Annonce
Lokalavisen Nordvest

Beboere raser over discgolf-udvidelse: - Kommunen tromler bare hen over os og dyrelivet

Peder Johansen (tv.) og Jens Thøgersen har ellers nydt at bo på Elmelundhaven, men for tiden er det knap så sjovt med de støjende discgolf-spillere. Her ved en af de kurve, der klirrer og dermed generer. Foto: Kristian Isaksen
Siden discgolf-klubben i Bolbro udvidede sit areal, har beboere på Elmelundhaven været bebyrdet af støj og ubudne gæster, imens et rigt dyreliv helt er forsvundet. En brist i demokratiet, at vi ikke er blevet hørt, mener de nærmeste naboer.

Bolbro: Hvis synet af idyl kunne indkapsles i et enkelt billede, så ville et oplagt bud på et motiv være en panorering fra Jens Thøgersens terrasse imod indhegningen med får og over til skoven, hvor fuglene synger og rådyrlammene dier ved deres mor.

- Ja, sådan var det engang, siger May-Britt Fruerskov, der er nabo til Jens Thøgersen.

Sammen med ægtemanden Peder Johansen ejer hun grunden med fårene, der støder op til matriklen, som vi skuer fra.

Annonce

Synet er næsten det samme som "engang". Men fuglene er borte. Det samme er rådyrene - sammen med stort set alt andet dyreliv.

Det eneste tegn på liv er det, der har fortrængt alt det andet.

Klir!

En metallisk raslen lyder inde i skoven.

Peder Johansen laver et ryk med hovedet.

- Jeg kan slet ikke have det. Det er irriterende, at det skal gå ud over os.

Konsekvenser

De ser ikke ud af meget - kurvene med de slapt hængende kæder. Nok derfor var der ingen fra kommunen, der overvejede at spørge naboerne, om der var indsigelser imod en etablering af to discgolf-stationer i skovstykket, der blander sig med de private grunde på Elmelundhaven.

Bag træerne i horisonten ses handelsgymnasiet. Førhen var det kun på den side af Roesskovvej, at discgolferne spillede. Foto: Kristian Isaksen

- Men jeg kan forsikre dig om, at det har haft og stadig har konsekvenser, siger Jens Thøgersen.

Sammen med naboerne undrer han sig mildest talt gevaldigt over, hvordan kommunen har kunnet træffe beslutningen hen over hovedet på de tætteste naboer.

- Jeg ved godt, hvordan man kan gøre sådan med udgangspunkt i lovgivningen. Kommunen kan gøre helt som kommunen vil, hvis ændringen er marginal. Og det har den været her. Ifølge fagfolk. Men hvis den ændring, vi har oplevet her, er marginal, så vil jeg meget gerne vide, hvor grænsen går.

Jens Thøgersen, Peder Johansen og May-Britt Fruerskov ved, hvordan det lyder. En trio af sure, gamle borgere, der bare gerne vil være i fred og er imod alt progressivt.

Derfor var Jens Thøgersen også bevidst om, at han var nødt til at have argumenterne i orden og dokumentationen på plads i en klage til Ankestyrelsen.

Førhen blev nye rådyr sat i verden her, hvor de diede ved deres mor. Det gør de ikke længere. Disc-spillet er for forstyrrende. Foto: Kristian Isaksen

- For det første er vi i landzone på denne side af Roesskovvej - det vil sige, at området som udgangspunkt ikke kan ændres. For det næste var der en levende natur her. Der var fredede flagspætter, grønspætter og natugler. Vi havde de mørke egern, der ynglede og rådyrene, der lå og fødte lige herovre. Men det er alt sammen forsvundet efter de kurve kom op. Sammen med musvågerne, skovskaderne og alt andet liv. For dyreelskere, som os har det jo været forfærdeligt at være vidne til, siger Jens Thøgersen.

Annonce

Dyrene er forsvundet

- Førhen så vi dyr hver dag og hørte fuglefløjt. Det har vi ikke gjort det seneste år.

May-Britt Fruerskov støtter den udlægning og hendes mangeårige tilstedeværelse på adressen bør være et tungt vidnesbyrd.

- Jeg har boet her i over 55 år og dyrelivet har været mangfoldigt og været i trivsel. Jeg har altid elsket det herude primært på grund af naturen. Og dyrene er først nu forsvundet. Truede og fredede arter. Det er ikke et tilfælde, at det lige falder sammen med udvidelsen af banen.


