Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Tobias tryller med svampe: I år er et helt fantastisk

Tobias Thomsens interesse for at samle og tilberede svampe stammer fra barndommen. Her et foto fra privaten i Espergærde. Fotograf: Charlotte de la Fuente
Tobias Thomsen er udover travl ejendomsmægler inkarneret svampejæger. En interesse der har fulgt ham siden barndommen.

VILDMAD: - Det er altså meget svært at tage fejl af en kantarel. Sådan lyder det spontane svar fra svampejæger Tobias Thomsen, da han erfarer, at undertegnede aldrig har været med til at samle svampe i naturen.

- Det er en oplagt familietur, hvor man kan pakke en madkurv og bruge et par timer i naturen. Karina og jeg har tit haft vores to drenge med ( Hubert på to år og Carl på fem år, red). De synes begge, det er sjovt at gå og undersøge skovbunden for svampe, fortæller Tobias Thomsen.

Han holder sig altid til de sikre spisesvampe, der ikke er til at tage fejl af.

Annonce

Det er fascinerende. Det er lidt ligesom at at gå på jagt efter rav. Den store forskel er, at der er langt større chance for at få gevinst, når man leder efter svampe. Man kobler helt af ovenpå en travl dag og lægger alt stress bag sig

Tobias Thomsen

- Jeg har aldrig spist en svamp, jeg er blevet dårlig af. Jeg samler også kun de kendte svampe - som kantareller, Karl Johan og rør- og trompethatte. Jeg holder mig fra alt alle de "fancy".

En familietradition

For Tobias Thomsen startede interessen for at samle svampe allerede i barndommen. Det var de svenske skove i forbindelse med turene til familiens ødegård i Småland, der fik ham på sporet.

- Allerede fra jeg var en syv-otte år, var jeg med på svampetur med familien. Dengang var der ikke alt det der fancy underholdning med iPad og skærme. Vi samlede kantareller, Karl Johan-svampe, rør- og trompethatte. Det er jeg fortsat med, fortæller Tobias Thomsen.

For Tobias Thomsen er det at samle svampe en god modvægt til en travl hverdag som medejer af ejendomsmægler-forretningen Home Løgstrup og Thomsen.

Tobias Thomsen går tit på svampejagt i sit lokalområde. Det giver ham et afbræk fra den hektiske hverdag som ejendomsmægler. Fotograf: Charlotte de la Fuente

- Det er fascinerende. Det er lidt ligesom at at gå på jagt efter rav. Den store forskel er, at der er langt større chance for at få gevinst, når man leder efter svampe. Man kobler helt af ovenpå en travl dag og lægger alt stress bag sig, fortæller Tobias Thomsen.

Annonce

Fascinerende

Det er da også sjældent, at Tobias Thomsen, der er født og opvokset i Snekkesten, går forgæves. Gennem årene har han oparbejdet et stort lokalt kendskab til, hvor man finder de største og bedste kolonier af spiselige svampe. Som ægte svampejæger er det dog en viden, han helst ikke deler for meget ud af.

- Jeg fortæller aldrig om de svampesteder, jeg kender til, på nær til inderkredsen. Det er der ikke nogle svampejægere, der gør, fortæller Tobias Thomsen.

Kendskabet til de gode svampesteder er så stort, at han sjældent bruger mere end et kvarter på at fylde kurven med svampe. Andre gange kan det godt tage lidt længere tid.

- Man kan ikke altid vide sig helt sikker. Det er også en del af det fascinerende ved det.

Et enkelt godt fif vil han dog godt dele ud af. Det handler om at tage ud og lede efter svampe på en hverdag i stedet for weekenden, hvor det vrimler med svampejægere.

De rensede svampe kan holde sig et par dage i køleskab. Fotograf: Charlotte de la Fuente
Annonce

Gode muligheder for at fylde kurven

I år er mulighederne for at fylde kurven ekstra gode. Kombinationen af en tør sommer efterfulgt af regn har skabt optimale betingelser for vækst af svampe i skovene.

