Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Skomager med indsigt i heste og mennesker:  Folk føler sig healet, når de går herfra

67-årige Ejner Aaby Hansen har i 34 år repareret sko, tasker og seletøj i Skomagerværkstedet Helsingør Hælebar. Foto: Lars Johannessen.
Ejner Aaby Hansen driver skomagerbutik i Sct. Olai Gade i Helsingør på 34 år. Det var en butik han overtog efter sin nu afdøde svigerfar. Han er ikke kun dygtig til sit fag. - Der kommer en del for at fortælle mig om de problemer de går og tumler med, fortæller den 67-årige skomager. Selv har han haft døden tæt inde på livet flere gange.

HELSINGØR: Ejner Aaby Hansen er ikke kun en dygtig skomager, han er også god til det med mennesker og dyr. Det sker jævnligt, at folk bare kommer ind for at snakke.

- Jeg har en del kunder, som kommer og sætter sig på trappen op til baglokalet. Så kigger jeg på dem og  spørger " nå, er det en af de dage ?" Og så begynder de ellers at tale. Jeg bruger meget samtalen, men for det meste er det mig, der lytter. Hvis folk har brug for det, tager jeg mig tiden til det. Der er mange, der kommer tilbage og fortæller mig, at de har fået det bedre. De føler sig healet, når de går herfra, fortæller Ejner Aaby Hansen.

Annonce

Kan se på andre, hvordan de har det

Han mener, at heste, som er hans store interesse, og mennesker har en del tilfælles.

- Hesten er en fantastisk indikator, den taler med sine bevægelser. Man kan se på den, hvordan den har det. Det kan man også med mennesker. , fortæller Ejner Aaby Hansen.

Det meste at sit liv har han  haft med heste at gøre - og også hjulpet andre med at tage sig af de heste, som var svære at gøre trygge. Tidligere havde han en flok på syv heste og et mulddyr. I dag er han den glade ejer af to hingste, som bor i stalden ved landejendommen i Skåne, hvor han og hans kone, Annette Rost Hansen, har boet de sidste 12 år.  Ejendommen ligger i byen Lillehagstad ,  65 kilometer fra Helsingborg.


Jeg har brug for at være i et "andet rum", at hjælpe andre mennesker. Jeg har haft det sådan, siden jeg var dreng. Jeg har altid hjulpet de svage, dem der bliver mobbet eller står udenfor. Det gjorde jeg også i skolen

Ejner Aaby Hansen


Der er langt mellem kunderne for tiden. Foto: Lars Johannessen.
Annonce

Hestehviskeren

I hestekredse bliver Ejner Aaby Hansen kaldt for hestehviskeren.

- Hvis en hest ikke vil, som ejeren vil, handler det som regel om, at ejeren ikke forstår sin hest. Mest af alt handler det om at indrømme, hvem der har fejlen, og forstå at hesten har et sprog. Der er mange, der pakker hesten ind i tøjler og bid for at prøve at styre den. Det er slet ikke nødvendigt, hvis du forstår hesten. I stedet kan du lære den at reagere på kommandoer og læse dine bevægelser. Det har jeg lært mine egne. Det gør ondt at tænke på, hvor meget man udsætter heste for,  siger Ejner Aaby Hansen.

Ejner Aaby Hansens vej til skomagerfaget var ikke planlagt på forhånd. Foto: Lars Johannessen.
Annonce

Kan godt lide at hjælpe andre

At gå på arbejde er for Ejner Aaby Hansen ikke kun et spørgsmål om at udføre de arbejdsopgaver, der ligger og venter.

- Det handler i høj grad om mine kunder. Jeg kan godt være lidt i tvivl om, hvornår jeg skal stoppe med at arbejde. Jeg har jo alderen til det. Men jeg ved, at når der er gået 14 dage, så savner jeg kontakten med kunderne. Jeg føler, jeg går i stå, hvis jeg kun går derhjemme, selv om jeg har mere end rigeligt at se til. Jeg har brug for at være i et "andet rum", at hjælpe andre mennesker. Jeg har haft det sådan, siden jeg var dreng. Jeg har altid hjulpet de svage, dem der bliver mobbet eller står udenfor. Det gjorde jeg også i skolen, siger Ejner Aaby Hansen.

