Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Kloakvand i Øresund: Digitale målere skal sikre viden om overløb

Forsyning Helsingør vil indsamle data om overløb af kloakvand ved hjælp af digitale målere. Foto: Lars Johannessen
Forsyning Helsingør har placeret digitale målere ved seks af de mest udsatte overløbs-steder i Espergærde og Snekkersten.
Annonce

HELSINGØR: Klimaforandringerne resulterer i flere skybrud, og når det vælter ned med regn, kan kloakker og renseanlæg ikke følge med. For at undgå at vandet havner i beboelsesområder, må Forsyning Helsingør flere gange årligt lede det ud i Øresund.

Kloakvandet ryger gennem et mekanisk filter, men det er stadig fyldt med bakterier, som ifølge havbiologer kan skade vandmiljøet.

Et flertal i Byrådet har for nylig slået fast, at separatkloakering er den løsning, der på sigt skal skal sætte en stopper for udledningen af det blandede regn- og spildevand. Men det er en langsigtet og ekstremt dyr løsning, og derfor har Forsyning Helsingør sat gang i en række initiativer, der på kortere sigt skal bremse overløbet.

Planen indeholder blandt andet etablering af forsinkelsesbassiner, udvidelse af kloakledninger og en fornyelse af rensningsanlægget i Espergærde.

For at sikre et overblik over mængden af overløb, har Forsyning Helsingør nu placeret digitale målere på seks af de mest udsatte overløbs-steder i Espergærde og Snekkersten.

- Al god planlægning hviler på et pålideligt datagrundlag. Dette grundlag bliver nu bedre med de nye digitale overløbsmålere, og dermed kan vi lettere udvikle kvalificerede og effektive løsninger på problemet, siger bestyrelsesformand Jens Bertram.

Annonce

Registrerer varighed og volumen

Målerne ved de seks overløbsrør fungerer på den måde, at de registrerer varighed og volumen i alle overløb på mere end fem minutter. Herfra sendes signal til en styre- og overvågningsenhed, der igen sender data videre til Forsyning Helsingør.

Ved Espergærde Strand har overløb af blandet regn- og spildevand ofte sat en stopper for badeaktivitet. Foto: Torben Sørensen

- Med de nye målere kan vi få nøjagtige og valide data ind om overløb. Det kan vi løbende bruge til at verificere og forbedre den matematiske model, som vi blandt andet bruger til at planlægge ombygninger af spildevandssystemet, så det bliver bedre til at klare fremtidens store nedbørsmængder, siger vandchef Allan Bruus.

- Samtidig bruger vi overløbsdata i vores dialog med vores miljømyndighed Helsingør Kommune og med DHI, der står for varslingen af badevandskvaliteten på de nærliggende strande, tilføjer han.

Annonce

Skadeligt for vandmiljøet

Som beskrevet i Helsingør Dagblad er der i løbet af de seneste år sket en stor stigning i udledningen af overløbsvand.

I 2019 var der et samlet overløb fra renseanlæg i Helsingør, Hornbæk og Espergærde på 298.426 kubikmeter. Det er en stigning på 72 procent sammenlignet med 2010, hvor der var et overløb på 173.521 kubikmeter.

Havbiolog og leder af Øresundsakvariet Jens Peder Jeppesen har slået fast, at udledningen er skadelig for vandmiljøet:

- Vi er på vej til at ødelægge noget af det, der gør Øresund specielt. Vi ved fra mange undersøgelser, at udledningen af organisk stof går ud over diversiteten af arter. Det er simpelthen skidt for miljøet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce