Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Værn om Helsingørs historiske bykerne: Vi har brug for en Godtfredsen

Bo Søby Kristensen er direktør og medejer af kommunikationsbureauet Operate Experience. Han er med i Kvickly Helsingørs bestyrelse og formand for Helsingør Gymnasiums bestyrelse. Privat er han bosat i Helsingør og kæreste med jurist Nina Uhland. Parret har to voksne børn. Foto: Lars Johannessen

Da jeg var teenager, flyttede vi fra parcelhuset i Espergærde til et af de gamle huse i Helsingørs gamle bykerne. Det var faktisk den gamle byport, Svingelport. Dengang et noget slidt gammelt hus, oprindeligt fra 1776, renoveret til en købmand i 1800-tallet, og der i 1976, noget forfaldent, stadig med toilet i gården og opvarmet med brændeovn og petroleumsovne. Til gengæld for at min mor fik lov at købe hele huset på tre etager ganske billigt, skulle vi så love inden tre år at have istandsat det udvendigt og indvendigt. Og vi taler ikke om en istandsættelse som vi helt selv kunne bestemme – tværtimod. Huset skulle på alle måder føres tilbage til sit oprindelige udtryk, der skulle anvendes ordentlige materialer, vinduer placeres hvor de oprindeligt sad med rette antal sprosser, kalken blandes op fra bunden og så videre og så videre. Og det er her arkitekt Per Godtfredsen kommer ind i billedet. Hans job i 1970-1980’erne var nemlig, involverende - men meget bestemt, at styre istandsættelsen af husene i Helsingørs bykerne. Hans titel var ikke bykerne-stadsarkitekt, men den kunne lige så godt have været det. Alle os der holder af Helsingørs flotte gamle bykerne med de velbevarede huse, har meget at takke Godtfredsen for og også de byrådspolitikere der dengang gav ham mandat til at stille krav til ejerne af husene i vores smukke Helsingør bykerne.

Når nu vi alle sammen er så glade og stolte over vores bykerne kan det undre meget, at vi nu i 2021 skal være i tvivl om hvilke krav vi skal stille til såvel saneringen som nye byggerier i Helsingørs bykerne

Bo Søby Kristensen

I dag tror jeg alle i Helsingør fra erhvervet, handlende, politikere og alle der bor i Helsingør er meget enige om at det var ganske heldigt, at saneringen i Helsingør i 70’erne og 80’erne endte med en meget velbevaret og flot bykerne. Det betyder utrolig meget for Helsingørs attraktion overfor turister og besøgende fra Danmark og udlandet. Og så kan os der bor i Helsingør tillade os at glæde os hver gang vi går gennem byen. Når nu vi alle sammen er så glade og stolte over vores bykerne kan det undre meget, at vi nu i 2021 skal være i tvivl om hvilke krav vi skal stille til såvel saneringen som nye byggerier i Helsingørs bykerne.

I beslutningstragten lige nu ligger et meget markant byggeri af en ny erhvervsskole. Den skal placeres meget tæt på mit gamle hus i Svingelport 9 og lige overfor starten af Strandgades perlerække af flotte gamle huse. Nuvel, det er ikke klods op af 1700-tals huse, men hvordan kan nogen seriøst tænke at placere et glas- og betonhus på denne placering? Jeg er med på, at når vi taler om nyopførelser af huse og institutioner som den nye erhvervsskole, så bliver vi tvunget til at bygge på ”den moderne måde” med beton. Det må vi tillade, også for energiforbrugets skyld, men så må kravet jo være, at arkitekter og entreprenører herefter får huset tilpasse med mursten og den rigtige placering af vinduer mv. så det passes ind. Vi har jo faktisk et rigtig flot eksempel på dette i Helsingør, nemlig boligbyggeriet på det gamle Wiibroe grund, Sophie Brahes Gade/Sct Olaigade/Jernbanevej. Dette byggeri er passet flot ind i bykernen.

Annonce
Er det sådan en bygning vi ønsker at se overfor Strandgade og ved siden af vores gamle huse i Svingelport? Privatfoto.

Til to-do listen for en ny stadsarkitekts for Helsingørs bykerne kunne også tilføjes den lidt mere langsigtede opgave, at få renoveret de få ”grimme” bygninger som nåede at snige sig ind i Helsingør før Godtfredsen fik tjansen at være vogter for den gode byggestil. På denne liste har vi i hvert fald hjørnet af Bjergegade og Groskenstræde (den tidligere Bikuben-bygning), Danske Bank-bygningen Bjergegade/Stengade og de tre ”moderne” huse i Strandgade, nummer 64, 46 og 42. Kunne man, naturligvis i et samarbejde med ejerne, få disse fem bygninger renoveret så de passer ind i vores gamle bykerne ville det være et kæmpe plus for Helsingør attraktion.

Sophie Brahes Gade 24 er et flot eksempel på, at det kan lade sig gøre at bygge et nyt hus, men så det ligner et gammel hus og dermed passer ind i vores bykerne. Tilsvarende krav bør stilles til byggeriet af den nye erhvervsskole. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Indland

Akutberedskab har kendt til mistede 112-opkald i over to år

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Christina sagde ja til Jordi: Tredje gang er lykkens gang

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Suzanne frygter lukning: - Der er mange på Vapnagård, der vil få det rigtig svært

Lokalavisen Nordsjælland

Amanda vil gøre op med sundhedspres: Drop stramme kostplaner, træningsprogrammer og mærk naturen i stedet

Lokalavisen Nordsjælland

Åbent hus på Marienlyst Slot: Kom og hør hvordan den romantiske have skal genskabes

Lokalavisen Nordsjælland

Klumme: - Skal vi skynde os så meget, at vi taber vores hoveder?

Lokalavisen Nordsjælland

Soldaternes indsats bliver hyldet

Lokalavisen Nordsjælland

Amalie lever for livet under vandet: Vil gøre guldbras og rødhaj lige så sexede som pandaer

Lokalavisen Nordsjælland

Løb eller gå til fordel for kræftforskningen: - Vi er vilde med den nye lokalitet

Lokalavisen Nordsjælland

Billig datomad hitter: Vi er blevet markant bedre til at bekæmpe madspild

Lokalavisen Nordsjælland

Ny festival indtager Helsingør: - Det er på mange måder et hjertebarn

Lokalavisen Nordsjælland

Sådan kommer du i form efter sommerferien

Lokalavisen Nordsjælland

Sletten Havn inviterer til havnefest: Der er noget for alle

Lokalavisen Nordsjælland

Stort underskud for andet år i træk: - Vi er meget hårdt presset

Lokalavisen Nordsjælland

Center inviterer til genstartsfest:  Tak til alle vores loyale kunder for at støtte os i en svær tid

Lokalavisen Nordsjælland

Seniorformand efterlyser flere ældre, der vil presse politikerne:  - Vi har for lidt indflydelse

Indland

Kristian Hegaard stopper i politik efter grænseoverskridende adfærd: - Jeg har svigtet og fejlet

Lokalavisen Nordsjælland

Mia er dyrenes mobile ven i nøden: Det har været en vild opstart

Lokalavisen Nordsjælland

Fjumreår hele livet

Lokalavisen Nordsjælland

Tobias tryller med svampe: I år er et helt fantastisk

Lokalavisen Nordsjælland

Sådan er min perfekte sommerferie hjemme

Retssag

Bokseinstruktør vil knockoute Pernille Vermund i Retten i Helsingør 

Lokalavisen Nordsjælland

Værn om Helsingørs historiske bykerne: Vi har brug for en Godtfredsen

Annonce