Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Preben Lund har sagt sit navn 32.000 gange i Radioavisen

Preben Lund er født på Antoniehus og er vokset op i Helsingør. De senere år har det været Humlebæk, der har været hans hjemadresse.  Foto: Lars Johannessen
Mange kender Preben Lund på hans stemme som studievært for Radioavisen. Han er også medforfatter til en bog, der utilsigtet spejler den corona-tid, vi lever i.

PORTRÆT: "Radioavisen, din vært er Preben Lund". En sætning som det tager omkring fem sekunder at fremsige,  og som Preben Lund har sagt så mange gange som studievært for Danmarks Radio, at det ville kræve omkring 111 dage alle døgnets timer at gentage den ene sætning. Det er da også en stemme der vækker genklang hos mange.

- Selv om jeg ikke er den store practical-joke-type, så prøvede jeg engang at sige vejrmeldingen med noget, jeg selv fandt på, mens jeg sad i en togkupé. Da jeg bagefter skulle forklare overfor en mand, der sad i kupeen, at det altså ikke var Radioavisen, men mig der havde sagt det for sjov - så troede han ikke på mig, fortæller Preben Lund.

Selv om den 66-årige nyhedsvært på det nærmeste er synonym med Radioavisen, er det ikke altid journalistikken, der har fyldt i hans liv. Han har tidligere arbejdet indenfor fængselsvæsenet og efter at have arbejdet i arresthuset Helsingør i en del år, valgte han at søge nye græsgange og uddannede sig i en moden alder til journalist. I år er det 25 år siden, at han blev ansat på Danmark Radio.

- Jeg blev headhuntet i 1996 til P4 Midt og Vest. Jeg fik at vide, at jeg havde en god stemme, fortæller Preben Lund.

En stemme i natten

Et par år efter fik han muligheden for at tiltræde som reporter og studievært på Radioavisen. I starten vikarierede han for en sygemeldt nattevagt. Efterfølgende blev han tilbudt en fast stilling. Det er hovedsagligt på de skæve tider af døgnet, Preben Lunds stemme kommer ud af højtaleren.

- Jeg har tidligere arbejdet som reporter og haft mange morgen- og dagvagter. Men i de seneste 20 år har jeg hovedsagligt haft aften- og nattevagter, fortæller Preben Lund.

En arbejdsrytme der passer ham godt. For som aften- og nattevagt er det i høj grad Preben Lunds ansvar at trevle nyhederne igennem fra ind- og udland og prioritere indholdet af Radioavisen.

- Der følger et vist ansvar med. Dagvagterne bliver planlagt i samarbejde med en kæmpestor redaktionen, hvor man som aften- og nattevagt er solo, og tygger nyhederne igennem time for time , fortæller Preben Lund.


Som i dag blev der arbejdet i et vanvittigt tempo på at udvikle en vaccine, hvor Seruminstituttet medvirkede aktivt. Det var en virus, som ramte som lyn fra en klar himmel.

Preben Lund


Om polio

Polio er er en virussygdom i hjerne og rygmarv, der kan medføre total lammelse i løbet af få timer.

Den sidste store polio-epidemi ramte Danmark, specielt København i 1952 og er blevet internationalt kendt, fordi det var her, man begyndte at ventilere de lammede patienter og eksperimentere med de første respiratorer.

Der er en del eksempler på tidligere behandlet patienter som kæmper med funktionstab og senfølger som af polio.

Siden 1955 har man i Danmark vaccineret børn mod polio.

WHO kæmper for at udbrede poliovaccinen til alle afkroge i verden.

Annonce

Stærke beretninger

Arbejdet som journalist og nyhedsvært er ikke det eneste, der de seneste 25 år har holdt Preben Lund beskæftiget.  Han har skrevet 13 bøger om politiarbejde, besættelsestiden og lægevidenskab. Senest er han medforfatter til bogen "Miraklet på Blegdammen" , som har Henriette Bendix som medforfatter. Bogen handler om polio-epidemien, der ramte Danmark i  sensommeren 1952-1953.

