Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Velfærdsstaten kan aldrig tages for givet

Lotte Lund er journalist, forfatter, kommunikationsrådgiver i sit eget firma Lotte Lund Media Lab i Hornbæk. Foto: Lars Johannessen.

Velfærdsstaten, hvordan var det nu lige, at det blev den måde, vi har indrettet vores samfund på?

I dag er velfærdsstaten noget, vi danskere tager for givet. Lige ret til uddannelse. Lige ret til behandling i sundhedsvæsnet. Ret til pension, når vi bliver gamle. Sociale sikkerhedsnet til de sårbare, de arbejdsløse, de handicappede. Velfærdsstaten er ikke perfekt. Nogle modarbejder den ligefrem. De vil hellere være deres egen lykkes smed. Men selv i USA bruger politikere i dag den danske velfærdsstat som et forbillede. Velfærdsstaten samler os. Den kan kun eksistere, når vi står sammen og føler os som en del af den. Det er en samfundsmodel, der baserer sig på rettigheder og pligter.

Sådan har det ikke altid været. Spørg bare Eva Knudsen. Eva er født i Nakskov 1920 og er fyldt 100 år. Jeg havde den store glæde at besøge hende for nylig i hendes dejlige rækkehus i Espergærde. Evas mor døde af den spanske syge, da Eva stadig var et spædbarn. Den 100-årige husker tydeligt, da der ikke var en velfærdsstat. Farmoren boede i Munkegade, lige bag det nuværende Helsingør Bycenter. Omkring 1920 var det ikke det idylliske og attraktive boligområde, det er i dag. Det var slum, hvor byens fattigste arbejdere boede.

Annonce

Det danske samfund er som et af de første i verden genåbnet uden restriktioner, og ifølge den seneste analyse er dansk økonomi på vej tilbage i moderat højkonjunktur. Det kan vi takke velfærdsstatens pionerer for.

Lotte Lund, journalist, forfatter og kommunikationsrådgiver i Lotte Lund Media Lab.

Folk, der ikke havde råd til at købe rigtig mad, men måtte nøjes med daggammelt brød og kålsuppe til at stille sulten. Hvis disse mennesker valgte at tage imod fattighjælp, mistede de alle deres borgerrettigheder. Som ung ønskede Eva sig brændende en uddannelse, men det kunne slet ikke komme på tale. For det var der ikke råd til. Uddannelse var kun for dem, der havde penge.

1920’erne var en opbrudstid – også i Helsingør. Verden var lige kommet ud af 1. Verdenskrig og en global pandemi. Evas familie var bare en af mange, der levede i dyb fattigdom. Arbejdsløsheden i Helsingør kom i disse år op på 40 procent. I 1930 blev verden oveni ramt af en verdensomspændende finanskrise. Ud af dette kaos blev den danske velfærdsstat født. Og Eva fulgte udviklingen nøje, både lokalt og nationalt.

I 1919 havde Helsingør fået sin første folkevalgte borgmester, socialdemokraten Peder Christensen. Hans mål var at modernisere kommunen og gøre op med ”papirnusseriet”. Det blev til en tid, hvor der blev gjort en stor indsats for at sikre de svageste borgere et bedre liv. Kong Peder stod blandt andet bag et fællesbageri, hvor man kunne købe billigt brød samt en lang række andre kooperative tiltag opbygget på principper om at skabe sociale sikkerhedsnet. Det blev også til nye billige boliger og Helsingørs første plejehjem, aldersstiftelsen på Gurrevej. Eva og familien mærkede forbedringerne i deres levevilkår. For dem var Peder Christensen et stort forbillede, selv om mange bedsteborgere var forargede. Hvorfor skulle de gamle have toilet indvendig – var det virkelig nødvendigt?

Velfærdsstatens helt store gennembrud kom for alvor med den store socialreform i 1933, da Eva var 13 år. Reformen var en del af det såkaldte Kanslergadeforlig, som skulle skærme danske arbejdere og bønder mod 30’ernes verdensomspændende økonomiske krise. Reformen gjorde op med fattighjælpen og indførte i stedet et rettighedsprincip. Hvis man opfyldte nogle bestemte kriterier, skulle man have ret til hjælp uden at miste sine borgerlige rettigheder.

