Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Magien kan begynde igen: - Vores ældste er 87 år, og han har stadig en forbløffende flot stemme

Helsingør Kammerkor holdt sin første øveaften i klostergården. Foto: Estrid Dyekjær
Genstarten begyndte med a capella-sang en mørk og kold aprilsaften i klostergården. På lørdag handler det blandt andet om, at Mozart var den første popstjerne, om et 71 år ungt kammerkor, og ikke mindst om alt det andet man skal huske, at man nu kan gå til.

HELSINGØR: Der er ikke meget rock´n´roll over Dietrich Buxtehude, men netop her, og netop nu er han det helt rigtige musikvalg, og det er hans musik, hvis toner spiller bold med murværket, der omkranser klostergården. En musik, der både fortæller om musikglæde og nogle kormedlemmer, der bare ikke vil give op. Det er onsdag den 14. april, det er koldt og mørkt, men musikken lader sig ikke holde nede.

Kan synge inde

Den 14. april var første gang i år at Helsingør Kammerkors medlemmer fik chancen for at synge sammen, og den greb de, selv om det måtte foregå udendøre. På tirsdag kan koret for første gang få lov til at øve indendørs i Hellebæk Skoles festsal, og det glæder Estrid Dyekjær, der er bestyrelsesmedlem i koret. Med sine 42 år er hun korets yngste  medlem. Som hun selv udtrykker det.

- Koret er fra 1950, og der er altså ingen, der har været med hele tiden, men der er nogen, der kommer tæt på, siger Estrid Dyekjær, der kun har respekt for sine ældre korkolleger.

- Vores ældre kormedlemmer, de er altså seje. Vores ældste kormedlem er 87 år, og han har stadig en forbløffende flot stemme, fortæller hun. Alligevel er dåbsattesterne en udfordring for korets fremtid. Det er fysisk hårdt at holde stemmen vedlige, og den lange tid uden mulighed for at at synge sammen med andre har fået en del til at vælge at stoppe.

I løbet af 2020 og 2021 har koret mistet otte medlemmer, så man nu er nede på 28, uden at der er kommet nye ind.


Vi kan i princippet sagtens synge for vores egen skyld, men magien sker jo i et samspil med de andre sangere og med publikum.

Estrid Dyekjær


Processen har været svær, men at indstille korets aktiviteter helt har aldrig været et tema.

- Vi kunne godt være stoppet, men vi bliver ved, for vi vil det så meget, siger Estrid Dyekjær.

Annonce

Jubilæumskoncert blev udsat

Helsingør Kammerkor skulle have fejret sin 70 års fødselsdag med en jubilæumskoncert, blandt andet med Buxtehude-musik, i juni 2020. Den fik coronapandemien aflyst, lige som den har gjort livet svært i både 2020 og 2021 for det nu 71 år gamle kor.

Helisngør Kammekors medlemmer på Flynderupgaard for to år siden, hvor korets nye diirigent Henrik Holm med kort varsel trådte til.

På lørdag får Helsingør Kammerkor en chance for at udbrede kendskabet til koret, og - måske - tiltrække nye medlemmer. Det sker, når kammerkoret viser hvordan en prøve foregår, når der er Foreningernes Dag i Helsingør bykerne, . På grund af de få øvemuligheder er der langt fra et perfekt sammenspillet kor, man oplever, men netop det kan ifølge Estrid Dyekjær netop være med til at fjerne eventuelle ideer om, at det er svært at være med. Hvis man har mod på at prøve sangstemmen af med det samme, kan man være med i prøverne, der finder sted fra klokken 13.30 til 15.15 på Simon Spies Plads.

Alle interesserede er velkomne, men Estrid Dyekjær lægger ikke skjul på, at især yngre mandlige korsangere vil man være særligt glade for at tage imod.  Dem er der for få af,

Annonce

Magisk samspil

Det er magien ved at synge sammen med andre, der er drivkraften for Estrid Dyekjær, og netop derfor ser hun frem til at koret igen kan give koncerter. Derfor betyder det for hende alt at koret nu kan deltage i Foreningernes Dag.

- Vi kan i princippet sagtens synge for vores egen skyld, men magien sker jo i et samspil med de andre sangere og med publikum. Nu har vi været uden publikum i et helt år, så vi vil rigtig gerne ud i verden igen og give og få de fantastiske oplevelser, som musikken kan være katalysator for, siger hun..

- Denne gang er vi ikke klar til en koncert, men så vil vi til gengæld vise, hvordan en prøve foregår, og hvor sjovt og givende det er at synge i kor. Sammen. Sådan rigtigt, og ikke bare hver for sig hjemme i stuen, siger Estrid Dyekjær.

Næste gang man møder Helsingør Kammerkor til en koncert kan meget vel være på Tegners Museum, hvor korets sorte dragte såpiller godt sammen med de hvide skulpturer.

På Foreningernes Dag viser 23 foreninger sig frem, og for Estrid Dyekjær er det vigtigste at gøre opmærksom på at nu er foreningerne igen en mulighed.

-For os handler det ikke bare om Helsingør Kammerkor, men om at minde folk om at vi er der. Både os og de andre kor og foreninger, siger hun, og peger på sig selv som et eksempel på at man godt kan glemme, at man faktisk kan være aktiv i foreninger igen.

