Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Tiden der blev væk: Tid er et elastisk begreb, den kan gå langsomt og under de rette - eller forkerte betingelser – føles skrækkelig uendelig

Journalist Preben Lund er mangeårig vært på Radioavisen og DR-journalist. Han er født og opvokset i Helsingør og bor i Humlebæk, hvor der er knapt så langt til Ørestaden. Fotograf: Charlotte de la Fuente

Tid er et mærkeligt fænomen. Astronomer, matematikere, urmagere og den slags kloge folk kan sikkert sige en masse begavet om det. Vi andre mindre ånder må nøjes med at konstatere at den går, tiden altså. Eller som Preben Kaas formulerede det: ”Og tiden går – gu´ ved mon hvor, og pluds´lig er man mange år”, og det havde han jo ret i. Selv blev han ikke ret gammel, slidt op af et hårdt liv i den brutale showbiz, som har berøvet så mange store talenter livet alt for tidligt, Dirch Passer, Kjeld Petersen og Jørgen Ryg i respektfuld erindring.


For vi der i mange år har været afhængige af Kystbanen har tiden en helt særlig status og betydning som man – især som nytilkommen helsingoraner – gør klogt i at sætte sig ind i, hvis man vil undgå ubehagelige overraskelser.

Preben Lund


Annonce

Men uanset hvordan man ser på tiden, er den sandsynligvis kommet for at blive, en kendsgerning man bliver nødt til at forholde sig til – om ikke andet så for at få dagligdagen til at fungere.

For vi der i mange år har været afhængige af Kystbanen har tiden en helt særlig status og betydning som man – især som nytilkommen helsingoraner – gør klogt i at sætte sig ind i, hvis man vil undgå ubehagelige overraskelser. I DSB´s særlige udgave er et klokkeslet nemlig ofte vejledende og ikke udtryk for en eksakt tidsangivelse. I andre sammenhænge og brancher kan et par sekunder fra eller til udgøre forskellen mellem succes og fiasko.

DR´s timenyheder – for blot at nævne et tilfældigt eksempel - er beregnet til 2 minutter og 57 sekunder pluds en slutjingel på 2,7 sekunder – hverken mere eller mindre. Et krav der skal overholdes, og det bliver det også… næsten altid. Arbejdsgiveren er det digitale ur i studiet som bliver styret af et signal vistnok sendt fra Frankfurt og som sikrer, at tiden i DR går helt synkront, fra Nordjylland til Bornholm.

Engang var uret analogt, med visere og store arabiske tal. Indkøbt efter krav fra ældre medarbejdere som hævdede, at det ikke var muligt for dem at aflæse et digitalt ur, som ikke var opfundet, da de i tidernes morgen lærte klokken. Det var vist ikke helt rigtigt, men indkøbt blev de, de dersens analoge ure.

Tiden spillede også en stor og undertiden afgørende rolle i skoletiden, hvor dagen var nøje målt op i præcise forløb, som ikke var til diskussion. At foreslå ændringer var uhørt og lå uden for det muliges rækkevidde. Det ville svare til at lave om på selve verdensordenen, en så fantastisk tanke, at den ikke blev tænkt. Et gennemgående ønske for mange – og især for os med kronisk dårlig samvittighed - var, at tiden gerne måtte hurtigt. Især når man blev bedt om at dokumentere kendskab til ligninger og formler hvis betydning og anvendelighed var – og er – en gåde, og hvor man desperat skelede op på uret i et lønligt håb at blive reddet af gong-gongen.

De fleste vil have erfaret, at opfattelsen af tid i høj grad afhænger af omstændighederne. Tid er et elastisk begreb, den kan gå langsomt og under de rette - eller forkerte betingelser – føles skrækkelig uendelig – ”den korte dag er lang nok”, som Karl Bjarnhof skrev. Omvendt kan tiden kan gå alt for hurtigt, hvis man er så heldig undtagelsesvist at være faldet i godt selskab. Fem minutters venten på et forsinket tog på en forblæst perron kan føles som evigheder – hvad de fleste helsingoranere kan bekræfte - mens 45 år på arbejdsmarkedet synes som en kort parentes. I hvert fald når man ser tilbage på perioden. En skønne dag har man stemplet ud for sidste gang og er pensionist - hvilket jo umuligt kan passe, når man mentalt stadigt er som da man var 20? Eller hvad?

Hører man en flok unge tale hurtigt og indforstået, og med anvendelse af en besynderlig blanding af ord og indforståede vendinger, man ikke fatter en brik af, kunne det jo være tegn på, at man trods alt er nået et pænt stykke op i tresserne og dermed befinder sig i livets aften og tilhører en anden og svunden tid – og sandsynligvis i en tidslomme.

