Annonce
Lokalavisen Nordvest

Ærlighed koster: Under coronaen blev rejsearrangør Michael Blohm hårdt ramt på pengepungen, men han nægtede at melde sig konkurs

Michael Blohm har gennem 11 år drevet sit rejsebureau, ausfahrt.com, som arrangerer oplevelsesrejser til Tyskland. Foto: Kurt Rasmussen
”Ærlighed varer længst”, lyder et gammelt ordsprog, og hvis det skal stå til troende, kan Michael Blohm og hans rejseselskab, ausfahrt.com, regne med at fortsætte i mange år endnu.

Odense NV: Det startede ellers godt, da Michael Blohm for 11 år siden valgte at arrangere rejser til Tyskland. Han var vild med Tyskland og ekspert i sproget, og så var han god til at netværke, og det gav pote.

- Det startede som et hobbyprojekt, men det udviklede sig. I bund og grund handlede det for mig om at få folk til at få lyst til at tage til Tyskland og opleve landet og vinbønderne og gå eller cykle i vinmarkerne, siger han.

Hans projekt voksede hurtigt, og i løbet af få år blev han en veletableret rejsearrangør med sit privatejede rejseselskab, ausfahrt.com.

Annonce

Økonomisk bagslag

Michael Blohm havde nemt ved at finde sit publikum blandt danske rejselystne, der var begyndt at få øjnene op for oplevelsesmulighederne i vores sydlige naboland, og samtidig med, at hans netværk voksede, kom der flere kunder til.

Lige indtil en vis virus fra Wuhan satte en stopper for de populære rejser, han arrangerede.

- Da coronaen ramte, blev al rejseaktivitet lukket ned, og det ramte mig hårdt økonomisk, siger han.

jeg kunne have lukket mit firma og ladet nogle kunder og skattevæsenet tabe penge, men min moral strider imod, at jeg gør det

Michael Blohm

Og kun få måneder senere førte massive oversvømmelser i Ruhr-området til de værste ødelæggelser i mands minde i Tysklands førende vindistrikter.

Mens vandmasserne herskede i Ruhr-området, var Michael Blohm på forretningsrejse i området og kunne fra nærmeste hold overvære de massive oversvømmelser. Privatfoto: Michael Blohm

Men Michael Blohms iværksættergen var ikke sådan at få bugt med. Når han ikke længere kunne sende danske rejselystne over grænsen, fandt han andre løsninger, så folk kunne få mulighed for at opleve den tyske kultur.

Han tog initiativ til fyraftensture på Odense Å med tysk vinsmagning, håndboldmenuer med tyske bobler til DHG’s håndboldkvinders tv-transmitterede divisionskampe, tysk vinfestival i Odense og tyske bobler og banko i bankboksen.

Michael Blohms seneste større arrangement fandt sted, da han inviterede på bobler og banko i bankboksen på Flakhaven 24. marts. Foto: Kurt Rasmussen

- Der skulle jo ske noget, siger Michael Blohm, som benyttede sine netværks-evner til at samarbejde med flere af byens oplevelsesaktører for at holde bare lidt blus på kedlerne i håbet om at coronaens påvirkning på rejselysten skulle forsvinde.

Annonce

En ulykke kommer sjældent alene

Med starten af 2022 blev der blødt op for restriktionerne i Danmark, og Michael Blohm afventede med spænding, at der fra tysk hold skulle gives mere grønt lys for restriktionsfrie oplevelser.

Men så bankede russerne på døren til Ukraine, og det kunne mærkes på telefonlinjen hos ausfahrt.com.

- Krigen spiller en stor rolle, især for dem der vil rejse til Berlin. Det er jo kun 1000 kilometer væk, men der er mange flygtninge, der er rejst til Berlin, og det optager mange af mine kunder, siger han.

Selvom krigen i Ukraine udgør endnu et benspænd for rejsearrangøren, har han ikke tænkt sig at lade sig gå på af det, og en konkurs kommer slet ikke på tale.

- Det er så min dumhed, at jeg har den reale tilgang til tingene. Man kan lige så godt sige tingene, som de er. Ligesom jeg kunne have lukket mit firma og ladet nogle kunder og skattevæsenet tabe penge, men min moral strider imod, at jeg gør det, siger han med en bevidsthed om, at han ville have kunnet starte fra nul i stedet for at fortsætte med en stor gæld.

- Det kan jeg se, at der er mange, der har gjort. Der er mange, der siger, 'Michael, put den der moral et eller andet sted hen', men nej. Det kan jeg ikke, og sådan er jeg bare, siger han.

Mulighederne for alternative veje ud af de økonomiske problemer har været mange, og Michael Blohm fortæller, at han også er blevet tilbudt at arbejde som ansat for et tysk rejsebureau.

- Men jeg har jo fundet den hylde, hvor jeg kan lave lige nøjagtigt det, jeg har lyst til. Der er ikke nogen, der bestemmer, hvad jeg skal, lige på nær min bank, der siger, jeg skal tjene penge, men det er også de eneste, siger han og udstråler trods to år med udefrakommende modgang en vis optimisme.

- Jeg kan mærke, at alle dem, der er begyndt at booke igen, det er mine stamkunder gennem årene. De har tiltroen til, at nu kan de godt komme ud at rejse, og så vil de også booke hos nogen, som de også har rejst med før, og hvor de ved, at tingene er i orden, lyder det med et opsparet smil fra Michael Blohm.

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Kun et hul i jorden nu og først færdigt næste år: Men alt er allerede udlejet

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Ny skov bliver indviet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Her er mit yndlingstræ - har du et?

Lokalavisen Nordvest

Efter fire år, coronabøvl, forsikringsudfordringer og afslag fra kommunen har hjemløs skulptur endelig fået en plads

Lokalavisen Nordvest

Arne har været aktiv i den samme bestyrelse i 41 år: Nu er han blevet hædret for sit arbejde

Ugeavisen Odense

Hvad skal vi undersøge for dig?

Lokalavisen Nordvest

Ulla blev hædret for næsten 50 års frivillighed

Lokalavisen Nordvest

De jubler i Paarup: Nu ruller millionerne ind til renovering af skolen

Lokalavisen Nordvest

Her er Baloo, han er terapihund og ham kan du leje

Annonce