Bogen indeholder stærke beretninger om børn, der pludselig befandt sig i en skræmmende verden befolket af hvide kitler og hospitalssenge uden mor og far ved deres deres side. Der er også et interview med en af mødrene, som levende fortæller om, hvordan hendes treårige dreng i ambulance blev kørt til Blegdamshospitalet i København.

Blå Bog

Preben Lund er 66 år og født og opvokset i Helsingør

Udover journalist og studievært har han også en fortid indenfor fængselsvæsenet.

Er medforfatter/forfatter til 13 bøger

Flyttede til Humlebæk for 12 år siden i forbindelse med DR flyttede til Ørestaden.

- Polio spillede en rolle, som alle nulevende der levede på den tid tid aldrig glemmer. Det alle fortæller er, at det værste var frygten, fortæller Preben Lund.

En sygeplejerske betjener håndventilations-udstyret hos en dreng med polio. Foto: Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Registreringsnummer: 951116f003
Annonce

Flere ligheder

Der var 5.276 registrerede tilfælde, heraf de fleste børn, 262 døde af sygdommen som medførte lammelser i kroppen og til sidst ramte vejrtrækningen. 2.450 af de ramte fik udtalte gener af lammelserne i form af muskelsvækkelser og funktionstab.

Bogen beskriver en pandemi, der ramte et samfund som var meget anderledes end i dag, men som alligevel på flere måder afspejler nutiden.

-  Som i dag blev der arbejdet i et vanvittigt tempo på at udvikle en vaccine, hvor Seruminstituttet medvirkede aktivt. Det var en virus, som ramte som lyn fra en klar himmel, som ingen kendte til og som ramte befolkningen og sundhedsvæsenet med en hammer. Der var heller ikke adgang til sygestuen. Forældrene stod og kiggede ind gennem ruderne. De måtte ikke kom ind og trøste deres barn af hensyn til smitte. Danmark var et af de lande, der var rigtig hårdt ramt,  fortæller Preben Lund.

Annonce

Utilsigtet aktuel

"Miraklet på Blegdammen" blev udgivet i efteråret sidste år i november måned - kort før at Danmark var på vej i anden bølge af corona-pandemien.

- Det var helt utilsigtet, at vi udkom samtidig med corona-pandemien. Min medforfatter og jeg mødtes første gang på en regnfuld dag i 2019 , hvor vi blev enige om at lave et samarbejde om bogen med en stram deadline, hvis vi skulle nå at udgive bogen inden 70-års dagen for polio-pandemien, fortæller Preben Lund.

Polio-pandemien satte også et lokalt aftryk . En del patienter blev nemlig udskrevet til genoptræning og rekreation på Hornbæk Sanatorium ( i dag Afdeling for Rygmarvsskader, Hornbæk, red. )

- Flere børn gennemgik frygtelige operationer i forsøg på at give dem førligheden tilbage, fortæller Preben Lund.

Det var udviklingen af en ny vaccine, der fik endeligt bugt med pandemien. Forinden blev en del børn med lammede brystmuskler og nedsat vejrtrækning reddet af en for samtiden ny og revolutionerende behandlingsmetode ved hjælp af et operativt indgreb i halsen - trakeotomi.

- Sygeplejersker sad bogstaveligt talt og pustede luft ned i lungerne på børnene - og reddede på den måde deres liv, fortæller Preben Lund.

Annonce

Snart bogaktuel igen

Preben Lund har en ny bog på vej med titlen "Over alle grænser". Bogen er skrevet i samarbejde med kollegaen Kirsten Stubbe-Teglbjærg.

- Den handler om smugleri med visse hints til færgerne i Helsingør, fortæller Preben Lund.

Preben Lund driver sideløbende med sit arbejde en foredragsvirksomhed, hvor han blandt andet tager ud og fortæller om emner som blandt andet Danmarks Radio, polio og besættelsestiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Purunge vidner møder op retten: 15-årig dreng forsvarer sig mod anklager for voldtægt af mindreårig i Snekkersten

Lokalavisen Nordsjælland

En gevinst for Helsingør eller ej? Vi har spurgt seks borgere på gaden om deres holdning til HH-forbindelsen

Annonce