Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Strandgades vinhandler har opkøbt restlager af Helsingør Spritfabriks akvavitter: Det er en sørgelig nyhed

Vinhandler Michael Saxe mener det er en katastrofe, at der ikke længere vil blive produceret akvavit og bitter baseret på de klassiske opskrifter fra Helsingør Spritfabrik.  Foto Torben Sørensen
Det er nu, man skal skynde sig, hvis man vil sikre sig et stykke Helsingør-historie på flaske.
Annonce

HELSINGØR: Kronborg Akvavit og Kronborg Taffel Bitter. Det er navnene på to af de mest kendte spiritusprodukter fra Helsingør Spritfabrik. En produktion der daterer sig helt tilbage til 1842, hvor Jørgen Martin Hansen Tvede overtog G.A. Galschiøts brændevinsbrænderi, som havde adresse i Sudergade. Lige om lidt er det helt slut med at købe en flaske med det historiske og letgenkendelige logo. Medindehaver af Strandgades Vinhandel Marstrands Vinimport Michael Saxe har nemlig opkøbt restlageret.

- Det er en sørgelig nyhed, for ikke at sige en katastrofe. Det er et stykke Helsingør-historie, der forsvinder. Vi har mange kunder, der kommer her for at købe julesnapsen. Det er klassiker, som skal stå på julebordet i mange hjem, fortæller Michael Saxe.

Annonce

Opkøbt det hele

Det var for nogle uger siden, da han skulle bestille varer til julesalget, Michael Saxe erfarede, at produktionen ophører. Det resulterede i en hurtig beslutning.

- Jeg købte alt, hvad der er tilbage, svarende til omkring 2000 flasker. På to uger har vi solgt omkring 600 flasker. Der er nogle, der køber hele kasser, efter de har erfaret, at produktionen ophører, fortæller Michael Saxe.

Til næste år har Michael Saxe drevet vinhandel i 40 år. En butik han driver sammen med sin søster Helle og overtog fra sin far Ole Saxe tilbage i 1981. Faderen etablerede vinhandlerfirma i 1947, fortæller Michael Saxe. Søskendeparrets mor har også hjulpet til i butikken, forældrene bor stadig i Helsingør.

Annonce

Travlhed

Om Helsingør Spritfabrik

Historien om familien Tvede og Helsingør Spritfabrik tager sin begyndelse i 1842, da Jørgen Martin Hansen Tvede overtager G.A. Galschiøts brændevins brænderi, der var beliggende på adressen Sudergade 23, i Helsingør.
Sønnen J.L. Tvede overtager forretningen overtager driften af det lille helsingørske brænderi, da faderen pludseligt døde i 1849.

J.L Tvede var en virksom herre, og opførte på en nyerhvervet grund i Stjernegade et moderne indrettet dampbrænderi, som han oparbejdede til en stor forretning. Allerede i 1868 anskaffedes det første sprit rektifikations apparat, og knap fem år senere indførtes højtrykskogning, som var forudsætningen for anvendelsen af majs i produktionen, som han var blandt de første til at anvende.

Takket være de moderniserede metoder passerede produktionen 1 mio. liter i 1883. Tvede fremstillede, udover "Kronborg Akvavit", forskellige brændevinsbittere, blandt andre "Kronborg Taffel Bitter", som blev berømmet verden om. Den Kronborg Bitter der forhandles i dag, baserer sig på opskriften på en klassisk dansk bitter komponeret af J.L. Tvede i 1899 i anledning af Helsingør Spritfabriks 50 års jubilæum.

Kronborg Akvavit er produceret efter gamle originale danske opskrifter, og er i dag et af de ældste eksisterende snapsemærker i Danmark.

I 2007 fik Kronborg Akvavit sortimentet et nyt medlem af familien – nemlig Kronborg Bitter, og i 2016 blev Kronborg Akvavit  overtaget af United Spirits Brands Danmark, der blandt andet er kendt for A.H. Riise Rom og Tranquebar Gin.

Selv om coronakrisen rammer, og der er ikke er nogle svenske gæster i gaderne,  er det heldigvis ikke gået ud over salget i butikken i Strandgade. Det skyldes, at der i forvejen er meget langt mellem de svenske kunder, fortæller indehaveren.

- Vi har nærmest ingen svenske kunder. Vi har rigtig travlt i øjeblikket med at pakke og levere firmagaver, fortæller Michael Saxe.

Udover Kronborg-akvavit og bitter, er det også muligt at købe Helsingør Madeira Akvavit og Helsingør PX Sherry Akvavit fra den nu hedengange Helsingør Spritfabrik.

Det er United Spirits Brands Danmark, der senest har stået for produktionen af Helsingør Spritfabriks produkter. Firmaet overtog for nogle år siden produktionen fra Vinhuset Norden i København. Vinhuset Norden overtog rettighederne herunder de originale opskrifter til Helsingør Spritfabriks produkter tilbage i 2005, hvor produktionen af akvavit, brændevin og hedvin gik i gang igen efter at have ligget stille siden 1919, oplyser Michael Saxe. Gennem alle årene er akvavitterne blevet tappet på de typiske gammeldags flasker med korkprop.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Donation der varmer: Ladcykel gør det lettere for elever med udviklingshandicap at tage med på ture ud i naturen

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Det socialistiske paradis: - På en almindelig folkeskole oplevede vi, hvordan 12-årige børn var i stand til at citere Lenin og tænke i kor og bære ens tørklæder

Lokalavisen Nordsjælland

Nyt kvik-testtilbud i Helsingør bliver hovedsagligt benyttet af pendlere: - Vores fornemmelse er, at der er et større behov

Annonce