A propos, prøv at nævne begrebet ”frøken klokken” til en teenager, og man vil se vedkommende se komplet uforstående ud – måske lidt overbærende. Det siges, at tid kan defineres som en brøkdel af levealder. Måske er det derfor man kan høre børn på fire år tale om at ”dengang jeg var lille” – et år for en fire-årig udgør nemlig en fjerdedel af livet, mens det for os andre udgør…en uhyggelig lille del.

Men uanset hvor mange mere eller mindre pseudofilosofiske betragtninger man kan præstere om tiden, så går den - ”og tiden gik og jeg gik med” – lød det hos Gasolin, mens andre ligefrem vil hævde, at den løber. ”Tiden løb fra mig”, lyder beklagelsen, når man er kommet for sent til et møde eller måske endda et stævnemøde, men det er naturligvis noget vrøvl. Tiden kan ikke løbe, men man kan eventuelt være dårlig til at overholde en aftale. Den slags skal man passe på med. Det kunne jo hænde, at man kom for sent til selve livets ende. Hvad det i givet fald vil medføre af vanskeligheder, må vi så se på til den tid.

Kan man forestille sig en verden uden tid? Det kan man måske nok, men umiddelbart skulle man tro det ville være upraktisk. På den anden side kom mennesket jo før uret og livet fungerede vel også den gang. Men tid er noget underligt noget.Som Storm P sagde: ”Det eneste man for alvor kan bruge tid til er, når man koger æg”.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Puls 3060 klar til "skolestart": - Vi presser ingen og der er plads til alle

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

80 års hjælp: Fra udsatte mødre til blomstrende haver

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Nanna skriver sig ud af mørket: - Unge er bedre til at være åbne om angst og depression

Lokalavisen Nordsjælland

Ulrikas fornemmelse for detaljer har 16.000 følgere

Lokalavisen Nordsjælland

Efter Kystbanekaos lørdag: - Hellere en hurtig halvkorrekt  besked end at lade folk vente længe på at få noget at vide

Lokalavisen Nordsjælland

Se videoen: Iransk krigsskib sejlede forbi Helsingør i nattens mulm og mørke

Lokalavisen Nordsjælland

Færre kystbanetog til tiden: For første gang i over et år betaler DSB kompensation til pendlerne

Lokalavisen Nordsjælland

Alice har slidt sålerne ned, og hun er ikke den eneste: Lokalafdeling for gå-entusiaster er vokset markant

Lokalavisen Nordsjælland

'Vi ved ikke, hvorfor det går langsommere': 90.000 ledige vaccinationstider i Region Hovedstaden

Lokalavisen Nordsjælland

'Det kan I sgu gøre bedre': Heftig debat om fremmødet til håndboldherrernes afsked

Lokalavisen Nordsjælland

Bag kulissen: Sammenhold i ridelejren

Lokalavisen Nordsjælland

Oprustning i kampen mod bandemiljøet: Sådan vil Helsingør få færre unge kriminelle

Lokalavisen Nordsjælland

Læsernes reaktioner efter trafikulykke i farligt kryds: Lav rundkørsel, sæt bump op  eller opfør jer bedre i trafikken

Lokalavisen Nordsjælland

Populær invasion: Vikingerne vender tilbage næste år - og denne gang bliver de ikke overrasket

Lokalavisen Nordsjælland

Svenskerne snød Helsingør-talenter for EM-bronze

Lokalavisen Nordsjælland

Efter kaotisk lørdag for Nordsjællands togrejsende: Søndag  kører togene igen normalt

Alarm112

Cyklist har mistet livet i ulykke med lastbil

Lokalavisen Nordsjælland

I år er Kronborg ekstra dansk - og der tjekkes: - Er I sikre på, at I ikke er svenskere?

Alarm112

Kørte dobbelt så stærkt som tilladt: Politiet snupper flere biler fra fartsyndere på motorvej

Lokalavisen Nordsjælland

Tiden der blev væk: Tid er et elastisk begreb, den kan gå langsomt og under de rette - eller forkerte betingelser – føles skrækkelig uendelig

Lokalavisen Nordsjælland

Beboere i Søstræde: - Lukker Old Irish Pub? Hvor er det fantastisk

Lokalavisen Nordsjælland

Ny Helsingør-souvenir: Kronborg, kongeskib og royal salut forenet i 500 brikker

Lokalavisen Nordsjælland

Trods enkelte udfordringer: Danskerne valfarter til vores campingpladser

Annonce