Dietrich Buxtehude

Dietrich Buxtehude regens for en af baroktidens største komponister.

Selvom han var af slesvigs afstamning blev Buxtehude formentlig født i Helsingborg, der på det tidspunkt var dansk, i 1637. Her gik han i sin fars fodspor som organist, først i Helsingborg i tre år og senere fra 1860 til 1668 i Sankt Mariæ Kirke i Helsingør, inden han blev organist i Lübeck.

Buxtehude voksede op i Helsingør og det var her han komponerede sine første værker.

- Mine børn går til karate og spejder, og der har da været et par gange, hvor vi ikke er kommet afsted, fordi vi er blevet vant til, at man ikke kan gå til noget længere, fortæller Estrid Dyekjær.

Annonce

Velkendt strofe

For nye korsangere kan et kammerkor måske virke som en stor mundfuld, men Estrid Dyekjær peger på at musikken ikke er så eksotisk og fremmed, som man måske tror. Når man hører Mozarts "Requiem" vil man opdage at der er noget særdeles velkendt ved en del af værket. En lille bid af "Requiem" der er inspireret af den gregorianske begravelseshymne "Dies irae", og netop de fire noder, der kendetegner hymnen, danner en ildevarslende melodistump, der har været anvendt i talrige film, som regel lige omkring et dramatisk højdepunkt i for eksempel "Løvernes Konge", "Star Wars", "Ringenes Herre" og "Nærkontakt af tredje grad" for blot at nævne nogle eksempler.

- Jeg plejer også at sige, at Mozart var den første popstjerne, siger Estrid Dyekjær.

Man kan møde Helsingør Kammerkor og 22 andre forskellige foreninger til Foreningernes Dag i Helsingør lørdag den 29. maj.

Helsingør Kammerkor

Helsingør Kammerkor blev dannet i 1950

Koret arbejder med krævende a cappella-musik, men også gerne med større værker som messer og requier – inden for de seneste år bl.a. Liszts Missa Choralis, Vivaldis Gloria, Mendelssohns Vom Himmel hoch, Händels My Heart is Inditing (som indgår i Kroningsmessen), Rheinbergers messe i f-mol, Faurés Requiem, Verdis Requiem, Rheinbergers og Gounods Stabat Mater, Mozarts Waisenhausmesse, Rachmaninovs Vesper, Puccinis Messa di Gloria m.fl.

Koret holder øveaften hver tirsdag fra klokken 18 til 20 i Hellebæk Skoles festsal.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Undgå plast-emballage – og spar penge

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Kom til gratis dukketeater i Humlebæk

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Caia gik ned med stress to gange før hun fandt frem til det, der gør hende glad: Nu blomstrer hun hver dag

Lokalavisen Nordsjælland

Den spiser din pant, mens pengene tikker ind på dit kort: Pantstation i Helsingør bliver den første af sin slags herhjemme

Lokalavisen Nordsjælland

Send landsholdet godt afsted til kamp: 'Det bliver som, når Egon Olsen bliver løsladt - bare større'

Lokalavisen Nordsjælland

Superstudent, iværksætter og aktiehaj med socialt engagement: Raaman fra Humlebæk har lavet 31 tolvtaller

Lokalavisen Nordsjælland

Hellebæk Kohaves Venner og Dansk Botanisk Forening: Kom til Vilde blomsters dag

Lokalavisen Nordsjælland

Seks uønskede besøg hver dag i Nordsjælland:  Sådan kan du snyde tyven i ferien

Lokalavisen Nordsjælland

Drop-in dåb i Sthens Kirke

Lokalavisen Nordsjælland

Axeltorv kommer til at flyde i honning og jordbær

Lokalavisen Nordsjælland

Nærheden er lige til at spise: Annette og Erik fra Villa Brinkly satser på bæredygtig hoteldrift og vilde råvarer

Lokalavisen Nordsjælland

Øresundsakvariets havsafariture reddet på målstregen: I år sætter turene rekord

Lokalavisen Nordsjælland

Nye begyndelser: En kæmpe udfordring at vende tilbage til en hverdag

Lokalavisen Nordsjælland

Overraskende udvikling i antallet af konkurser: - Der gemmer sig en tikkende bombe

Lokalavisen Nordsjælland

Vind billetter og turpas til Tivoli

Lokalavisen Nordsjælland

Havne aflyser Sankt Hans for andet år i træk: Vi tør ikke risikere at være en superspreder-begivenhed

Lokalavisen Nordsjælland

Grænsetrafik: Nu kan danskere rejse frit til Sverige

Lokalavisen Nordsjælland

Arnes kolonihavehus har fire hjul, bliver trukket af en traktor og har solceller på taget: Arne tøffer Danmark rundt

Lokalavisen Nordsjælland

Golf: 17-årigt talent fra Helsingør vinder DM-sølv

Lokalavisen Nordsjælland

Jubel på Axeltorv: Denne gang startede vi med et mål

Lokalavisen Nordsjælland

Arkæologer inviterer til åbent hus ved Kelleris Hegn: Se de spændende udgravninger

Lokalavisen Nordsjælland

Grundlovsdag: Burnin Red Ivanhoe  giver koncert på Haandværkeren

Lokalavisen Nordsjælland

40 år med fuldt gehør: Bent hører det andre ser

Annonce