Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Min barndoms sommerferie: I dag er både hverdagen og ferien noget ganske andet

Jens Frimann Hansen er siden 2003 leder af Helsingør Teater og bor i Ålsgårde.  Foto: Lars Johannessen.

Min barndom i 70’erne var både lykkelig og tryg. I hvert fald når jeg ser tilbage på den nu. Mens den stod på, var det helt sikkert anderledes. Vi har også haft vores mål af frygt og angst, men grundlæggende tror jeg nu nok, det var en god tid at vokse op i. Parcelhuskvarteret var fyldt med børn, og vi måtte om sommeren være ude til gadelamperne blev tændt. Dagene gik med fodbold efter skoletid og cyklen rundt om aftenen. Når vi ind i mellem blev sultne, tog vi hjem til en af os og tømte skabet og køleskabet for mad og cornflakes.


I sommerferien var familien samlet. Min mor og far skulle ligesom finde ud af at være sammen igen. Den største prøve på det, var den klassiske øvelse: far kører bil, mor læser kort og ungerne sidder og hyler og slås på bagsædet.

Jens Frimann Hansen


Annonce

Der blev brændt så meget energi af, at det ikke var usædvanligt, at vi kunne spise en syv-otte portioner, og så ellers ud og lege videre. Det eneste vi for alvor frygtede, var det obligatoriske bad om aftenen. At vandet var helt kulsort når vi var færdige, hæftede vi os ikke ved. Men smerten når alt skidtet skulle fjernes fra sår, rifter og hudafskrabninger kombineret med trætheden fik os til at hyle og skrige, mens afvaskningen stod på. Til gengæld sov vi godt om natten.  Duftene fra dengang hænger ved. En blomsterduft jeg aldrig har kunnet identificere, minder mig hvert år om dengang mine forældre forærede mig et par Puma Flamengo fodboldstøvler som trøstegave, da min søster blev konfirmeret. Dengang regnede jeg det for det lykkeligste øjeblik i mit liv.

Hvert år blev sommeren afbrudt af sommerferien. Det var noget, vi frygtede, for vi elskede vores daglige rutiner og kunne næsten ikke forestille os et liv uden dem. Når vi først kom af sted var det fint nok. Min far var forvalterassistent på sukkerfabrikken og arbejdede hver dag fra otte til fire. Hver dag klokken 12 når sirenen hylede, cyklede han de tre kilometer hjem for at holde sin 30 minutters frokostpause. Her nåede han at koge æg, smøre mad, at spise, læse avis, høre pressens radioavis og sove middagslur, inden han cyklede tilbage til arbejde og præcis klokken 12.30 var at finde ved sit skrivebord. Min mor var hjemmesygeplejerske, men engagerede sig alt for meget i patienterne. Selvom hun kun arbejdede halvtid, blev det i sidste ende til mere end fuld tid, når hun ofte besøgte nogle af de patienter hvis liv var blev ændret i et splitsekund som følge af alvorlig sygdom eller en bilulykke.

Men i sommerferien var familien samlet. Min mor og far skulle ligesom finde ud af at være sammen igen. Den største prøve på det, var den klassiske øvelse: far kører bil, mor læser kort og ungerne sidder og hyler og slås på bagsædet. Sikkerhedsseler er først lige blevet introduceret og det er normalt at ryge, mens man kører bil. Bilferien var dengang en tikkende og eksplosiv bombe under ferielykken. Ofte skændtes mor og far så det bragede og formåede at stresse og irritere hinanden, bare fordi de ikke kunne vej. Først når vi nåede frem, blev roen etableret og ferien kunne for alvor begynde. Selvom vi syntes vi var langt væk hjemmefra, så var de ferier, hvor vi var længst væk i Sydnorge og Holland. Men for det meste var vi bare på campingpladser i Danmark.

