HELSINGØR: Mens mange erhvervsdrivende kæmper for deres overlevelse i skyggen af corona, har 32-årige Emilie Melgaard Jacobsen travlt som aldrig før. Det går så stærkt at hendes mand, Daniel Melgaard Jacobsen, har sagt sit faste job op som kaptajn i Forsvaret for at gå ind i forretningen på fuld tid. Firmaet er også her i december flyttet ind i lokaler i Erhvervsparken i Helsingør for at få mere plads til lager, pakkeri og showroom. Hidtil har det foregået hjemme fra privaten i Helsingør.
- Vi arbejder mere end nogensinde. Vi er meget taknemmelige. I en tid hvor andre er lukket ned, er vi bare vækstet. Det er bare sket. Og det er heller ikke noget, vi har taget nogle lån til. Vi har hele tiden haft det sådan, at det har skulle ske i vores eget tempo, hvor der også skal være plads til vores børn . Vi er her ikke, for at det skal gå hurtigt - men for at skabe et roligt univers, fortæller Emilie.
Blå bog
Emilie Meldgaard Jacobsen er 32 år og er kvinden bag Natbjørnen Tjugga.
Sammen med sin mand Daniel Melgaard Jacobsen er hun forælder til Bertha på et år, Knud på tre og William på syv år.
Familien bor i Helsingør og har lige solgt deres villa. Nu er de på udkig efter en ny bolig, og det bliver helt sikkert i Helsingør.
- Jeg er født og opvokset her og ønsker at blive boende, da vores familie og venner også er bosat i kommunen, siger Emilie Melgaard Jacobsen.
Hurtigt udsolgt
Den første nedlukning i foråret kom 14 dage før, parret gik i luften med deres webshop. Det betød at håndværkerne, som ellers skulle have ombygget kælderen til lagerrum, pludselig ikke havde mulighed for at udføre opgaven. I stedet måtte Daniel og en ansat smøge ærmerne op og gå i gang med at lave kælderen om til lager. Samtidig væltede ordrerne ind.
- Vi fik meget hurtigt udsolgt af det første parti bjørne og måtte bestille det dobbelte antal hjem. Siden er det gået slag i slag med flere samarbejdspartnere. Vi er lidt udfordrede på forhandlersiden. Der er stor usikkerhed i branchen for øjeblikket, men vi har allerede en del, og er på den måde heldige, siger Emilie.
Om Natbjørnen Tjugga
- Natbjørnen Tjugga og ræven Sally er et lyd-, video- og bogunivers med fokus på fortællinger og søvnmeditation for de allermindste.
- Der er også udviklet en app, Tjugga App, som sidste år blev kåret til årets familieapp 2020 af børnibyen.dk.
- Emilie Melgaard Jacobsen fik ideen til en lydmeditation om Tjugga for tre år siden.
- Den første udgivelse var en online-lydmeditation - kort efter fulgte den første bog i serien om Tjugga. Bøgerne bliver forhandlet bredt blev solgt hos landets boghandlere.
- Der er foreløbig udgivet syv Tjugga-bøger, med en mere på vej.
- Der er også salg af merchandise, som Tjugge-bamser, plakater, lamper med videre.
- Firmaet har aftale med 15 forhandlere herhjemme.
- Næste skridt er Japan. Således har forlaget, som Tjuggabøgerne bliver udgivet på, lavet en aftale med et japansk forlag, som har købt rettighederne til at udgive bøgerne.
Fredfyldt univers
Tjugga-universet, som også har selskab af ræven Sally, har på de tre år der er gået, udviklet sig til et forretningseventyr med i alt syv udgivede bøger om sovebjørnen, med en mere på vej, en prisvindende Tjugga-app, videoer og merchandise som plakater til børneværelser og bløde Tjugga-bjørne til at putte med.
