Annonce
Lokalavisen Nordvest

Australsk fodboldcup i Bolbro: Odenses ovale boldelskere dyster imod Europas løver

Odense Lions er i de blå og brun-bordeauxfarvede trøjer. Formand Morten Merhøj kommer flyvende yderst til højre med fokus rettet knivskarpt imod bolden. Foto: Odense Lions

På fem år er Odense Lions vokset fra at være en nyfødt og konstant lukningstruet australsk fodboldklub til i dag at være Skandinaviens største af sin slags. I weekenden byder den andre europæiske løver op til dans ved et klynkeforladt stævne båret frem af atletisk styrke og skarpt overblik.

Annonce

Bolbro: En mand vrider sig voldsomt i græsset med hændernes håndflader dækkende for nærmest hele ansigtet. Han må være blevet tæsket med en jernstang. Eller måske endda skudt. Er der ild i ham?

Nej, han er såmænd bare en idiot. Den fjerlette berøring fra modstanderens finger var åbenbart det perfekte påskud til at snyde.

I årtier har overbetalte voksne mænds overdrevne reaktioner givet fodboldelskere brækfornemmelser verden over. Alligevel er sporten den mest populære på kloden.

Morten Merhøj trak sig dog, da de fleste andre - trods tiltagende kvalme - labbede teaterstykkerne i sig.

Han fandt en ny og mere retfærdig vej blotlagt for disse pinagtigheder.

- Normale fodboldspillere lader som om, de har ondt. Australske fodboldspillere lader som om, de ikke har ondt. Den attitude kan jeg bedre lide, sagde Morten Merhøj i 2013, da han grundlagde Odense Lions - den nu største australske fodboldklub i Skandinavien.

Normale fodboldspillere lader som om, de har ondt. Australske fodboldspillere lader som om, de ikke har ondt

Australsk Fodbold

Ulig den velkendte runde fodbold er den australske bold oval og ligner den, man ser i rugby eller amerikansk fodbold.Banen er også oval. Den kan spænde fra at være 135 til 185 meter lang og 110 til 155 meter bred.

Holdene består traditionelt af 18 spillere, men i Danmark er der kun op til 12 spillere pr. hold.

Man må sparke og bokse bolden frem og tilbage, men ikke kaste.

Finesserne i forsvarsspillet minder om det, man ser i rugby eller håndbold, hvor der i stort set alle taklinger er kropskontakt.

Der er et væld af udtryk, der kan beskrive detaljer i kampen. For eksempel er en "Gorilla" en stor og stærk forsvarer.

En bold, der kommer meget højere end langt, kaldes en "rainmaker", mens kontrolleret besiddelse af en umulig pasning kaldes en "shark".

Læs mere om Odense Lions på odenseaustralskfodbold.klub-modul.dk eller på facebooksiden Odense Australsk Fodbold.

I 2010 var det gennemsnitlige tilskuerantal pr. kamp i den australske liga 38.423. Til sammenligning var der i den engelske Premier League 34.151 pr. kamp.

Sporten er ofte kendt som "Aussie Rules" på engelsk.

Blev spillet for første gang i 1859 i Melbourne, Australien, og har en enkelt gang været med ved OL. Det var i Melbourne i 1956.

Endnu en sej kamp om bolden. Foto: Odense Lions
Annonce

Vokseværk

Som alle andre drenge blev han flasket op med fodbold. Mødet med den australske variant ændrede dog hans syn på, hvad der var fedt.

- Det slog ned i mig som et lyn. Jeg var 13 år og meldte mig ind i Farum Cats. Da jeg som 22-årig flyttede til Odense for at studere måtte jeg jo starte noget op selv, hvis jeg fortsat ønskede at spille.

Udfordringen var til at få øje på. Da Morten Merhøj kaldte tropperne til samling havde otte af de ti fremmødte spillere knap nok kendskab til eksistensen af ovale bolde.

- Vi var bare en flok gutter, der mødtes på en græsplæne. Der var end ingen, der betalte kontingent. Det stadie må vi siges at være kommet over med 55 betalende medlemmer i dag, siger formanden for Odense Lions, der har haft sin andel af søvnløse nætter.

- For bare to år siden frygtede jeg, at der slet ikke ville møde nogen op, når sommerens pause var ovre. Men de vendte heldigvis tilbage og nogen har næsten forelsket sig i sporten endnu mere end mig. Det har været en meget positiv oplevelse, for jeg var ikke sikker på, vi ville leve særligt længe. At komme som nichesport til en by, hvor ingen har hørt om den. Der er sgu ingen garantier. Men det lykkedes mere, end jeg havde turdet håbe på, siger han.

Man må takle næsten, som man vil i spillet. Og man kan være forvisset om, at en nedlagt modstander, der ikke rejser sig, er i smerte. Australske fodboldspillere piver ikke. Foto: Odense Lions
Annonce

Løvernes kamp

For første gang sidste år blev Lions Cup afviklet. Som navnet antyder, er det en turnering, hvor kun løver deltager.

- London Lions, Lyon Lions og Köln Lions deltager. Sidste år var vi i Lyon og i år er vi værter for cuppen, fortæller Morten Merhøj, der sammen med resten af holdet har en revanchens sødme til gode.

- Vi blev nummer to, men tabte kun på pointforskel imod London, så vi er meget opsatte på at tage sejren i år. Der er dog intet intet ondt blod blandt holdene. Hvad vi gør, er forankret i en social ånd. Når vi har banket hinanden i mudderet, så krammer vi bagefter. Det er sådan, australsk fodbold er. Vi dyster i øvrigt også i, hvem der har det største løvebrøl, fortæller formanden med et grin, og inviterer i samme moment alle interesserede ud for at se en sportsgren frit for ulideligt skuespil.

Det foregår lørdag 6. oktober fra klokken 10 ved Cigaren i Bolbroparken.

Billede fra dengang det hele startede. Morten Merhøj og Daniel Petrolo startede sammen klubben. De er begge stadig højaktive i klubben og ganske gode venner. Arkivfoto
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce