Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

VM i Qatar: Boykot vil isolere og føre til fastholdelse af de middelalderlige forhold

Bo Søby Kristensen er direktør og medejer af kommunikationsbureauet Operate Experience. Han er med i Kvickly Helsingørs bestyrelse og formand for Helsingør Gymnasiums bestyrelse. Privat er han bosat i Helsingør og kæreste med jurist Nina Uhland. Parret har to voksne børn. Foto: Lars Johannessen.

Fodbold og sport er et af verdens bedste midler til at skabe dialog og kontakt mellem forskellige kulturer. Man spiller fodbold uafhængig af race, køn, nationalitet og man kan mødes i glæde over spillet og konkurrencen. Det kan derfor undre at Helsingør Dagblads sportsredaktør Andreas Mayerhofer og politiske redaktør/vicesportsredaktør Jesper Munch har valgt at boykotte at se landsholdsfodbold pga forholdene i Qatar. Som de katolikker der vil bevise hvor stærke i troen der er ved at påføre sig selv pine, tænker de to herrer, som jo elsker at se fodbold, at de ved at påføre sig selv den pine ikke at se kampene kan gøre verdenen bedre?


Får vi mest ud af, som Mayerhofer og Munch, at sidde hjemme i sofaen og se bagedysten i stedet for VM-fodbold med Danmark eller skal vi gå den godt nok meget mere besværlige vej at samle flest mulige nationer og organisationer bag nogle konkrete og realistiske krav til Qatar om at rette op på deres menneskesyn?

Bo Søby Kristensen


Annonce

Lad mig slå det fast med syvtommer søm: Jeg deler 100 procent vurderingen af Qatar er et land med et middelalderligt syn på mennesker. De har netop afskaffe livegenskabet, det gjorde Danmark i 1861, så det er et land der ligger cirka 150 år efter vores udvikling i menneskesyn. Jeg deler også 100 procent vurderingen af at FIFAs tildeling af VM-værtskabet til Qatar var en skandale. Både fordi den kun blev gennemført på grund af store bestikkelsessummer, og fordi det ud fra et klima synspunkt virker ret langt ude at gennemføre en VM-slutrunde et sted, hvor det er nødvendigt med aircondition på udendørs stadion.

Der er alt mulig grund til både at tage afstand fra beslutningen om at afvikle VM i Qatar og staten Qatars menneskesyn. Men med den virkelighed vi har nu, så skal Danmark til VM i Qatar hvis vi kvalificerer os. Og temaet er derfor: Hvordan får den internationale verden bedst mulig påvirket Qatar videre fra deres nuværende 1861-niveau? Får vi mest ud af, som Mayerhofer og Munch, at sidde hjemme i sofaen og se bagedysten i stedet for VM-fodbold med Danmark eller skal vi gå den godt nok meget mere besværlige vej at samle flest mulige nationer og organisationer bag nogle konkrete og realistiske krav til Qatar om at rette op på deres menneskesyn? Dialog eller boykot er ofte et dilemma. Jeg anerkender, at boykot kan være nødvendigt i nogle situationer og kan man gøre det i samlet flok, som ishockeyverdenen netop har gjort overfor Hviderusland, så gør det jo naturligt nok et indtryk, men det skubber næppe på udviklingen i Hviderusland.

Herrelandsholdet var iført en særlig trøje for at markere protest mod menneskerettigheds-forholdene i Qatar før VM-kvalifikationskampen i slutningen af marts mellem Danmark og Moldova i Herning. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Hvis vi faktisk har som mål at påvirke et andet land i en retning af det menneskerettighedssyn som vi synes er det rigtige, så er jeg overbevist om, at vi kommer længst ved at være i dialog med det pågældende land. Især hvis vi, gerne med Danmark og DBU i en mere aktiv rolle, kan samle størstedelen af FIFA-landene, og vi kan enes om at opstille nogle fundamentale krav, som det vil være realistisk for Qatar at rykke sig på. Vi skal huske, at vi ikke kan tvinge vores mere oplyste livssyn igennem i et land, som befinder sig på 1861-niveau.  Vi har selv været 150 år om det. Men med gode råd og kontante krav kan Qatar helt sikker gennemføre udviklingen hurtigere.

Jeg vil påstå, at udviklingen allerede er i gang. Afskaffelse af det middelalderlige forbud mod at udenlandske arbejdere må rejse frit, det såkaldte Kafala-system er afskaffet efter et internationalt krav på grund af VM-byggerierne. Amnesty og Human Rights Watch er nu til stede i Qatar på grund af VM. Regeringen har langt om længe indført minimumsløn og en støttefond til de udenlandske arbejdere, som skal føre en sag mod deres arbejdsgiver. I 2019 er der efter krav fra ILO, den internationale arbejderorganisation, blevet indført et nationalt arbejdstilsyn i Qatar på grund af VM. Med en fortsat dialog op mod VM-afholdelsen i 2022 er det Amnesty International og ILO’s håb, at der kan blive gennemført yderligere forbedringer – især hvis alle VM-deltagere står sammen om at kræve det.

