Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Kostbar renovering af de franske soldatergrave på Helsingør Kirkegård

I 2018 blev 23 fransk-belgiske gravsten på Assistens kirkegård istandsat, og i 2019 blev hovedmindesmærket i sektionen der også istandsat. Og den 26. juni i år tog Forsvarsmissionen ved den franske ambassade til Helsingør for at følge det næste og igangværende renoveringsarbejde på Helsingør Kirkegårds franske sektion. Delegationen ses her med pensioneret oberst Per Slot i midten ved opgangen til obelisken og gravene. Foto: Torben Sørensen.
Den 11. november 2020 er det 100 år siden at en komite af danskere i Helsingør og Paris bekostede rejsning af obelisken og en opsætning af 40 gravstene på Helsingør Kirkegård til minde over de 40 franske officerer og menige soldater, der i januar 1919 døde af den spanske syge.
Annonce

Alle der en gang har besøgt Helsingør Kirkegård og gået en rundtur vil i det mindste have bemærket den høje obelisk, der står stateligt på toppen af kirkegårdens sydlige del.

Den 11. november 2020 er det 100 år siden at en komite af danskere i Helsingør og Paris bekostede rejsning af obelisken og en opsætning af 40 gravstene på Helsingør Kirkegård til minde over de 40 franske officerer og menige soldater, der i januar 1919 døde af den spanske syge og blev begravet på Helsingør Kirkegård.


De pågældende havde været i tysk krigsfangenskab under 1. Verdenskrig og var efter våbenstilstandsdagen den 11. november 1918 på vej hjem til deres fædreland, Frankrig via det neutrale Danmark. De var indkvarteret i Horserødlejren, men blev smittet med den spanske syge og indlagt på garnisonssygehuset på Claessensvej. Den bygning, der senere i en årrække rummede Helsingørs skattekontor og nu et stort skibsbygningsfirma. Enkelte soldater var indlagt på Hotel Marienlyst.

Pensioneret oberst Per Slot, Ålsgårde.


Penge til renovering af fransk og svensk kalksten

Det franske forsvarsministerium har i år bevilliget omkring en kvart million danske kroner til renovering af obelisken og de 40 gravstene. Obelisken på Helsingør kirkegård er udarbejdet i fransk kalksten, mens gravstenene i cirklen omkring er af svensk kalksten.

Den franske ambassade i København har overdraget formanden for Helsingør/Gilleleje lokalkomite af ”Le Souvenir Francais,” pensioneret oberst Per Slot fra Ålsgårde opgaven med at stå for udarbejdelse af udbudsmateriale og indhentning af tilbud fra flere stenhuggerier og at føre tilsyn med arbejdet.

- Arbejdet er nu godt i gang. Det er stenhuggerfirmaet Danstein i Jyderup, der udfører opgaven. Arbejdet forventes færdigt ved udgangen af oktober måned, så det kan indvies i forbindelse med højtideligholdelsen af våbenstilstandsdagen for 1. Verdenskrigs afslutning den 11. november, siger oberst Per Slot. - Dette er samtidig 150 års dagen for den franske republiks oprettelse.

Fransk område så længe kirkegården består

Arealet, hvor soldatergravene ligger, er stillet til rådighed for den franske stat, som har brugsrettet så længe kirkegården opretholdes som kirkegård. Det står i et notat af 28. maj 1919 fra bestyrelserne for Skt. Olai og Sct. Mariæ kirker.

Gravene og obelisken findes på det højeste punkt på Helsingør Kirkegård, hvor det franske flag, ”Trikoloren” vejrer året rundt.

Ved den kommende højtideligholdelse ved soldatergravene forventes den franske ambassadrice, den franske militærattache med sin stab, medlemmer af ”De Allieredes Danske Våbenfæller” samt lokalkomiteen for ”Le Souvenir Francais” og trompeterer fra ”Den kongelige Livgarde” at deltage.

Alle interesserede er velkomne til at overvære mindehøjtideligheden, som finder sted den 11. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Donation der varmer: Ladcykel gør det lettere for elever med udviklingshandicap at tage med på ture ud i naturen

Lokalavisen Nordsjælland

Det socialistiske paradis: - På en almindelig folkeskole oplevede vi, hvordan 12-årige børn var i stand til at citere Lenin og tænke i kor og bære ens tørklæder

Annonce