Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Velfærdsstaten kan aldrig tages for givet

Lotte Lund er journalist, forfatter, kommunikationsrådgiver i sit eget firma Lotte Lund Media Lab i Hornbæk. Foto: Lars Johannessen.

Velfærdsstaten, hvordan var det nu lige, at det blev den måde, vi har indrettet vores samfund på?

I dag er velfærdsstaten noget, vi danskere tager for givet. Lige ret til uddannelse. Lige ret til behandling i sundhedsvæsnet. Ret til pension, når vi bliver gamle. Sociale sikkerhedsnet til de sårbare, de arbejdsløse, de handicappede. Velfærdsstaten er ikke perfekt. Nogle modarbejder den ligefrem. De vil hellere være deres egen lykkes smed. Men selv i USA bruger politikere i dag den danske velfærdsstat som et forbillede. Velfærdsstaten samler os. Den kan kun eksistere, når vi står sammen og føler os som en del af den. Det er en samfundsmodel, der baserer sig på rettigheder og pligter.

Sådan har det ikke altid været. Spørg bare Eva Knudsen. Eva er født i Nakskov 1920 og er fyldt 100 år. Jeg havde den store glæde at besøge hende for nylig i hendes dejlige rækkehus i Espergærde. Evas mor døde af den spanske syge, da Eva stadig var et spædbarn. Den 100-årige husker tydeligt, da der ikke var en velfærdsstat. Farmoren boede i Munkegade, lige bag det nuværende Helsingør Bycenter. Omkring 1920 var det ikke det idylliske og attraktive boligområde, det er i dag. Det var slum, hvor byens fattigste arbejdere boede.

Annonce

Det danske samfund er som et af de første i verden genåbnet uden restriktioner, og ifølge den seneste analyse er dansk økonomi på vej tilbage i moderat højkonjunktur. Det kan vi takke velfærdsstatens pionerer for.

Lotte Lund, journalist, forfatter og kommunikationsrådgiver i Lotte Lund Media Lab.

Folk, der ikke havde råd til at købe rigtig mad, men måtte nøjes med daggammelt brød og kålsuppe til at stille sulten. Hvis disse mennesker valgte at tage imod fattighjælp, mistede de alle deres borgerrettigheder. Som ung ønskede Eva sig brændende en uddannelse, men det kunne slet ikke komme på tale. For det var der ikke råd til. Uddannelse var kun for dem, der havde penge.

1920’erne var en opbrudstid – også i Helsingør. Verden var lige kommet ud af 1. Verdenskrig og en global pandemi. Evas familie var bare en af mange, der levede i dyb fattigdom. Arbejdsløsheden i Helsingør kom i disse år op på 40 procent. I 1930 blev verden oveni ramt af en verdensomspændende finanskrise. Ud af dette kaos blev den danske velfærdsstat født. Og Eva fulgte udviklingen nøje, både lokalt og nationalt.

I 1919 havde Helsingør fået sin første folkevalgte borgmester, socialdemokraten Peder Christensen. Hans mål var at modernisere kommunen og gøre op med ”papirnusseriet”. Det blev til en tid, hvor der blev gjort en stor indsats for at sikre de svageste borgere et bedre liv. Kong Peder stod blandt andet bag et fællesbageri, hvor man kunne købe billigt brød samt en lang række andre kooperative tiltag opbygget på principper om at skabe sociale sikkerhedsnet. Det blev også til nye billige boliger og Helsingørs første plejehjem, aldersstiftelsen på Gurrevej. Eva og familien mærkede forbedringerne i deres levevilkår. For dem var Peder Christensen et stort forbillede, selv om mange bedsteborgere var forargede. Hvorfor skulle de gamle have toilet indvendig – var det virkelig nødvendigt?