For mig har det stor betydning og er et vigtigt argument for at fodbold kan understøtte forandringer, at Human Rights Watch og ILO, som nu på grund af VM kan være til stede i Qatar entydigt vurderer, at vi som tingene er nu, får flere forbedringer gennemført i Qatar gennem dialog og deltagelse end ved boykot. Hvis vi går boykot vejen er det også et godt spørgsmål om hvor vi så skal stoppe. Burde vi have støttet VM i Rusland, hvor styret også er brutalt og mange dør? OL og VM i Brasilien? Statskontrolleret udryddelse af regnskov og fattigdom har med sikkerhed betydet meget elendighed for mange mennesker.

Vi skal se og glædes over fodbold på banerne og i TV, og politikere og organisationer skal bruge den fantastiske mulighed som fodbold giver for mellemfolkelig dialog, til at stille rimelige krav om bedre menneskerettigheder i Qatar. Dialogen med andre lande vil i sig selv fremme den positive udvikling. Boykot vil isolere et land internationalt og føre til fastholdelse af de middelalderlige forhold.

Billedtekst: Football supports change. Var det danske landsholds markering før VM kval. kampene i marts knap så markante? Jo. Kan den danske regering og DBU endnu stærkere arbejde for et samlet internationalt pres på Qatar? Ja. Får vi flere forandringer af menneskerettighederne i Qatar ved at blive hjemme eller undlade at se kampene? Nej!

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Kom til gratis dukketeater i Humlebæk

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordsjælland

Undgå plast-emballage – og spar penge

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordsjælland

Caia gik ned med stress to gange før hun fandt frem til det, der gør hende glad: Nu blomstrer hun hver dag

Lokalavisen Nordsjælland

Den spiser din pant, mens pengene tikker ind på dit kort: Pantstation i Helsingør bliver den første af sin slags herhjemme

Lokalavisen Nordsjælland

Send landsholdet godt afsted til kamp: 'Det bliver som, når Egon Olsen bliver løsladt - bare større'

Lokalavisen Nordsjælland

Superstudent, iværksætter og aktiehaj med socialt engagement: Raaman fra Humlebæk har lavet 31 tolvtaller

Lokalavisen Nordsjælland

Hellebæk Kohaves Venner og Dansk Botanisk Forening: Kom til Vilde blomsters dag

Lokalavisen Nordsjælland

Seks uønskede besøg hver dag i Nordsjælland:  Sådan kan du snyde tyven i ferien

Lokalavisen Nordsjælland

Drop-in dåb i Sthens Kirke

Lokalavisen Nordsjælland

Axeltorv kommer til at flyde i honning og jordbær

Lokalavisen Nordsjælland

Nærheden er lige til at spise: Annette og Erik fra Villa Brinkly satser på bæredygtig hoteldrift og vilde råvarer

Lokalavisen Nordsjælland

Øresundsakvariets havsafariture reddet på målstregen: I år sætter turene rekord

Lokalavisen Nordsjælland

Nye begyndelser: En kæmpe udfordring at vende tilbage til en hverdag

Lokalavisen Nordsjælland

Overraskende udvikling i antallet af konkurser: - Der gemmer sig en tikkende bombe

Lokalavisen Nordsjælland

Vind billetter og turpas til Tivoli

Lokalavisen Nordsjælland

Havne aflyser Sankt Hans for andet år i træk: Vi tør ikke risikere at være en superspreder-begivenhed

Lokalavisen Nordsjælland

Grænsetrafik: Nu kan danskere rejse frit til Sverige

Lokalavisen Nordsjælland

Arnes kolonihavehus har fire hjul, bliver trukket af en traktor og har solceller på taget: Arne tøffer Danmark rundt

Lokalavisen Nordsjælland

Golf: 17-årigt talent fra Helsingør vinder DM-sølv

Lokalavisen Nordsjælland

Jubel på Axeltorv: Denne gang startede vi med et mål

Lokalavisen Nordsjælland

Arkæologer inviterer til åbent hus ved Kelleris Hegn: Se de spændende udgravninger

Lokalavisen Nordsjælland

Grundlovsdag: Burnin Red Ivanhoe  giver koncert på Haandværkeren

Lokalavisen Nordsjælland

40 år med fuldt gehør: Bent hører det andre ser

Annonce