Annonce

Skomager ved et tilfælde

Det var lidt et tilfælde, at Ejner Aaby Hansen valgte at gå skomagervejen. Således var det hans nu afdøde svigerfar Ejner Rost, tidligere byrådsmedlem i Helsingør Byråd, der åbnede skomagerværkstedet nogle år før, Ejner Aaby Hansen valgte at overtage butikken.

- Jeg havde et job som kontorpakkemester i Post Danmark. En kollega sagde til mig, at hvis han havde min alder, så ville han vælge at lave noget andet, med de omlægninger der allerede dengang var på vej. Jeg var også lidt træt af postvæsenet i forvejen, og da min svigerfar tilbød mig at overtage forretningen, slog jeg til. jeg vidste ikke noget om at være skomager, men gik ned på biblioteket og læste alt, hvad jeg kunne finde om faget, fortæller Ejner Aaby Hansen.

Hustruen Annette Rost Hansen var også med til at drive butikken. De første år fulgte der også et værksted med i Helsinge, som sidenhen blev solgt fra.

- Annete hjælper stadig til ind imellem. Hvis jeg falder død om, kan hun overtage butikken, siger Ejner Aaby Hansen.

Annonce

Tæt på at dø

Og det er en udtalelse, som er sagt med en vis vægt. For Ejner Aaby Hansen har flere gange i sit liv været tæt på at dø. Senest for et års tid siden, hvor han blev indlagt med en forstørret og ubehandlet prostata - som betød, at nyrerne blev sat ud af funktion.  Måneden efter blev hans bil ramt af et træ under en kraftig storm. Bilen blev totalbeskadiget, men han slap uden en skramme. Og i 1998 kom han slemt til skade, da en hest sparkede ham i hovedet. Pandeskallen blev slået ind, og pandebenet blev sat sammen som et puslespil med tre metaltråde.

- Nu har mit nummer været udtrukket tre gange, så nu burde det være slut med den slags. Når jeg nu har været så heldig at have englevagt, så er det positive, at man bliver klar over og meget bevidst om, hvad der har størst betydning i livet, har Ejner Aaby Hansen tidligere fortalt i et interview bragt i Helsingør Dagblad - hvor han fortalte om sine nærdødsoplevelser.

Annonce

Et andet syn på livet

Det er et livssyn, han holder fast i, og som det ikke mindst er vigtigt at huske på i en tid med corona og nedlukning, hvor der er langt mellem kunderne.

- Det giver et andet syn på livet. Man finder ud af, at det at have en dyr bil ikke er det vigtigste i ens liv. Det er alle de mennesker, der betyder noget og det man ikke vil undvære, som at tage på arbejde, selv om der lige nu er meget stille, siger Ejner Aaby Hansen.

Annonce

Grønt lys til at holde åbent

Selv om de fleste butikker er lukkede, har den 67-årige skomager fået grønt lys af Erhvervsstyrelsen til at holde værkstedet åbent, efter også at have kontaktet politiets hotline. Han har været tilbage i tre uger nu efter juleferien.

- Der er ikke så meget at se til. Jeg vil tro, jeg har 90 procent færre kunder, fortæller han.

Ifølge retningslinjerne må Ejner Aaby Hansen gerne holde skomagerværkstedet åben for ind- og udlevering af sko og andre lædervarer der skal repareres, men han må ikke sælge tilbehør som skocreme og snørebånd.

https://modules.wearehearken.com/helsingor-dagblad/embed/6831.js
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Corona-pukkel kan være væk inden sommer: Region Hovedstaden sætter 50 millioner af til at gennemføre udskudte opgaver

Annonce