- Det har hele tiden handlet om at skabe et roligt og fredfyldt univers for børn. Jeg tror, der har været et behov for Tjugga. Det handler om at give børn og forældre muligheden for at skabe ro og centrere og skabe fokus i en omskiftelig hverdag med mange indtryk. Mange forældre kæmper med putning fra tid til anden. Det, at barnet kan have en tryg og kærlig ven som Tjugga, er med til at skabe ro. Der er også mange, der bruger Tjugga, selv om de ikke har søvnproblemer, forklarer Emilie.
Emilie Melgaard JacobsenJeg skrev og tegnede mange små bøger og tegneserier, allerede da jeg var barn. Og har altid elsket at læse børnebøger....Min far har bidraget meget til alt det, jeg har lært i forhold til storytelling
Svært ved at sove
Det er tre år siden den 32-årige iværksætter, som selv er mor til tre, lavede den første lydmeditation med natbjørnen Tjugga. Behovet opstod, da parrets ældste søn William, på dengang fire år, blev storebror til Knud.
- Jeg skabte historien, fordi William havde svært ved at sove. Det med pludselig at skulle putte William med et spædbarn på armen blev en interessant udfordring. Jeg fandt ud af, at William faldt godt til ro, når han lyttede til min stemme. Det var på den måde, jeg fik ideen til den første online-lydmeditation. Det var ikke kun en kærlig drømmerejse men også en bekræftelse af hans behov. Det var ham, der fandt på, at fortællingen skulle handle om en bjørn, der hedder Tjugga.
Turde tale om døden
Eventyret om Tjugga er langt fra slut endnu, hvis det står til familien Melgaard Jacobsen. Forude venter en eksportaftale med Japan. En ottende Tjugga-bog, som handler om døden, er også snart på vej. En bog som på sørgelig vis er blevet aktualiseret af, at Emilie indenfor de seneste uger har mistet sin højtelskede farfar.
- Jeg har lige afleveret manus og illustrationer til bogen. Den handler om at savne, og det der sker når roen sænker sig, og man skal til at sove og døden kommer rullende som et godstog . Der mangler en bog, som tør italesætte døden på en tryg måde. Det kan næsten kun gå for langsomt med at udgive den. Vi står også og mangler den herhjemme, efter børnenes oldefar er gået bort, siger Emilie.
Født til at fortælle
Hun er oprindelig uddannet pædagog - og det er gennem hendes tidligere arbejde og erfaringen som mor, hun henter sin inspiration. Det er også hende selv, der står for både ide-oplæg, manus og illustration af bøgerne, ligesom hun også selv indtaler lydmeditationerne, i samarbejde med den lokale musiker Casper Skovgaard og også selv optræder i de vidoer, hun også producerer. Video-optagelserne foregår med hjælp fra broren Jakob Knudsen, som er fotograf. Det med at producere film kommer i øvrigt ikke fra fremmede. Emilies far, Jan Knudsen, arbejder som fotograf for TV2 og bor også i Helsingør sammen med moderen Jeanette Knudsen. Det med at fortælle historier har fulgt Emilie fra hun var helt lille.
- Det kan mine forældre tale med om. Jeg skrev og tegnede mange små bøger og tegneserier, allerede da jeg var barn. Og har altid elsket at læse børnebøger. Det, at jeg er vokset op med et videokamera i hånden og har fået lov til at lege med det medie fra jeg var helt lille, er en stor fordel. Min far har bidraget meget til alt det, jeg har lært i forhold til storytelling, fortæller hun.
Alle børn skal kende Tjugga
Lige om hjørnet venter Japan. Således har det danske forlag, der udgiver Tjugga-bøgerne solgt rettighederne, så japanske børn også kan få glæde af Tjugga og Sally. Det kommer til at ske i løbet af året. Og drømmene stopper ikke her, fortæller Emilie.
- Jeg ser for mig, at Tjugga kommer til at være rundt om i hele verden, som en kærlig og dejlig figur på linje med Pippi Langstrømpe og Paddington, som en figur alle kender. Alle børn skal puttes af Tjugga.