givet

Lokalavisen Nordsjælland

Charlotte er bange for at miste magten over sit eget liv: - Nyt barselsforslag vil være en stor indgriben i min hverdag

Lokalavisen Nordsjælland

Han vil hellere undvære sin datter end tage barselstid fra hendes mor: Sylvester synes, at nyt forslag er 'grotesk'

Lokalavisen Nordsjælland

140 udlændinge er indvandret til Helsingør Kommune i år: Se her hvor de kommer fra

Annonce