Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Hvordan slipper vi af med kamptrætheden - Hvad gør vi for at passe på hinanden?

Uges klummeskriver er Dorthe Hietala, som bor i Espergærde. Hun arbejder som selvstændig marketingkonsulent og er indehaver af Marketinghuset 360. Foto: Lars Johannessen

Forleden hørte jeg et begreb af naboen, som jeg ikke har hørt så ofte før, nemlig udtrykket ”kamptræthed”. Jeg skulle lige tygge på ordet et par gange, inden det gav rigtig meget mening for den tid, vi befinder os i, og hvor vi snakker om, at vi er corona-trætte. ”Kamptræthed” betegner endnu bedre den tilstand, vi befinder os i, og det blik vi ofte møder, når vi vover os uden for en dør.

"Kamptræthed" er et udtryk, der stammer fra militæret, hvor det bruges til at beskrive den akutte stressreaktion, der ses hos soldater, der har været i intens kamp i længere tid. Det er ikke en sygdom, men en midlertidig tilstand og en reaktion, der følger af kampens stress, og som mindsker kampmandens kampeffektivitet De mest almindelige symptomer er træthed, langsommere reaktionstider, langsomme tanker, ubeslutsomhed, mangel på koncentration, afbrydelse fra omgivelserne, tab af initiativ, manglende evne til at prioritere eller ganske slet og ret: Udmattelse.

Du kan genkende en kamptræt på ”Tusind-meter-blikket”, som er det udtryk, der beskriver det tomme, blanke og fjerne blik, der ses på en kamptræt soldat. Jeg tror, du genkender blikket og har set det indtil flere gange den seneste tid, når du enten har været ude at gå tur, købe ind eller hvis du har mødt kollegaer, familie eller venner.

Hos soldater melder kamptrætheden sig efter 50-60 dage i kamp. De kan om nødvendigt tages ud af kamp for at samle kræfter til at gå i kamp igen på et senere tidspunkt. Hos børn og unge har kamptrætheden for længst meldt sig. De har ikke været i skole, på ungdomsuddannelse, efterskole, højskole eller på deres videregående uddannelse siden 6. december, altså i mere end 90 dage. Detailhandlende og selvstændige med liberale erhverv har været lukket i mere end 60 dage, for slet ikke at tale om, hvor lang tid restauranter, caféer, barer, natklubber eller hoteller har været lukket.

Det alene er en kæmpe belastning i sig selv, og ingen tvivl om at de og deres pårørende også er kamptrætte. Hertil kommer så hele det økonomiske aspekt i manglende indtjening og manglende likviditet til at betale moms, skat og/eller løn til hjemsendte medarbejdere eller muligheden for at gå på arbejde og tjene penge eller lommepenge ved siden af SU. Findes der mon et begreb, der dækker over både kamptræthed og økonomiske trængsler?

Under ”normale” omstændigheder trives vi på et eller andet niveau, og når trivslen er høj, så kan hele verden bare komme an. Lige nu befinder vi os i et samfund, hvor rigtigt mange er kamptrætte, og hvor trivslen er på så lavt et niveau, at hele verden kan vælte sammen for én bare ved at få kastet en gummiand i panden.


Under ”normale” omstændigheder trives vi på et eller andet niveau, og når trivslen er høj, så kan hele verden bare komme an. Lige nu befinder vi os i et samfund, hvor rigtigt mange er kamptrætte, og hvor trivslen er på så lavt et niveau, at hele verden kan vælte sammen for én bare ved at få kastet en gummiand i panden.


Ingen ved, hvornår den kamp, vi kæmper, slutter. Vi kan ikke tage en pause fra den og blive sendt hjem fra felten. Så hvad kan vi gøre for at komme ud af den tilstand af kamptræthed vi er i, og hvad kan vi gøre for at hjælpe familie, venner og kollegaer af med kamptrætheden? Jeg har ikke svaret på det, og selv om vi hele tiden kommer tættere på, at der åbnes op her og der, så forsvinder kamptrætheden ikke som dug for solen fra den ene dag til den anden. Hvad gør vi for at passe på hinanden under og efter en så krævende tid, som den vi står igennem nu?

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

En gevinst for Helsingør eller ej? Vi har spurgt seks borgere på gaden om deres holdning til HH-forbindelsen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

93-årige Arne Magnussen lancerer sit syvende puslespil fra lokalområdet: Velkommen til Snekkersten set fra oven

Annonce