Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Kreativ iværksætter og mor til to: Silja tegner virksomhedernes fremtid

Silja Storm Engelstoft er mor til to og er fornylig sprunget ud som iværksætter, hvor hun er specialiseret i at tegne og fortælle til gavn for virksomheder og ansatte. Foto: Torben Sørensen/Kalabas
Silja Storm Engelstoft er sprunget ud som selvstændig iværksætter og indehaver af konsulentvirksomheden Penorama. Som den kendte japanske oprydningsekspert Marie Kondo er den 35-årige iværksætter ekspert i at organisere og skabe klarhed, dog først og fremmest til hjælp for virksomheder.

HELSINGØR: Mens japanske Marie Kondo benytter skuffer, skabe og foldeteknikker, når hun deler ud af sine evner for  at skabe overskuelighed og struktur i hjemmet, er Siljas arbejdsredskab Ipad, pen, tegning og korte tekster - hvor det visuelle hjælper virksomheder og ansatte til bedre at forstå selv komplicerede processer.

- Det giver mig energi at hjælpe virksomheder med at blive mere effektive og skabe en fælles forståelse for, hvad alle arbejder henimod, fortæller Silja.

Det er kun en måneds tid siden Silja besluttede sig for at blive iværksætter og selvstændig virksomhedsindehaver på fuld tid - og et halvt år siden hun stiftede virksomheden Penorama. Det skete sideløbende med ansættelsen i den danske biotechvirksomhed Novozymes, hvor hun netop på eget initiativ har forladt sit gode og vellønnede job op som Scouting & Ventures Manager for at realisere drømmen om at være selvstændig iværksætter.

Annonce

- Jeg kan ikke lade være. Jeg er nødt til at prøve det af. Tanken om at jeg ville fortryde senere, hvis ikke jeg gjorde det - og passionen for det jeg laver driver mig. Jeg har jo oplevet, hvor meget det har hjulpet de virksomheder, jeg har arbejdet med, i at bruge visuel facilitering, siger Silja.


Det jeg brænder for er at hjælpe andre med at levere nogle gode resultater, at arbejde med nogle spændende opgaver og stadig mærke passionen

Silja Storm Engelstoft


Altid udtrykt sig visuelt

At forenkle og og forstå gennem tegninger og tekst er også et redskab som Silja, der er vokset op i Humlebæk, med stort udbytte selv har benyttet i skole- og studietiden. Også i hendes videre arbejdsforløb, som udover Novozymes også tæller ansættelse i store danske  virksomheder som NNE og Mærsk.

- Jeg har altid udtrykt mig visuelt med pen og papir. Først var det i toppen af skolebøgerne og senere på papir og lærred med akvarel eller akryl. På Espergærde Gymnasie fandt jeg ud af, at jeg bedre kunne forstå og huske pensum, når jeg lavede sketch-notes, fortæller hun.

Annonce

Et stærkt redskab

På ingeniørstudiet, Design og Innovation på DTU, blev det også en metode for Silja til at fastholde koncentrationen i forelæsningerne og gøre det tekniske stof mere forståeligt.

- Jeg kunne se hvor godt det virkede. Selv om vi mennesker taler sammen og ser hinanden i øjnene, kan vi ofte stå tilbage med hvert vores billede, af det vi talte om. Vi har hver vores forståelsesramme og hver vores mål og ambitioner, som vi fortolker det talte ord med. Og det er netop her, at den visuelle facilitering er så stærkt et redskab, forklarer hun.

Annonce

Lytter og tegner

Et eksempel på visuel facilitering er når Silja hjælper medarbejderne i en virksomhed med, at afklare, hvad en ny strategi betyder for dem og deres arbejdsopgaver.

- Jeg lytter med og spørger ind til, hvad der menes, og undervejs tegner jeg min fortolkning op i stort format, på papir eller digitalt. På den måde kan medarbejderne fysisk se, hvad de diskuterer og beslutter, komme med ændringsforslag og se sig selv i dokumentationen. Den færdige visualisering kan efterfølgende bruges som referenceramme i organisationen, forklarer Silja.

Foreløbig har Silja gennem sit firma hjulpet mere end en håndfuld virksomheder. Og der er flere på vej.

-Bare på den første uge er der kommet tre opgaver. Hvis det fortsætter, så får jeg nok at se til, fortæller Silja.

Silja opdagede fordelen ved at bruge tegninger og tekst som noteteknik allerede i gymnasietiden. Foto: Torben Sørensen
Annonce

Tilflyttere

Privat er Silja bosat i Helsingør med mand og to børn - en datter på fem og en søn på syv år. Familien flyttede til Helsingør i januar 2019 efter at have boet en årrække i  Kgs. Lyngby.

- Det er vi rigtig glade for. Min mand er vokset op i Nivå og jeg i Humlebæk, og mine forældre bor bare en kilometer væk. Det afgørende var dog, at vi havde råd til at købe vores drømmehus, siger Silja.

Samtidig glæder familien sig over at bo i en by, der har masser at byde på.

- Helsingør er en virkelig hyggelig by med et dejligt kulturliv.  Vi bruger rigtig meget biblioteket og muligheden for at se for eksempel børneteater. Tænk at man også kan løbe sin morgentur på sted, der er med på UNESCOS verdensarvsliste. Vi sætter også  stor pris på den gode natur, og at der er lys og luft omkring os. Vi går mange ture. Det er en stor gave ikke mindst under nedlukningen, siger Silja.

Hendes drøm for fremtiden er, at arbejdet som selvstændig bliver et fundament for fremtiden.

-  Mit håb er, at jeg med Penorama kan leve af visuel facilitering. Det jeg brænder for er at  hjælpe andre med at levere nogle gode resultater, at arbejde med nogle spændende opgaver og stadig mærke passionen, siger Silja.

Et eksempel på hvad Silja Storm Engelstoft er specialiseret i.
Annonce

Vil inspirere andre

Og så er hun heller ikke typen, der er bange for at kaste sig over nye opgaver.

- Jeg lever lidt efter Pippi's  "motto": "Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt", siger Silja.

Hun har heller ikke noget imod at være en forbillede for andre kvinder, der har lyst til at blive selvstændige.

- Jeg kender selv til en del, der gør sig tanker om at springe ud som selvstændige. Og jo flere vi er, desto flere er der at spejle sig i, påpeger Silja.

I øvrigt er sammenligningen med den japanske oprydningsekspert Marie Kondo ikke skudt helt ved siden af - selv om der også godt kan rode lidt med to små børn i privaten.

- Jeg har noget af det i mig. For eksempel står mine køkkenskuffer står snorlige og er lige til at fotografere. Og så har jeg både rejst og boet i Japan, mens jeg skrev mit kandidatspeciale, fortæller Silja.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Et socialt eksperiment? Den eneste grund til, at vi har siddet og slidt med hjemmearbejdet i et år er coronavirussen.

Annonce