Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Sofie hader julen: - Jeg mister lidt troen på menneskeheden

Hun ved ikke helt, hvor det kommer fra, men i flere år har 23-årige Sofie Kristine Larsen hadet julen. Foto: Charlotte de la Fuente
23-årige Sofie Kristine Larsen mener, at julen er et stort "salgstrick," der presser folk til at overforbruge.

JULEHAD: Hvis der er en ting, som 23-årige Sofie Kristine Larsen ikke kan fordrage, så er det julen.

Det er faktisk ikke for langt at gå at kalde det et ægte had. For Sofie Kristine Larsen er julen blevet et kommercielt cirkus, hvor alle farer rundt i jagten på den perfekte julegave og den flotteste julepynt.

- Julen er blevet ét stort salgstrick, hvor vi helt fra oktober overforbruger sindssyg meget. Der er mange mennesker, der skal til at slappe af, siger hun.

Annonce

Jeg mister lidt troen på menneskeheden. Når folk løber stressede rundt for at jagte den perfekte jul, så forsvinder al julehyggen ud af det. Det virker bare som en masse brancher, der skal tjene penge.

Sofie Kristine Larsen, julehader
Sofie Kristine Larsen skal til at studere til sygeplejerske i Hillerød. Som studerende kan det godt være svært for hende overhovedet at have råd til julegaver. Foto: Charlotte de la Fuente

Efter flere år i servicebranchen hos delikatesser i supermarkeder har Sofie Kristine Larsen set utallige kunder i flere store supermarkeder "stresse" rundt for at få arrangeret det helt perfekte julebord.

- Jeg mister lidt troen på menneskeheden. Når folk løber stressede rundt for at jagte den perfekte jul, så forsvinder al julehyggen ud af det. Det virker bare som en masse brancher, der skal tjene penge, siger hun.

Skifter radiokanal

Sofie Kristine Larsen ved ikke helt, hvornår hendes julehad begyndte. Hun er født og opvokset i Fredensborg, hvor hendes familie altid har holdt en traditionel jul med dans om juletræet og flæskesteg på spisebordet.

Men som årene er gået, er juleglæden langsomt men sikkert blevet til glødende irritation.

- Hele juleracet er bare blevet for meget. Det er svært at synes, det er hyggeligt, siger hun.

Sofie Kristine Larsen har også fuldstændig droppet julesange. Når tonerne af julen ryger ud af radiohøjtaleren, er der kun en rigtig ting at gøre:

- Så skifter jeg radiokanal, siger hun.

Hun bor lige nu i Fredensborg hos sin mor. Men Sofie Kristine Larsen har af flere omgange boet i Helsingør. Foto: Charlotte de la Fuente
Annonce

Ikke for mange nisser

I forbindelse med interviewet af Sofie Kristine Larsen tog Lokalavisen Nordsjælland en nisse med for at se, om der ikke kunne gemme sig lidt julekærlighed et eller andet sted inde i den 23-årige sygeplejerskestuderende.

- Så længe der ikke er for mange nisser, så har jeg det fint med dem. Men de kommer ikke til at stå hjemme hos mig, siger hun.

I hendes familie begynder julepyntningen ikke før den 23. december for at blive taget ned igen to dage efter.

 - Der er alt for meget forventningspres, når folk jagter den perfekte jul, siger Sofie Kristine Larsen. Foto: Charlotte de la Fuente

For selvom julen er hendes hadehøjtid, så holder hun den alligevel sammen med sin familie. De sidste par år har hun også frabedt sig at få nogle gaver. Men lige meget har det hjulpet, for hendes familie giver hende stadig gaver.

- Jeg plejer ikke at prædike om, hvor forfærdelig julen er, for jeg vil jo gerne hygge med min familie. Og de ved godt, hvordan jeg det med julen, siger hun.

Annonce

Ensomt had

Lige fra oktober, hvor de første pebernødder og rødkål bliver sat på tilbud, til dagen efter juleaften, kan Sofie Kristine Larsen godt gå rundt og være juleirriteret.

- Man kan ikke bare ignorere det, for alle radiostationer spiller julemusik, og der er julepynt over det hele. Jeg bliver konfronteret med det hele tiden, og det bliver jeg virkelig træt af. Jeg plejer ellers ikke at være en sur person, siger hun.

Selvom hun frabeder sig gaver til jul, har hun alligevel i år ønsket sig ting til sin nye studielejlighed i Hillerød. Foto: Charlotte de la Fuente

Den brunhårede pige med aversionen mod julen føler tit, at hun står meget alene med sit forhold til højtiden.

- Folk er tit uforstående, og det er sjældent, at nogen har den samme holdning. Der er mange af mine venner og familie, der har svært ved at acceptere mit forhold til julen, siger Sofie Kristine Larsen:

- Åh, det var rart at komme ud med, siger hun og puster ud og læner sig tilbage i stolen.

Hun hader især julesange som 80'er klassikeren "Last Christmas" af Wham. Foto: Charlotte de la Fuente
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Ugens klumme: - Forbløffende mange har dimser hængende ud af ørerne

Annonce
Indland

Smitten raser: Sygefravær får DSB til at aflyse tog

Annonce
Indland

Sverige afviser danskere efter nye coronarestriktioner

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Han vil ikke selv ud i rummet - fra jorden styrer Torden-Torsten Danmarks største rumprojekt

Lokalavisen Nordsjælland

Ugens film: Det kan du se i biografen

Lokalavisen Nordsjælland

Lone og 30 andre frivillige deler 1000 kilo julemad ud til trængte familier: - Jeg gør det, fordi jeg ved, jeg kan gøre en forskel

Lokalavisen Nordsjælland

Mød mammutten fra Hornbæk: Sådan så Nordsjælland ud for 45.000 år siden

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Annonce