Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Slår corona-alarm: Smitten eksploderer blandt unge

Her er en graf, der viser udviklingen af corona-smitte fordelt på aldersgrupper. Den mørkeblå, stærkt stigende kurve er aldersgruppen fra 15 til 21 år. Illustration: Helsingør Kommune
Nedlukning truer dele af Espergærde, hvor der er mange nye tilfælde af covid 19.

ESPERGÆRDE: I de seneste uger er corona-smitten blandt unge løbet løbsk i kommunen. Især i Espergærde er antallet af nye covid 19-tilfælde eksploderet, og nu bliver der slået alarm. Dele af Espergærde kan stå over for nedlukning af skoler og indendørs foreningsaktiviteter, hvis ikke udviklingen vender hurtigt.

Det er mandag, at en ny statslig model om automatisk nedlukning af blandt andet skoler i  områder, opgjort på sogne, med megen smitte træder i kraft. Blandt andet antallet af nye smittede kombineret med det såkaldte indicidenstal vil være afgørende for, hvornår der skal lukkes ned.


Annonce

Det er altså ikke noget, der kan diskuteres

Benedikte Kiær, borgmester


I Egebæksvang Sogn, der dækker det gamle Espergærde og det gamle Snekkersten, er incidenstallet for ny-smittede omregnet per 100.000 borgere oppe på over 350, og der skal ske nedlukning ved et tal på 400, hvis de øvrige krav også er opfyldt - blandt andet 20 nye covid 19-tilfælde på en uge, hvilket er en grænse, som Egebæksvang Sogn med 17 nysmittede i den seneste uge også er tæt på at ramme.

- Så vi kan stå i en situation, hvor vi skal gennemføre en automatisk nedlukning. Og det er altså ikke noget, der kan diskuteres, forklarer Helsingør-borgmester Benedikte Kiær.

Dybt alvorligt

Af tallene fremgår det tydeligt, at det er blandt de unge, at smitten især raser i disse uger.

I kommunen som sådan lå indicidenstallet søndag på over 150 smittede per 100.000 borgere - og Helsingør var den aktuelt femtemest coronasmitte-plagede kommune. Men for de lokale unge mellem 15 og 21 år er smitten stukket af i endnu højere grad, og incidenstallet for den aldersgruppe ligger på over 1.000, viser kommunens udregninger.

- Aktuelle tal har vist, at de unge i den aldersgruppe for tiden står for mere end halvdelen af alle de nye smittede. Det er eksploderet, og det er dybt alvorligt og meget problematisk. Mange unge med tilknytning til Espergærde Gymnasium er smittet, så der er nogle grupper dér, som får smittet hinanden, forklarer Benedikte Kiær.

Også på landsplan ser man mange smittede blandt de unge.

Espergærde Gyminasium. Foto: Lars Johannessen.

Se smitten i dit lokalområde

Der er 10 sogne i Helsingør kommune. Her er listen med antallet af den seneste uges nye smittede og med incidenstallet - altså antallet af smittede inden for de seneste syv dage omregnet for 100.000 borgere - for de enkelte sogne. I parentes står det sankede antal af borgere med bopæl i sognet:

Gennemsnittet for incidenstallet i sognene er på 172.

  • Egebæksvang: 17 nysmittede - incidenstallet er 356 (4,781)
  • Gurre: 2 nysmittede - incidenstallet er 210 (951)
  • Hellebæk: 7 nysmittede - incidenstallet er 112  (6.226)
  • Hornbæk: 8 nysmittede - incidenstallet er 149 (5.373)
  • Mørdrup: 9 nysmittede - incidenstallet er 103 (8.767)
  • Sankt Mariæ: 9 nysmittede - incidenstallet er 185 (4.853)
  • Sankt Olai: 17 nysmittede - incidenstallet er 176 (9.680)
  • Stehns: 18 nysmittede - incidenstallet er 213 (8.440)
  • Tikøb: 1 nysmittede - incidenstallet er 35 (2.859)
  • Vestervang: 20 nysmittede - incidenstallet er 184 (10.871)

På sogn.dk kan man finde sit eget sogn, hvis man er i tvivl om, hvordan sognegrænsen lige ligger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

En kikset familiefest eller en supersmitter i en fodboldkamp: Så tæt er dit sogn på at lukke

Lokalavisen Nordsjælland

Det kan du se i biograferne

Annonce