Eva fik aldrig en uddannelse, men hun blev politisk aktiv og endte som lokal formand for Kvindeligt Arbejderforbund. Hun fik blandt andet forhandlet bedre arbejdsforhold for ufaglærte kvinder i Helsingør. Når man møder en kvinde som Eva Knudsen forstår man, at velfærdsstaten ikke er kommet af sig selv og aldrig må tages for givet.

Danskernes opbakning til velfærdsstaten er heldigvis massiv, også selv om mange ikke tænker over, hvordan den opstod. Eva blev født under den forrige pandemi – før velfærdsstaten. Hun fyldte 100 under den seneste pandemi, hvor netop den danske velfærdsstat, som hun har kæmpet så hårdt for, viste sin store styrke. I Danmark var der under corona råd til at holde hånden under alle grupper. Det danske samfund er som et af de første i verden genåbnet uden restriktioner, og ifølge den seneste analyse er dansk økonomi på vej tilbage i moderat højkonjunktur. Det kan vi takke velfærdsstatens pionerer for. Og lad os fortsætte deres gode arbejde og aldrig tage vores velfærd for givet.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Vind 2 x 4 entre- og turpasbilletter til Tivoli

Annonce
Annonce
Sport

Se billederne: Kronprinsesse Mary trænede udspark med Kasper Schmeichel i Helsingør

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Lene starter skældud-fri børnehave: - Vores barnesyn er forældet

Lokalavisen Nordsjælland

En fast del af undervisningen: Hellebækskolen går grønt

Lokalavisen Nordsjælland

Borgere i Espergærde lægger pres på politikerne: - Nu skal Egegaarden være for alle

Lokalavisen Nordsjælland

9 måder at få børn på: Vibe vil vise sin datter og andre børn at reagensglasbørn ikke er anderledes

Lokalavisen Nordsjælland

Jesper og Brian skal lede familiens succesfulde firma videre: - Ordet direktør kommer aldrig ud af min mund

Lokalavisen Nordsjælland

For et par uger siden slog Denises patient sig selv ihjel: - Jeg ved ikke om jeg nogensinde bliver færdig med at bearbejde det

Lokalavisen Nordsjælland

Nicholas blev næsten slået ihjel: Fanget i en regn af kugler og granater

Lokalavisen Nordsjælland

Charlotte er bange for at miste magten over sit eget liv: - Nyt barselsforslag vil være en stor indgriben i min hverdag

Lokalavisen Nordsjælland

Velfærdsstaten kan aldrig tages for givet

Lokalavisen Nordsjælland

140 udlændinge er indvandret til Helsingør Kommune i år: Se her hvor de kommer fra

Lokalavisen Nordsjælland

Han vil hellere undvære sin datter end tage barselstid fra hendes mor: Sylvester synes, at nyt forslag er 'grotesk'

Lokalavisen Nordsjælland

Akvile forlod alt hun havde i Litauen: I dag har hun intet at vende tilbage til

Lokalavisen Nordsjælland

Allan fra Espergærde Vinhandel har højdeskræk: - Det må være en hæklefejl i hjernen

Lokalavisen Nordsjælland

- Hvordan sikrer vi, at byerne også får et liv udenfor sæsonen

Indland

Akutberedskab har kendt til mistede 112-opkald i over to år

Lokalavisen Nordsjælland

Susanne fra Høreklinikken kører på motorcykel: - Jeg var ved at skide grønne grise første gang

Lokalavisen Nordsjælland

Christina sagde ja til Jordi: Tredje gang er lykkens gang

Lokalavisen Nordsjælland

Henrik fra Kvickly har løbet over 100 kilometer i Sahara-ørkenen: - Det var fuldstændig hjernedødt

Lokalavisen Nordsjælland

Amanda vil gøre op med sundhedspres: Drop stramme kostplaner, træningsprogrammer og mærk naturen i stedet

Lokalavisen Nordsjælland

Åbent hus på Marienlyst Slot: Kom og hør hvordan den romantiske have skal genskabes

Lokalavisen Nordsjælland

Helenes ungdom var fyldt med skam, indtil hun sprang ud: - Jeg skulle ikke længere holde en del af mig hemmelig

Annonce