- Det er et fantastisk svampeår. Det vrimler med dem i skovbunden. Det er lige nu og den næste måneds tid, man skal kaste sig ud i at samle svampe, fortæller Tobias Thomsen.

Hjemme i privaten i Espergærde er en af familiens favorit-svamperetter flødestuvede Karl Johan med kalvekød. Den går rent ind hos familien, fortæller Tobias Thomsen, som også gerne bruger kantareller og andre spisesvampe som fyld på pizzaen.

- Man kan sagtens samle flere, end man kan spise på dagen. Rensede svampe kan holde sig et par dage på køl med et fugtigt håndklæde over sig, fortæller Tobias Thomsen, som på denne tid af året ofte samler svampe på vej hjem fra arbejdet eller i en pause.

Annonce

Pas på de giftige svampe

Naturstyrelsen råder til, at svampesamlere kun spiser svampe, de kender til, og at man "ved den mindste tvivl" om det er en spisesvamp, lader dem stå:

"Selvom der er mange spisesvampe i skoven, er der også nogle, der er giftige og som du derfor skal undgå. Når man er ny svampesamler, kan det være en god idé at tage af sted med en kyndig svampekender. Det er også godt at få fat i en anerkendt svampebog, hvor du hurtigt kan få et overblik over spisesvampene og de gifte svampe", oplyser Naturstyrelsen på styrelsens hjemmeside. Her kan man søge yderlige oplysninger og følge en video med et svampekursus ved naturvejleder Jan Kjærgaard.

Annonce
Annonce
Indland

Akutberedskab har kendt til mistede 112-opkald i over to år

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Christina sagde ja til Jordi: Tredje gang er lykkens gang

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Suzanne frygter lukning: - Der er mange på Vapnagård, der vil få det rigtig svært

Lokalavisen Nordsjælland

Amanda vil gøre op med sundhedspres: Drop stramme kostplaner, træningsprogrammer og mærk naturen i stedet

Lokalavisen Nordsjælland

Åbent hus på Marienlyst Slot: Kom og hør hvordan den romantiske have skal genskabes

Lokalavisen Nordsjælland

Klumme: - Skal vi skynde os så meget, at vi taber vores hoveder?

Lokalavisen Nordsjælland

Soldaternes indsats bliver hyldet

Lokalavisen Nordsjælland

Amalie lever for livet under vandet: Vil gøre guldbras og rødhaj lige så sexede som pandaer

Lokalavisen Nordsjælland

Løb eller gå til fordel for kræftforskningen: - Vi er vilde med den nye lokalitet

Lokalavisen Nordsjælland

Billig datomad hitter: Vi er blevet markant bedre til at bekæmpe madspild

Lokalavisen Nordsjælland

Ny festival indtager Helsingør: - Det er på mange måder et hjertebarn

Lokalavisen Nordsjælland

Sådan kommer du i form efter sommerferien

Lokalavisen Nordsjælland

Sletten Havn inviterer til havnefest: Der er noget for alle

Lokalavisen Nordsjælland

Stort underskud for andet år i træk: - Vi er meget hårdt presset

Lokalavisen Nordsjælland

Center inviterer til genstartsfest:  Tak til alle vores loyale kunder for at støtte os i en svær tid

Lokalavisen Nordsjælland

Seniorformand efterlyser flere ældre, der vil presse politikerne:  - Vi har for lidt indflydelse

Indland

Kristian Hegaard stopper i politik efter grænseoverskridende adfærd: - Jeg har svigtet og fejlet

Lokalavisen Nordsjælland

Mia er dyrenes mobile ven i nøden: Det har været en vild opstart

Lokalavisen Nordsjælland

Fjumreår hele livet

Lokalavisen Nordsjælland

Tobias tryller med svampe: I år er et helt fantastisk

Lokalavisen Nordsjælland

Sådan er min perfekte sommerferie hjemme

Retssag

Bokseinstruktør vil knockoute Pernille Vermund i Retten i Helsingør 

Lokalavisen Nordsjælland

Værn om Helsingørs historiske bykerne: Vi har brug for en Godtfredsen

Annonce