Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Mike knokler i døgndrift: Hvis ikke vi får svenskerne tilbage må jeg lukke bageriet

Mike Dønvild Espiritu kæmper hårdt for sin eksistens som selvstændig bagermester.  Foto: Lars Johannessen.
Det er knap to år siden, at Mike Dønvild Espiritu overtog Bageriet i Stengade. To år der i lyset af coronakrisen har budt på uventede hårde oplevelser. Den 34-årige bagermester knokler op til 15 timer i døgnet for at få økonomien til at hænge sammen. Men han giver ikke op, i hvert fald ikke frivilligt.
Annonce

HELSINGØR: En smurt håndværker, en kanelsnegl og en kop friskbrygget kaffe to-go, som får en ekstra forsegling med gaffatape over låget. Nogle gange er ord overflødige. Som med den pensionerede gangbesværede murermester, som dukker op i bageriet hver dag klokken 9.30 for at hente kaffe og brød til at tage med hjem. Eller kunden, der kun behøver at sige: "to stykker" - så ved bagermesteren, at det drejer sig om to Stengadeboller, eller ham, som altid kommer for at købe to tebirkes uden undtagelse.

- Hvis man tager indenfor en radius på 50 meter,  har jeg rigtig mange kunder, som kommer her næsten hver dag og støtter mig. Og jeg får også ros hver dag. Men jeg mangler alle strøgkunderne. Der er ikke parkeringsforhold til at komme langvejs fra, siger Mike.

Annonce

De svenske kunder er savnet

Det er især de svenske kunder, som Mike savner. Det er dem, der lægger størstedelen af indtjeningen. Rundt regnet handler de for næsten fire gange så meget, som de lokale kunder, er Mikes eget bud.


Jeg kører på, så længe det kan bære. Men hvis vi får den samme sommer som sidste år, hvis ikke svenskerne kommer tilbage, så må jeg lukke bageriet

Mike Dønvild Espiritu


- Jeg mangler alle de søde og rare svenske kunder, som plejer at købe wienerbrød og kaffe to go. Uden at have gjort regnskabet fuldstændigt op, har jeg kun haft halvt så mange svenske kunder som i 2019. Det tog længere tid at åbne op igen, efter nedlukningen i foråret, og så blev der lukket ned igen.

Annonce

Det vildeste

Der er godt salg i fastelavnsbollerne, fortæller bagermesteren. I går havde jeg udsolgt, så jeg har lavet flere til i dag, så håber jeg de bliver solgt, fortæller han. Foto: Lars Johannessen.

Selv betegner han sine første to år i branchen som den "vildeste rejse". For Mike er på nær en deltidsansat alene om det hele. Arbejdsdagen starter tre af ugens dage klokken 21 og slutter omkring klokken 12 næste dag, altså 15 timer i træk. De øvrige tre dage, han holder altid fri søndag, møder han "først" ind klokken 24 og slipper med en arbejdsdag på omkring 12 timer.  Det er nemlig ham, der betjener kunderne i bageriet frem til middagstid, hvor afløseren møder ind.

- Det er det vildeste, jeg nogensinde har præsteret i mine 14 år indenfor faget. Det med kun at være én om det hele, betyder, at det heller ikke er lige effektivt, som hvis vi havde været flere. Som det er nu ligger det lige på grænsen til at jeg har råd til at ansætte en ansat mere. Til gengæld er det er en stor hjælp til selvhjælp, at jeg nu er flyttet ind i lejligheden ovenpå bageriet, siger Mike.

Mike har en del faste kunder. Foto: Tine Zedeler

Han bruger ikke kun arbejdstiden på at slå brød op, lave kager, herunder også bryllupskager med videre til levering ud af huset og betjene kunderne. Der skal også afsættes tid til bogføring, og så har han også skullet bruge kræfter på at lære en ny ansat op. Dertil kommer flere flytninger.

- Der har ikke været tid til andet. Mine børn ser jeg som regel om søndagen, fortæller Mike. Han er i det mellemliggende år blevet skilt fra sine børns mor. Børnene, to drenge, er henholdsvis tre og fem år.

Annonce

Kører på

Mike er vokset op på Amager og er søn af en dansk mor og en filippinsk far. Både hans far og farfar var bagere.  Han er vild med bagerfaget - og blev da også, da han stod i lære, kåret som årets bedste bagerlærling. Selv om det er hårde tide så har Mike ikke i sinde at kaste håndklædet i ringen - i hvert fald ikke frivilligt.

- Jeg kører på, så længe det kan bære. Men hvis vi får den samme sommer som sidste år, hvis ikke svenskerne kommer tilbage, så må jeg lukke. Det holder jeg ikke til rent økonomisk, siger Mike.

Med de nuværende retningslinjer må  der kun være én kunde ad gangen i butikken. Det er med til at presse omsætningen.

- Hvis der står fem andre i kø og venter så smutter folk og går et andet sted hen, forklarer han.

Annonce

Betyder alt

Lige nu er revisoren ved at regne på, om Mike kan få del i hjælpepakkerne og stadig holde hjulene kørende. Men først og fremmest håber han på, at det snart bliver muligt at åbne for grænsehandlen- så han kan holde fast i sit drømmejob som selvstændig bagermester.

- Bagerfaget betyder alt for mig. Det at levere et godt håndværk og lave noget der præsenterer sig selv. Jeg elsker at løse udfordringer og få dem til at fungere. Det med at lave brød fra bunden er ikke til diskussion. Det ligger lige til højrebenet og er noget, jeg altid har brændt for, siger Mike.

Han er også blevet glad for at bo i Helsingør.

- Jeg elsker det. Der er alle de ting, man har brug for tæt på og så kan jeg godt lide den historie, der følger med. Jeg er meget historisk interesseret, fortæller Mike.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce