Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Ugens klumme: - Forandringer i Qatar – er vi ligeglade?

Bo Søby Kristensen er direktør og medejer af kommunikationsbureauet Operate Experience. Han er med i Kvickly Helsingørs bestyrelse og formand for Helsingør Gymnasiums bestyrelse. Privat er han bosat i Helsingør og kæreste med jurist Nina Uhland. Parret har to voksne børn. Foto: Lars Johannesen

Det er pudsigt at tænke på, at vi på samme tidspunkt som nu, om et år vil befinde os midt i en kæmpe fodboldfest med et stærkt dansk landshold som deltager. VM i fodbold starter 21. november og finalen spilles 18. december. Ganske usædvanligt. Nissehuer og store sportsbegivenheder plejer normalt at rime med håndbold slutrunder. Til næste år bliver det røde nissehuer og røde klaphatte for Danmarks fodboldlandshold.

Jeg tror på, at sport, kultur og international handel er ting som på en anderledes måde end det internationale diplomati kan fremme dialog og forståelse og dermed bidrage til udviklingen af en mere retfærdig verden.

Bo Søby Kristensen, direktør og medejer af kommunikationsbureauet Operate Experience. Bosat i Helsingør.

Baggrunden for dette er en gammel og meget korruptions-tynget FIFA-beslutning om at afholde VM i fodbold i Qatar. Beslutningen ligger mange år tilbage, til tiden hvor Sepp Blatter var præsident for FIFA. Han blev tvunget til at træde tilbage i 2015 på grund af korruptionsanklager. Beslutningen om at holde VM i Qatar er forkert af flere grunde. Først og fremmest fordi Qatar ikke er et land, der er egnet til at løfte så stort et internationalt event. Landets infrastruktur, vilkår for bygningsarbejdere, holdninger til kvinder diskvalificerer dem som gode værter. Derudover er Qatars meget varme klima heller ikke egnet til afvikling af fodboldkampe. Klimaet er da også grunden til at slutrunden afvikles i Qatars mindst varme måned, december. Men når man i den mindst varme måned har behov for at installere aircondition for spillerne på banen på alle stadions (alle nybyggede – fordi Qatar ikke på forhånd havde en fodbold infrastruktur) så må man sige, at her burde ikke spilles VM fodbold.

Vores eget nationale fodboldforbund DBU har da også oprindeligt stemt imod Qatar som VM-værtsland. Det næstbedste Danmark kan gøre, når vi ikke kan omgøre FIFAs beslutning, er at bruge vores plads ved VM til en kritisk dialog med værterne, hvor vi sammen med andre fornuftige nationale fodboldforbund bruger muligheden for i perioden før VM at stille krav til værterne og perioden under VM til at være i en dialog om menneskerettigheder med værtslandet.

Annonce

Amnesty International har i november offentliggjort en ny rapport om forholdene for de mange migrantarbejdere i Qatar. Rapporten er nedslående læsning, fordi Amnesty kan konstatere, at de nye regler og love som skal sikre migrantarbejderne bedre forhold ikke overholdes af alle virksomheder som arbejder på de mange stadionbyggeprojekter i landet. Selvom det er et fremskridt, at Amnesty overhovedet kan lave et seriøst tjek af menneskerettigheder for migrantarbejderne, og at der nu trods alt er love og regler som skal beskytte arbejdsrettigheder, så er det jo meget nedslående, at reglerne ikke overholdes.

Med et år tilbage til VM er det derfor nu i allersidste øjeblik, at FIFA og de enkelte landes fodboldforbund klart og tydeligt giver Qatar besked. DBU har valgt at indgå i en alliance med de øvrige nordiske fodboldforbund i forhold til pres på Qatar. Det virker som en fornuftig beslutning, fordi de nordiske synspunkter dermed vil stå stærkere. Også DBU og landsholdets sponseres beslutning om at bruge de platforme, de får i forbindelse med VM til at rejse den kritiske dialog i stedet for kommercielle aktiviteter, er fornuftig. Sponsorerne har også overladt logopladsen på spillernes træningstøj til menneskerettighedsbudskaber.

Vores landsholdsspillere skal naturligvis fokusere deres kræfter på at spille fodbold og komme langt i turneringen. Men ligesom spillerne på den danske scene for eksempel engagerer sig i et generelt opråb om børns vilkår i Danmark, vil det også være en god ide at spillerne, som de stærke internationale rollemodeller de er, utvetydigt markere nogle generelle holdninger om menneskerettigheder i verden. Som fodboldfan vil jeg også ønske, at DBU eksempelvis i samspil med Amnesty kunne facilitere aktiviteter, almindelige danskere kunne engagere sig i. Det er vigtigt, at magthaverne og befolkningen i Qatar tydeligt kan se, at der i Danmark er en bred folkelig opbakning om de krav, som DBU rejser i breve og ved møder. Vi er mange landsholdsfans, som gerne konkret vil vise, at menneskerettigheder, ytringsfrihed og ordentlige arbejdsforhold er vigtige emner for os. Det kunne også være relevant at samle penge ind til de migrantarbejderfamilier som er blevet snydt af virksomhederne i Qatar for løn eller erstatninger.

Og hvorfor ikke bare læne sig tilbage og sige, vi var imod VM i Qatar, så vi har jo sagt fra, lad os komme hurtigt hjem til jul i 2022, og så kan vi med stor sandsynlighed og med afsæt i hele Qatar-blamagen regne med, at tilsvarende korrupte beslutninger ikke gentager sig? Det skal vi ikke gøre, fordi det her ikke ”bare” handler om december 2022. Det handler også om et land og en befolkning efter 2022. Mit håb er, at vi i 2023 og 2024 kan læse rapporter fra Amnesty, som nok fortsat fortæller, at det går langsomt, men som dog viser tegn på at den positive udvikling som er begyndt, vil fortsætte og at også Qatars befolkning har forstået, hvordan det meste af verdenen ser på deres land, og at de dermed selv – nedefra – rejser krav om forandringer som kan blive varige.

Jeg tror på, at sport, kultur og international handel er ting som på en anderledes måde end det internationale diplomati kan fremme dialog og forståelse og dermed bidrage til udviklingen af en mere retfærdig verden. I hvert fald er det både billigere og mindre dødelige midler end den vestlige verdens forsøg for eksempel i Afghanistan og Syrien på med militære midler at ændre andre landes udvikling.


Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Ugens klumme: - Forbløffende mange har dimser hængende ud af ørerne

Annonce
Indland

Smitten raser: Sygefravær får DSB til at aflyse tog

Annonce
Indland

Sverige afviser danskere efter nye coronarestriktioner

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Han vil ikke selv ud i rummet - fra jorden styrer Torden-Torsten Danmarks største rumprojekt

Lokalavisen Nordsjælland

Ugens film: Det kan du se i biografen

Lokalavisen Nordsjælland

Lone og 30 andre frivillige deler 1000 kilo julemad ud til trængte familier: - Jeg gør det, fordi jeg ved, jeg kan gøre en forskel

Lokalavisen Nordsjælland

Mød mammutten fra Hornbæk: Sådan så Nordsjælland ud for 45.000 år siden

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Annonce