Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Nu skal hele klokkeværket endevendes: Det kimer ikke længere fra domkirken

Helsingør Domkirke. Foto: Lars Johannessen
Kirkens folk slås stadig med motorer, relæer og al det andet isenkram, der skal få klokkerne i domkirken til at slå til tiden. Kampen har faktisk stået på siden januar, og lige for tiden ringer klokkerne slet ikke for nogen.

HELSINGØR: Der skal nok være beboere i Helsingør indre by, der ikke ligefrem savner dem, men time- og kvarterslagene på Helsingør Domkirke har ikke lydt siden påskeugen. Det er ellers en gammel skik, at der ringes om hverdagen morgen, middag og aften og til gudstjenester.

Men som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad, så har der været store problemer med styringen af klokkeværket. Det har i lige siden januar både ført til manglende ringninger og til alt for mange ringninger. Vejret har også spillet ind på uregelmæssighederne.

Men anført af kirkeværge Torben Bill-Jessen kan avisen gå lidt længere ind i "maskinrummet" og se på kirkeklokkestyringen i Helsingør Domkirke.

Lodder og trisser

På siderne mod syd, nord og vest sidder urskiver, der viser den aktuelle tid. Værket bliver styret af radiobølger fra Frankfurt. Dette tårnur er omtrent lige så gammelt som den nuværende kirke. Det første tårnur, som kun havde skive mod vest, blev opsat i 1569. Det er dog udskiftet et par gange siden.

Ud over at vise tiden har tårnuret den funktion, at det slår slag for at markere kvarter- og timeklokkeslaget. Når klokken eksempelvis er tre slås først fire kvarterslag på den mellemste klokke og herefter tre slag på den store klokke. Som en af de få domkirker i Danmark ringer klokkerne også om natten.


For at få det til at virke er der relæer og sensorer og andet isenkram, der skal fungere, men påskedag svigtede timeslaget til gudstjenesten.

Torben Bill-Jessen, domkirkeværge


Tidligere havde man store jernlodder, der en gang om ugen blev trukket op, når de fra urets placering højt oppe i tårnet var løbet hele vejen ned til bunden af tårnet.

I dag er det en elektrisk motor der driver værket og slagene og så er vi ved problemets kerne, siger Bill-Jessen.

Annonce

Slukket helt

- For at få det til at virke er der relæer og sensorer og andet isenkram, der skal fungere, men påskedag svigtede timeslaget til gudstjenesten.

Onsdagen efter kom montøren for at se på problemet, men samme nat gik det galt igen og hele den indre by blev vækket af klokkernes bamlen. Montøren kom igen om fredagen. Men af frygt for, at den utidige ringning kunne ske igen, har klokkeslagene og den daglige ringning lige siden været helt stoppet.

- Sådan vil det være til vi  får foretaget en grundig gennemgang af tårnuret og forvisset os om, at det ikke kan ske igen. Vi beklager meget de gener, det har forvoldt, siger domkirkeværgen.

Annonce

Ur specielt til værftsarbejderne

Foto fra ophængningen af den nye skive af kobber, der blev hejst op af en stor kran og sat på plads på tårnets nordside i 1987. Det er kirkens daværende kirkeværge Kenno Pedersen, der står til venstre for urskiven. Foto udlånt af Torben Bill-Jessen

For interesserede i domkirkens klokker og ure kan Bill-Jessen i øvrigt fortælle, at urskiven mod nord faktisk kun daterer sig tilbage til 1987.

- Den gamle var i modsætning til de øvrige kobber-urskiver lavet af jern. Oprindelig var der kun urskiver mod vest og syd. Den udskiftningsmodne jernurskive mod nord fra 1937 var skænket af skibsværftet, og sat op så blandt andet arbejderne på værftet kunne se hvad klokken var.

Arbejderne gik normalt ikke med ur på den ofte beskidte og tunge arbejdsplads. men nu kunne de ovre fra værftet se, hvad klokken var, så de ikke behøvede at stille sig op ved udgangsporten længe før fyraften, men i stedet passe deres arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Purunge vidner møder op retten: 15-årig dreng forsvarer sig mod anklager for voldtægt af mindreårig i Snekkersten

Lokalavisen Nordsjælland

En gevinst for Helsingør eller ej? Vi har spurgt seks borgere på gaden om deres holdning til HH-forbindelsen

Annonce