Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Strikkedamer er ved at løbe tør for garn: Strikker varmt tøj til fattige børn i Polen og Rumænien

Bente Madsen har strikket, siden hun kunne holde på et par strikkepinde. Foto: Lars Johannessen.
Bente Madsen og de øvrige 14 frivillige strikkedamer har på 16 år strikket mere end 8000 varme trøjer, tæpper og sokker til udsatte børn i Polen og Rumænien. Nu er de sidste garnnøgler ved at være brugt op.
Annonce

HELSINGØR: Der er som regel altid gang i strikketøjet hjemme hos Bente Madsen i privatboligen i  Rugmarken i Espergærde. Og det gælder også flere af de andre strikkedamer fra strikkeklubben. Men de er ved at løbe tør for garn.

- Vi kunne godt bruge noget mere garn. Vi har ikke selv penge til at købe noget for, og er afhængige af donationer udefra. Hvis der er nogle, der ligger inde med noget, må de meget gerne kontakte mig. Hvis det er indenfor kommunegrænsen, kan vi også godt hente det selv. Der er ikke nogle krav til strikkegarnet, hverken hvad angår farver eller kvalitet. Vi bruger alt det, vi får ind ad døren, fortæller Bente Madsen.

Strikkedamerne mødes, under normale omstændigheder, hver mandag. Privatfoto: Gunnar Printz Madsen.

Sådan hjælper du strikkedamerne

Hvis du har noget strikkegarn til overs hører Bente Madsen fra strikkedamerne i Sthens Kirke gerne fra dig.

Bente Madsen bor i Espergærde og kan kontaktes på telefon: 20 99 67 30

Hvis der er forretningsdrivende/ firmaer, herunder garn-forretninger og supermarkeder, der har restgarn der ikke kan sælges, er strikkeklubben også meget interesseret i at aftage garnet, oplyser Bente Madsen.

Annonce

Duer ikke til at sidde stille

Det er 16 år siden, at Bente Madsen besluttede sig for, at den fritid hun fik, da hun gik på pension, skulle bruges til noget nyttigt. Hun forlod et job som kordegns-afløser i Sthens Kirke og kendte i forvejen flere andre kvinder, der som hende var glade for at strikke.

- Jeg har strikket siden, jeg var lille pige, og derfor lå det lige for at lave en strikkeklub. Jeg duer ikke til ikke til at sidde stille. Der lå en folder i Sthens Kirke om Projekt Øst og foreningens nødhjælpsarbejde. Jeg ringede til stifteren af foreningen, Ingo, og spurgte ham hvad de havde brug for af strik. Svaret var, at det kunne vi selv bestemme, så længe det var til aldersgruppen fra nul til 16 år, fortæller Bente Madsen.

Dermed var strikkeklubben en realitet. Strikkeklubben tæller  i dag 15 kvinder i alderen fra 65 op til 87 år.

- Der er fem, der på grund af helbreddet foretrækker at strikke hjemmefra. De øvrigt ti af os plejer at være samlet hver mandag for at tilbringe nogle hyggelige timer over strikketøjet sammen. På grund af corona-situationen er det ikke muligt i øjeblikket, fortæller Bente Madsen.

Annonce

Imponerende strikproduktion

Strikkedamerne har på de 16 år der er gået strikket varme trøjer, tæpper, huer, vanter og sokker til gadebørn og børn der vokser op i mindrebemidlede familier eller på børnehjem.  Også børn i SOS børneby i  Polen får glæde af strikkedamernes flittige hænder. De seneste fem-seks år har hjælpearbejdet også omfattet børn i Rumænien.

- På de år der er gået har vi strikket over 8000 enheder. Vi har en dame, der lider af KOL og derfor ikke kan være sammen med os, når vi mødes hver mandag. Hun er altid i gang, og strikker  42 bluser om året. Det er imponerende, fortæller Bente Madsen.

Annonce

Besøgte Polen

Bente Madsen har med egne øjne oplevet de forhold, nogle af børnene i Polen lever under. For ni år siden besøgte hun landet, hvor hun blandt andet blev vist rund i en SOS Børneby.

- Jeg fik et indblik i, hvordan børnene har det og besøgte også børnehaver. Børnene i SOS-børnebyen bor i en lejlighed sammen med fire, fem andre børn og deres plejemor, og hvis de har det, deres plejefar. Det var en positiv oplevelse, fortæller hun.

Annonce

Forbudt for mænd

Selv om strikkeklubben har et humanitært sigte, så er det ikke kun tanken om de børn og unge, der får glæde af strikkedamernes arbejder, der luner. Mest af alt handler det om at være sammen, fortæller Bente Madsen.

- Det giver rigtig meget socialt. Det er en god anledning til at mødes og sludre om hverdagens problemer. Der er flere i gruppen, der bor alene. Vi hygger og diskuterer stort og småt, mens pindene knitrer. Så fejler den ene noget, så kommer den anden med et godt råd. Vi havde på et tidspunkt besøg af en journalist, der spurgte, om der ikke også var plads til mænd?Det var vi enige om at svare nej til. Som der blev sagt til journalisten " så kan vi jo ikke diskutere alt det, vi gør", forklarer Bente Madsen med smil i stemmen.

Annonce

Plads til flere

Men derfor er der nu plads til flere strikkedamer, hvis nogle skulle have lyst.

- Vi kunne godt bruge nogle flere damer, de skal helst være plus 60 år, for det er alle vi andre. De unge vil nok kede sig lidt i vores selskab. Selv om man er dårligt gående og bruger rollator eller er kørestolsbruger, så kan man sagtens være med, når vi mødes om mandagen i Sthens Kirke. Der en rampe ned til kælderen, siger Bente Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Indland

Danmarks første kvindelige biskop takker af

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Arrangør af Gåtur langs Kysten holder ved: Der er mange, der føler sig ensomme i en mørk tid - at gå åbner sindet

Lokalavisen Nordsjælland

Donation der varmer: Ladcykel gør det lettere for elever med udviklingshandicap at tage med på ture ud i naturen

Annonce