Velfærdsstatens helt store gennembrud kom for alvor med den store socialreform i 1933, da Eva var 13 år. Reformen var en del af det såkaldte Kanslergadeforlig, som skulle skærme danske arbejdere og bønder mod 30’ernes verdensomspændende økonomiske krise. Reformen gjorde op med fattighjælpen og indførte i stedet et rettighedsprincip. Hvis man opfyldte nogle bestemte kriterier, skulle man have ret til hjælp uden at miste sine borgerlige rettigheder.

Eva fik aldrig en uddannelse, men hun blev politisk aktiv og endte som lokal formand for Kvindeligt Arbejderforbund. Hun fik blandt andet forhandlet bedre arbejdsforhold for ufaglærte kvinder i Helsingør. Når man møder en kvinde som Eva Knudsen forstår man, at velfærdsstaten ikke er kommet af sig selv og aldrig må tages for givet.

Danskernes opbakning til velfærdsstaten er heldigvis massiv, også selv om mange ikke tænker over, hvordan den opstod. Eva blev født under den forrige pandemi – før velfærdsstaten. Hun fyldte 100 under den seneste pandemi, hvor netop den danske velfærdsstat, som hun har kæmpet så hårdt for, viste sin store styrke. I Danmark var der under corona råd til at holde hånden under alle grupper. Det danske samfund er som et af de første i verden genåbnet uden restriktioner, og ifølge den seneste analyse er dansk økonomi på vej tilbage i moderat højkonjunktur. Det kan vi takke velfærdsstatens pionerer for. Og lad os fortsætte deres gode arbejde og aldrig tage vores velfærd for givet.

Annonce
Annonce
Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Annonce
Annonce
Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Caroline er medlem af en af verdens hurtigst voksende religioner, du aldrig har hørt om: - Vi bygger en ny verdensorden

Lokalavisen Nordsjælland

Linda Victoria har været en del af millionærernes dating-klub: - Virkeligheden overgår virkelig fantasien

Lokalavisen Nordsjælland

- Jeg kan ikke leve med, at vi ikke taler sammen

Lokalavisen Nordsjælland

- Effekten af mit dobbelte kraniebrud handlingslammede mig i fem år

Sport

Hovedsponsor afviser at følge FC Helsingør til Farum

Lokalavisen Nordsjælland

Ligger Danmarks bedste værksted i Espergærde? - Vi vil ikke være blandt de største, men de bedste

Lokalavisen Nordsjælland

Dobbelt op på normeringer i udsatte børnehaver og skoler: - Vi skal give børn lige muligheder

Lokalavisen Nordsjælland

Fem tips til at undgå cykeltyveri

Lokalavisen Nordsjælland

Vi sender politikerne i parterapi dagen efter valget: Manglende kommunikation skaber konflikter

Lokalavisen Nordsjælland

Et mystisk VHS-bånd startede Romeos skuespillerdrøm: - Jeg føler mig endelig hjemme

Indland

Regeringen vil bruge fire milliarder på nærhospitaler

Lokalavisen Nordsjælland

Har Noah ødelagt sin datters opvækst? - Jeg vil aldrig kunne udfylde det tomrum, hendes mor har efterladt

Indland

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Lokalavisen Nordsjælland

Dorthea rejste til Colombia og kom hjem med en mission: Nu kæmper hun unge pigers kamp på den anden side af kloden

Alarm112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Lokalavisen Nordsjælland

Per har i årevis været cykeltyvenes yndling: - Jeg har fået stjålet syv cykler i mit liv og det er bare dem jeg kan huske

Lokalavisen Nordsjælland

Suspekt kommer til byen: - Vi har haft nogle af vores vildeste koncerter i Helsingør

Lokalavisen Nordsjælland

- Den hårde tone på de sociale medier holder flere og flere unge fra at ytre sig

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Sport

Se billederne: Kronprinsesse Mary trænede udspark med Kasper Schmeichel i Helsingør

Lokalavisen Nordsjælland

Lektie- og Sprogcafé er reddet: De frivillige strømmer til

Annonce