I dag er både hverdagen og ferien noget ganske andet. Tempoet i arbejdslivet er markant højere end på mine forældres tid, og i ferien er der ingen begrænsninger for hvor man kan rejse hen. Til gengæld har turismen mange steder udviklet sig til en masseturisme, hvor man i højere grad er tvunget til at lade sig rive med af en strøm, end man har mulighed for at forfølge egne mål. Man kan heller ikke længere gå baglæns på mange af de velbesøgte museer; jeg har prøvet både i Versailles i Paris og på voksmuseet i London, men begge steder blev jeg mødt af kustoder, som venligt, men bestemt, viste mig tilbage til strømmen.

Vi ved fra Kronborg, at der er en udfordring mellem det kulturfaglige domæne, som gerne vil bevare kulturarven og som helt naturligt er bekymret for turisternes slid på slottet, og markedsføringsafdelingen, som gerne vil sælge attraktionerne til turisterne. På de store turistattraktioner i Paris, London og Venedig er denne modsætning flere steder taget til ekstremerne ved, at man har produceret særligt holdbare, men ofte også temmelig intetsigende, udstillinger, i bogstaveligste forstand uden tid og rum til fordybelse.

Fremtidens turisme må være mere bæredygtig. Det kræver en dialog mellem lokalbefolkningen og turisterne. Hvor oplevelserne fra de store berømte turiststeder ofte opløser sig i en strøm uden enkeltheder, vil jeg aldrig glemme den estragonkylling en gammel dame serverede for mig for mange år siden, da jeg besteg bjerget St Baume i Provence.

Annonce
Annonce
Indland

Akutberedskab har kendt til mistede 112-opkald i over to år

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Christina sagde ja til Jordi: Tredje gang er lykkens gang

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Suzanne frygter lukning: - Der er mange på Vapnagård, der vil få det rigtig svært

Lokalavisen Nordsjælland

Amanda vil gøre op med sundhedspres: Drop stramme kostplaner, træningsprogrammer og mærk naturen i stedet

Lokalavisen Nordsjælland

Åbent hus på Marienlyst Slot: Kom og hør hvordan den romantiske have skal genskabes

Lokalavisen Nordsjælland

Klumme: - Skal vi skynde os så meget, at vi taber vores hoveder?

Lokalavisen Nordsjælland

Soldaternes indsats bliver hyldet

Lokalavisen Nordsjælland

Amalie lever for livet under vandet: Vil gøre guldbras og rødhaj lige så sexede som pandaer

Lokalavisen Nordsjælland

Løb eller gå til fordel for kræftforskningen: - Vi er vilde med den nye lokalitet

Lokalavisen Nordsjælland

Billig datomad hitter: Vi er blevet markant bedre til at bekæmpe madspild

Lokalavisen Nordsjælland

Ny festival indtager Helsingør: - Det er på mange måder et hjertebarn

Lokalavisen Nordsjælland

Sådan kommer du i form efter sommerferien

Lokalavisen Nordsjælland

Sletten Havn inviterer til havnefest: Der er noget for alle

Lokalavisen Nordsjælland

Stort underskud for andet år i træk: - Vi er meget hårdt presset

Lokalavisen Nordsjælland

Center inviterer til genstartsfest:  Tak til alle vores loyale kunder for at støtte os i en svær tid

Lokalavisen Nordsjælland

Seniorformand efterlyser flere ældre, der vil presse politikerne:  - Vi har for lidt indflydelse

Indland

Kristian Hegaard stopper i politik efter grænseoverskridende adfærd: - Jeg har svigtet og fejlet

Lokalavisen Nordsjælland

Mia er dyrenes mobile ven i nøden: Det har været en vild opstart

Lokalavisen Nordsjælland

Fjumreår hele livet

Lokalavisen Nordsjælland

Tobias tryller med svampe: I år er et helt fantastisk

Lokalavisen Nordsjælland

Sådan er min perfekte sommerferie hjemme

Retssag

Bokseinstruktør vil knockoute Pernille Vermund i Retten i Helsingør 

Lokalavisen Nordsjælland

Værn om Helsingørs historiske bykerne: Vi har brug for en Godtfredsen

Annonce