Annonce
Lokalavisen Nordvest

At sætte et aftryk: Linda mindes taruplærer i ny bog

Linda Lassen er aktuel med sin nye bog Et Års Barndom. Hun er selv uddannet folkeskolelærer, men har siden 2013 været forfatter på fuldtid. Foto: Lasse Hansen

Den tidligere Tarup-borger Linda Lassen udgav sidst i oktober sin seneste bog "Et Års Barndom", der skildrer en opvækst i Tarup med særligt fokus på en bestemt lærer ved navn Maren Mikkelsen, som er bogens autentiske islæt. Mød Linda Lassen i Bog & Idé i Tarup Center lørdag 15. december klokken 13.

Annonce

Tarup: "Et års barndom" er tilegnet "Den gode lærer, der ser det særlige ved den enkelte elev , og derved gør det muligt for den enkelte at værdsætte det særlige ved sig selv - og andre."

Det er en erindringsroman, med streg under roman. Men en person optræder under eget navn, nemlig Maren Mikkelsen.

Maren Mikkelsen var forskolelærer i Tarup skole i Odense på den tid, hvor lærerarbejdet var et kald - og ofte også et afkald. Frøken Mikkelsen, som vi kaldte hende, havde ikke selv børn, hun tog sig af andres.

Jeg havde hende som klasselærer et enkelt år, og oplevede her en lærer der diskret, myndigt og omsorgsfuldt så sine elever og ledte dem i den retning, hun mente de skulle - og havde anlæg for.

I mange år troede jeg, det bare var mig hun så - som børn tror - og ønsker. Hvem vil ikke gerne være udvalgt og ses som noget særligt.

Men da jeg besluttede at skrive "et eller andet" om Maren Mikkelsen, kontaktede jeg nogen af dem, jeg havde gået i klasse med dengang. Og det forunderlige skete. De svar jeg fik handlede stort set alle om det samme - om oplevelsen af at "frøken Mikkelsen" havde set det særlige ved netop dem.

Og det er vel det, der kendetegner den gode lærer. At hun eller han kan få hver eneste elev til at føle sig som noget særligt - og dermed værdsætte det særlige ved sig selv og se det særlige hos andre.

Lærerstaben på Tarup Skole i 1967. Det er eneste kendte billede af Maren Mikkelsen. Hun sidder på nederste række i midten - nummer fire fra venstre. Arkivfoto
Annonce

Om Maren

Maren Mikkelsen var født i 1900 i Ølgod. Hendes far havde et husmandssted og hun havde tre søskende. Moren døde da Maren var 15. Hun uddannede sig til forskolelærer i Odense. Hun var lærer ved Tarup skole i rigtig mange år fra 1930 . 1967. Først på en privatskole der lå på Jernbanevej i Tarup, men da den blev for lille flyttede hun og Fru Nielsen til den nybyggede Tarup skole.

Hun boede i nogle år i hus sammen med Inger Nielsen ("Fru Nielsen") i et hus på Tarupvej. Siden flyttede hun til huset på "stien" hvor hun boede, mens jeg gik på Tarup Skole. Hun levede sine sidste år på Solgården, der lå i nærheden af Tarupcentret. Hun blev gammel. 98 år.

Den smule jeg ved om Maren Mikkelsen, har jeg fra Pårup lokalarkiv og fra opslag på nettet. Dengang fik man jo ikke noget at vide om sine lærere. De var der bare. Men jeg håber, hun havde et godt liv.

Annonce

Om bogen

Et års Barndom foregår i Odense sidst i halvtredserne, hvor efterkrigstidens nøjsomhed og eftervirkninger fra krigens valg stadig mærkes, men hvor den materielle velstand i form af fjernsyn og biler varsler om et rigere og måske også lettere liv.

Dette limbo mellem nøjsomhed og optimisme præger også Stellas familie. Hun tror, hun er på ferie hos sine bedsteforældre, der bor i Tarup, en forstad til Odense, men det viser sig, at hun skal bo hos dem fast. Hun ved ikke hvorfor, men da hun tit har fået at vide, at hun er "vanskelig," tror hun, det er grunden til forvisningen.

Hun er glad for sine bedsteforældre, og det er ikke så svært at være den nye pige i klassen, som det har været de andre gange Stella har skiftet skole. Især er hun glad for klasselæreren, frøken Mikkelsen, som hun gør sig meget umage for at blive set af. Hun giver hende små gaver og begynder at skrive vers til hende. Da skoleåret er omme, skal Stella imidlertid igen - uden nogen forklaring -tilbage til sine forældre.

Et års barndom handler om de voksnes hemmeligheder og løgne - og et barns forsøg på at skabe mening - og om hvor meget nogle få ord kan betyde i et barns liv.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce