Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Ekspert om krysantemumbombe i sandkassen: - Kunne have kostet et barn livet

EOD, Hærens Ammunitionsrydningstjeneste, rykkede søndag ud til en legeplads på Kongedammen i Helsingør. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce

Helsingør: Det var langt fra et stykke legetøj, der søndag eftermiddag blev fundet på en legeplads på Kongedammen. Ifølge Nordsjællands Politis døgnrapport blev der nemlig opdaget en krysantemumbombe.

Bomben, der ikke var affyret, blev fundet ved sandkassen på legepladsen.

Der blev kaldt sprængstofeksperter fra Hærens ammunitionsrydningstjeneste til stedet. De kunne bekræfte, at der var tale om en krysantemumbombe, og de tog den med for at destruere den.

Næstkommanderende ved Hærens Ammunitionsrydningstjeneste i Dragør, Jens Block oplyser, at en krysantemumbombe i bedste fald havde sprængt begge hænder bort, hvis den var eksploderet i nærheden af et barn, der befandt sig på legepladsen.

- Men der ville være overvejende sandsynlighed for, at bomben havde kostet barnet livet, hvis den var gået af, fortsætter han.

Annonce

Kan smadre en bil

Han fortæller at krysantemumbomber sælges over internettet på det sorte marked og at det er relativt nemt at komme i besiddelse af, hvis man virkelig ønsker det.

- Men de er meget farlige og sikkerhedsafstanden er oppe på 100 meter eller længere. Springer de i en bil, er den totalskadet. Vi har også set, at detonerede krysantemumbomber har forrettet så stor skade på et parcelhus at taget måtte udskiftes, siger han

Det lumske ved krysantemumbomber er, at den sidste del af lunten er en såkaldt stupin, som brænder lynhurtigt og ikke giver den ukyndige person er chance for at nå i sikkerhed, inden bomben går af.

Det er aldrig til at vide, om de enkelte bomber er stabile. I visse tilfælde kan de være selvantændelige.

- Krysantemumbomber må kun håndteres af uddannede fyrværkere, siger Jens Block. Nordsjællands Politi har ikke oplyst, om  det er lykkedes at finde frem til den eller de, der har efterladt krysantemumbomben på legepladsen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Indland

Danmarks første kvindelige biskop takker af

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Arrangør af Gåtur langs Kysten holder ved: Der er mange, der føler sig ensomme i en mørk tid - at gå åbner sindet

Lokalavisen Nordsjælland

Donation der varmer: Ladcykel gør det lettere for elever med udviklingshandicap at tage med på ture ud i naturen

Annonce