Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Iværksætterduo vil have flere kvinder til at finde deres indre skjoldmø frem

Stifter af Lagertha Kate Maria Vinther (th) kæmper sammen med Marianne Andersen for at motivere flere kvinder til at hjælpe den grønne omstilling på vej og byde ind som iværksættere. Foto: Torben Sørensen
Kate Maria Vinther og Marianne Andersen, begge fra Helsingør, har fundet sammen om en fælles mission. Den går ud på at motivere flere kvinder til at tage springet og sætte deres aftryk på særligt den grønne dagsorden i form af innovative løsninger.

Lagertha. Det er navnet på en lokalt forankret virksomhed, som er opkaldt efter den brave skjoldmø, der i Saxos Danmarkskrønike benævnes som den danske vikingekonge Ragnars hustru. Lagertha beskrives i krøniken - og i den populære netflixserie Vikingerne - som en modig og dygtig kriger som kæmper i første række på lige fod med mændene.

En beskrivelse der er i overenstemmelse med det værdi-grundlag, som 52-årige Kate Maria Vinther havde i tankerne, da hun for et års tid siden grundlagde inkubator-virksomheden. Formålet er at støtte og vejlede kvinder, der går med en iværksætter i maven. Det skal ske gennem kvindelige rollemodeller og samarbejde med større virksomheder.


Annonce

For at tiltrække flere kvinder skal der en ny fortælling til. Vi skal være med til at skubbe flere kvinder i den retning og fortælle dem, at de godt kan.

Marianne Andersen


-Jeg etablerede selv min første virksomhed indenfor beklædningsbranchen, da jeg var 24 år og har været selvstændig lige siden. Jeg er dels drevet af, at der er alt for få kvinder, der kaster sig ud i at være iværksættere. Og så er der behov for flere kvinder, hvis vi for alvor skal sætte skub i den grønne transformation og skabe bæredygtige løsninger. Kvinder har et andet greb. Og så er de særligt dygtige til at skabe samarbejdsrelationer, siger Kate Maria Vinther.

Kort om Lagertha

Virksomheden Lagertha (lagertha.dk) står bag et såkaldt inkubator/udviklingsprogram, som er henvendt til kvinder. Virksomhedens mål er:

1. At øge antallet af kvindelige startups i industrier, der har få kvinder

2. At facilitere samarbejdet mellem kvindelige iværksættere og globale virksomheder

3. At accelerere den grønne transformation

En ny fortælling

Kate Maria Vinther har i starten af året fået følgeskab af Marianne Andersen. Ligesom Kate bor Marianne, der er 57 år, i Helsingør og arbejder som selvstændig.

- Kvinder er stærkt underrepræsenterede som iværksættere, og der er også en skæv fordeling, når det kommer til kvinder beskæftiget indenfor fag som arbejder med eksempelvis teknologi, logistik og transport. Hvis der kommer flere nye øjne til og vi udnytter at vi er forskellige, er det med til, at vi kan nå et skridt videre.

- For at tiltrække flere kvinder skal der en ny fortælling til. Vi skal være med til at skubbe flere kvinder i den retning og fortælle dem, at de godt kan, siger Marianne Andersen. Hun driver selv en konsulentvirksomhed, der har fokus på ny teknologi, står bag flere robotmesser og er stifter af en forening, der har fokus på at få flere piger til at interessere sig for de naturvidenskabelige fag - og er i øvrigt ingeniør af uddannelse.

Og der er brug for en ekstra indsats. Ifølge de seneste tal på området fra OECD er Danmark sammen med Norge et af de lande, hvor færrest kvinder etablerer egen virksomhed. Konkret drejer det sig om 4,2 procent, mens gennemsnittet for alle OECD-lande er på 9,2 procent.

- En af mange årsager er også at kvindelige iværksætter kun får 20 procent af al venture kapital (fonde der investerer risikovillig kapital i opstartsfasen af nye virksomheder, red.), hvor resten går til mænd. Det kræver også en kulturforandring at få flere kvinder til at springe ud som selvstændige og arbejde indenfor mere mandsdominerede fag. Der er en tendens til de store globale spillere er meget maskuline og konservative i deres kultur, påpeger Kate Maria Vinther.

Annonce

Grundig research

For at finde frem til fordelingen af kvinder indenfor de forskellige brancher og hvilke udfordringer kvinder støder på har Kate Maria Vinther gravet sig ned i tal, kurver og forskning på området.

- Jeg har aldrig lavet så meget research før. En af de ting jeg har fundet frem til er, at kvinder tænker og handler anderledes når det kommer til innovation, bæredygtighed, diversitet, technologiske løsninger og miljømæssig management. Det er baggrunden for, at vi særligt har fokus på at samarbejde med industrier, der har store udfordringer med at nå målene om bæredygtighed, siger Kate Maria Vinther.

Med i det selskab hører foruden teknologi, logistik og transport blandt andre den maritime-, shipping-, transport og miningbranchen samt bilindustrien og den finansielle sektor

- Kvinder der springer ud som kvindelige iværksættere, har typisk en tendens til at etablere sig indenfor de mere bløde brancher, påpeger Kate Maria Vinther.

Marianne Andersen og Kate Maria Vinther er på jagt efter flere virksomheder og kvinder, der har lyst til at være med til at fremme bæredygtigt iværksætteri. Foto: Torben Sørensen
Annonce

Samarbejde med virksomheder

Lagertha har foreløbig indgået samarbejdsaftaler med fire globale virksomheder. Det drejer sig om Twill by Maersk og FL Schmidt og Wilhelmsen og DSV/Panalpina. I forhold til samarbejdet med Wilhelmsen og DSV/Panalpina er der lavet en aftale om, at de deltager i samarbejdet med mentorer, rollemodeller og influencers, oplyser Kate Maria Vinther. Fælles for de fire virksomheder er, at kvinderne i dag er underrepræsenterede.

Den 10. maj går Lagertha i luften med det allerførste startup-forløb. Et forløb der gerne må få selskab af flere deltagere, hvis det står til den lokale iværksætterduo.

-  Vi vil rigtig gerne have flere kvindelige iværksætte her fra Helsingør med, siger Kate Maria Vinther.

For flere informationer se virksomhedens hjemmeside: Lagertha.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Den spiser din pant, mens pengene tikker ind på dit kort: Pantstation i Helsingør bliver den første af sin slags herhjemme

Lokalavisen Nordsjælland

Arnes kolonihavehus har fire hjul, bliver trukket af en traktor og har solceller på taget: Arne tøffer Danmark rundt

Annonce