Bolbro: 26-årige Bror Bjerre Smidt har siden 2010 samlet på såkaldte nationaldukker. Dukker fra hele verden med nationale kendetegn og nationale klæder.
Tre skabe i den ene af stuerne i Bror Bjerre Smidts lejlighed i Bolbro er fyldt til noget nær bristepunktet med dukkerne. Her står de i al deres pragt og titter ud på Bror Bjerre Smidt, der med fascination titter tilbage på dem. Han har over 300 dukker i alle afskygninger, de fleste i plastik, men også nogle i træ.
- Først og fremmest samler jeg på dem på grund af, at jeg synes tøjet er flot. Og nationaldukker er sådan nogle man køber, når man er ude at rejse. Dragterne, de har på, er noget de bruger til deres særlige lejligheder, til store fester. Det er forskellige lande, siger Bror Bjerre Smidt om sin imponerende samling.
Han samler på dem, fordi de fascinerer ham, siger han.
- Det er måden, de ser ud på, fortæller samleren.
To af dukkerne er han særligt vild med. Han tager to dukker ud fra en hylde. De er uden øjne.
- Jeg kan godt lide dem, fordi de er i træ. De er fra omkring 60'erne, siger Bror Bjerre Smidt, der finder sine dukker på loppemarkeder, i genbrugsbutikker og på handelssiderne eBay og Amazon.
Priserne varerier. De dyreste har kostet ham omkring 200 kroner, de billigste er ned på små 25 kroner, siger Bror Bjerre Smidt.
Så det er ikke verdens dyreste hobby.
Den skulle bare med hjem
Det var i en genbrugsbutik i Tommerup Stationsby, at hele Bror Bjerre Smidts samling - og passion - for nationaldukkerne startede i sin tid. Der fandt han en dukke, mens han var inde i butikken med sin mor for at kigge på noget helt andet.
- Da jeg så den, tænkte jeg: 'Den skal jeg have med hjem'. Jeg kunne bare mærke, at den skulle med hjem. Jeg vidste ikke, det var en nationaldukke og begyndte at grave lidt i det, fortæller han.
Den ene dukke blev til to, der blev til fire, otte og nu over 300 dukker.
Bror Bjerre SmidtFørst og fremmest samler jeg på dem på grund af, at jeg synes tøjet er flot. Og nationaldukker er sådan nogle man køber, når man er ude at rejse.
Det er dragterne, og måden de er syet på, som Bror Bjerre Smidt godt kan lide ved nationaldukkerne.
- Det er ikke som sådan dukkerne i sig selv, det er dragterne, der er på dem, som fascinerer mig. Det er arbejdet, der er lavet med dem og detaljerne, siger han.
- Er der noget, der kan få dig til at stoppe med at samle?
- Øhmmm ... Nej, svarer Bror Bjerre Smidt efter få sekunders tænkepause.
Nogle af dukkerne er meget sjældne og kan ikke uden videre købes eller findes. Heller ikke som genbrug. Bror Bjerre Smidt finder en færøsk dukke frem. Den er en sjældenhed. "Pigen" ser meget livagtig ud og kan "rulle" med øjnene. De er havblå. En hætte dækker håret.
- Det er ikke sådan en, man kan købe i butikkerne. Heller ikke på Færøerne, fortæller Bror Bjerre Smidt med en vis stolthed i stemmen.
Han har også en stor gine i menneskestørrelse stående i stuerne med en dragt på. Bror Bjerre Smidt kunne vel samle på rigtige dragter i menneskestørrelse? Jo, siger han, men så fylder det mere og er dyrere. Derfor holder han sig til de langt mindre dukker.
Er du samler?
Samler du på noget? Og samler du udover det normale? Er du mon sådan en rigtig storsamler? Så kunne avisen godt tænke sig at høre fra dig, kære samler. For du har måske oparbejdet en samling af en vis karat og imponerende størrelse? Må vi se den? Må vi besøge dig? Må vi snakke med dig om den? Og vil du vise den frem til andre her i avisen? Så kunne der måske komme en god historie ud af det. Så kom frisk og kontakt os!
Du er meget velkommen til at skrive en mail til avisen på makl@jfmedier.dk. Du kan også ringe på nummeret 65 45 52 91.
Bror Bjerre Smidt arbejder selv i en genbrugsbutik og er heldig af og til at finde noget, der kommer ind. Han siger, at han har fået et par bemærkninger om, det er mærkeligt at samle på nationaldukker, når man er 26 år og mand. Men Bror Bjerre Smidt ignorerer det bare.
- Jeg lader dem bare snakke, siger han.
For ingen kan tage hans passion for dukkerne og tøjet fra ham.
Vil ikke af med dem
Hvis han fik et tilbud på måske 10.000 kroner, ville han ikke sælge sine dukker. Heller ikke for 20.000 kroner eller 25.000 kroner, bemærker han.
- Det ville jeg ikke. Fordi, at jeg har samlet i så mange år, har jeg svært ved at skille mig af med dem, svarer Bror Bjerre Smidt og kigger på sine skabe.
De er fyldt med alverdens nationaldukker.
Har du gamle dukker, du gerne vil af med eller sælge, hører Bror Bjerre Smidt gerne fra dig. Du kan skrive til avisen, der så kontakter ham.