Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Usikkerhed påvirker humøret: - Det kører lidt rundt i maven, hver gang der er et pressemøde

Susanne Birk venter på, at politikerne giver grønt lys til at åbne frisørsalonen. - Jeg tror ikke selv på, at vi får lov til at åbne før efter påske, siger Susanne Birk. Foto: Lars Johannessen
Selvstændig frisør Susanne Birk kan godt genkende følelsen af tankemylder og dårlig nattesøvn. Det er knap tre måneder siden, hun måtte lukke for frisørsalonen i Hornbæk i forlængelse af nedlukningen i december. Og ingen ved endnu, hvornår branchen får lov til at åbne.

HORNBÆK: Det er 21 år siden, at Susanne Birk sprang ud som selvstændig frisør. Aldrig har det været så svært som nu. For selvfølgelig påvirker det psyken, når ens levebrød er i spil.

-Det er hele usikkerheden om, hvornår vi må åbne igen. Det kører lidt rundt i maven, hver gang der er pressemøde. Som i onsdags, hvor der var mange, der i dagene sagde: "selvfølgelig får i lov at åbne igen med det smittetryk der er". Og så bliver det alligevel ikke til noget. Usikkerheden giver tankemylder, og det er svært at sove ordentligt om natten. Det er jo hele den ene indtjening i vores hustand, der er ramt. Og der skal stadig betales husleje hjemme og for salonen, siger Susanne Birk, indehaver af Birk Hair Design og bosat i Hellebæk med sin mand.

Annonce

Har ikke søgt hjælpepakke endnu

Susanne Birk har valgt foreløbig ikke at søge om hjælpepakke, da det står og falder med, om det kan betale sig at søge den, afhængig af hvornår hun får lov til at genåbne.

- Sidste gang, vi fik lov til at åbne igen, knoklede jeg op til 12-14 timer om dagen for at indhente noget af indtjeningen, og bagefter var der et meget stort regnestykke at gøre op i forhold til, hvad der skulle betales tilbage af den hjælpepakke, vi kunne få. Denne gang har jeg aftalt med min dygtige revisor, at vi lige ser tiden an. De laver også hele tiden om på hjælpepakkerne. Det er ret kompliceret, hvad vi kan få og ikke kan få, siger Susanne Birk.


Det kan godt føles lidt som en mavepuster, når man får øje på folk, som er helt nyklippede, hvor man kan se, det er udført af en kollega i branchen

Susanne Birk


Annonce

Ville føles som at tage til Dubai

Selv om hun som de fleste andre, der driver et liberalt erhverv, er hårdt ramt af nedlukningen, har hun stor forståelse for regeringens håndtering af smittesituationen. Hun er heller ikke én af de frisører, der tilbyder hjemmeklip i privaten, selv om det er fuldt lovligt.

- Jeg har den holdning, at jeg ikke kan tillade mig at risikere at bidrage til smittespredning. Jeg vil ikke risikere at havne i en situation, hvor jeg skal ringe til en kunde, jeg har været hjemme og klippe og fortælle vedkommende, at han eller hun og resten i husstanden kan være i risiko for at være smittet med den britiske variant. Som vi næsten lige har oplevet i daginstitutionen Sommerlyst. Hvis jeg gjorde det, ville føle mig som en af de kendte, der tager på ferie i Dubai uden tanke for andres ve og vel, siger Susanne Birk, som også er aktiv i frisørernes fagforbund.

Annonce

Mavepuster

Susanne Birk er godt bekendt med, at der er en del indenfor branchen, som tager hjem og klipper folk privat. Og hun kan da også til dels følge bevægegrunden for det. Men alligevel er det - uanset manglende indtjening eller ej, ikke noget hun selv kunne drømme om at sige ja til. Derfor kan det også være lidt svært at være vidne til kollegaer i branchen, der gør det.

- Det kan godt føles lidt som en mavepuster, når man får øje på folk, som er helt nyklippede, hvor man kan se, det er udført af en kollega i branchen. Jeg får mange opkald, nærmest dagligt, om jeg ikke nok vil klippe mine kunder privat. Jeg har det lidt sådan: " Ja, vi er alle sammen langhårede, men det altså vigtigere at passe på hinanden end at få klippet håret",  siger Susanne Birk.

Annonce

Strikker igen efter 30 års pause

For at overleve en hverdag, der til tider godt kan være tung at komme igennem, har Susanne Birk kastet sig over adskillelige gøremål og fritidsaktiviteter, som bidrager til at lette sindet.

- Jeg tager nogle lange gåture.  Naturen og det at bevæge sig hjælper til at se lidt lysere på det hele. Og så er jeg også startet med at rydde op i skuffer og skabe, og vaske lofter og interiør ned i salonen. Jeg er også begyndt at strikke igen efter 30 års pause. Jeg hører også en masse lydbøger. Jeg prøver på at lægge nogle ting ind i hverdagen, der føles rare. Det hjælper på humøret, fortæller Susanne Birk.

Annonce

Holder håndværket ved lige

Hun holder også fagligheden ved lige ved at følge de videoer, der bliver lagt op i det faglige efteruddannelsesnetværk, hun er en del af. Som selvstændig frisør med et højt ambitionsniveau deltager hun jævnligt i kurser herhjemme og i udlandet for at dygtiggøre sig.

- Det er en god måde at holde mig selv i gang på og få ideer og tips til nye frisurer. Det giver lidt et spark, fortæller hun.

Annonce

Lysere tider i møde

Selv om det er uvist, hvornår frisørerne får lov til at genåbne, ser Susanne Birk alligevel fortrøstningsfuldt på fremtiden.

- Vi går heldigvis lysere tider i møde. Jeg skal nok klare den. Mit held er, at jeg har mange år indenfor branchen. Jeg tror ikke selv på, at vi får lov til at åbne før efter påske - til april. Men jeg håber da på ikke at få ret, siger Susanne Birk.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

En gevinst for Helsingør eller ej? Vi har spurgt seks borgere på gaden om deres holdning til HH-forbindelsen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

93-årige Arne Magnussen lancerer sit syvende puslespil fra lokalområdet: Velkommen til Snekkersten set fra oven

Annonce