Det er frustrerende. Vi føler jo, at vores privatliv bliver påvirket meget negativt. For mig at se er det en brist i demokratiet, at vi intet har at sige. De har bare tromlet hen over os. Kommunen påstår, man har været ude for at vurdere støjbelastningen, men så har det kun været et øjebliksbillede. For ingen, der er her hele tiden, vil sige, at det er acceptabelt

Peder Johansen


Førhen bredte discgolf-banen sig nemlig kun på den anden side af Roesskovvej, men det blev vurderet, at en fuldblods 18-hulsbane ville kræve mere plads. Derfor blev det lille skovstykke udset til at blive en del af den samlede arena.

- For dyrelivet er det en tragedie. Men det er det også ved at udvikle sig til for os. Jeg får stress hver gang jeg hører den kurv klirre. Og så er der nogen, der larmer noget mere end andre. Der er betragtelige støjgener ved at bo her nu, siger May-Britt Fruerskov, og ægtemanden, bakker op.

Annonce

Tusindvis af gæster

- Det er frustrerende. Vi føler jo, at vores privatliv bliver påvirket meget negativt. For mig at se er det en brist i demokratiet, at vi intet har at sige. De har bare tromlet hen over os. Kommunen påstår, man har været ude for at vurdere støjbelastningen, men så har det kun været et øjebliksbillede. For ingen, der er her hele tiden, vil sige, at det er acceptabelt.

Det bringer os videre til Jens Thøgersens joker i anken.

Jens Thøgersen har minutiøst registreret tidspunkt og antal gæster på datoer fordelt over en rækker uger siden foråret, hvor banen blev udvidet. Foto: Kristian Isaksen

Han har i flere perioder på uger ad gangen minutiøst registreret, hvordan antallet af gæster arter sig i skoven for at kunne påvise, hvad der umuligt kan kategoriseres som en marginal ændring.

- Der har været dage, hvor der er kommet 90 mand igennem - nogle meget larmende. Flere gange er de kommet vadende ind igennem min have. Hvis ikke det er mere end marginalt forstyrrende for dyrelivet og for os, så ved jeg ikke, hvad er.

I gennemsnit har han talt omkring 50 spillere og han mener, at et konservativt slag på tasken for, hvor mange, der går igennem på årsbasis vil ligge omkring 12-13.000 personer.

Peder Johansen ved folden ind til sine får set fra Jens Thøgersens have. Foto: Kristian Isaksen

- Jeg synes, det er meget, siger Jens Thøgersen, og husker på, at det ikke er spillerne, der gør noget galt.

- De aner ikke, hvilke konsekvenser det har haft. Kommunen har jo faciliteret udvidelsen. Det er der problemet ligger. Men nu hvor det er, som det er, så ville jeg da ønske, at banens brugere var mere opmærksomme lige på disse to huller. At der er behov for mere ro lige her. Jeg ved ikke, om det ville gøre en forskel, for det ændrer jo ikke på rendet af mennesker, siger Jens Thøgersen, der i hverdagen går med ønsker, kun landmænd i tørkeperioder har.

- Det er utroligt, at man skal gå og håbe på, at det bliver regnvejr. Så er der færre spillere.

Avisen har spurgt Allan Bach Laursen, der er kontorchef ved Park og Vej i Odense Kommune, om, hvad en marginal ændring er og har bedt om et konkret eksempel herpå, men kontorchefen ønsker ikke at svare, før klagesagen er afgjort i Nævnenes Hus.

- De vil træffe en afgørelse om, hvorvidt ændringen har væsentlig karakter, og den afgørelse vil vi gerne afvente, før vi udtaler os yderligere, skriver han i en mail.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordvest

Nisserne rykker ind i Jernalderlandsbyen

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordvest

Klar til hygge: Psykisk sårbare modtog 10.000 kr. til anlæggelse af et afskærmet miljø i Bolbroparken

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Lokalavisen Nordvest

Pas på løberne: Crossløb i Hole Skov

Lokalavisen Nordvest

Første letbanetog når frem til Tarup: Nu udvides testkørslerne til hele strækningen

Lokalavisen Nordvest

Mogens er Rex: Skulle have sunget for paven, men så blev paven skudt

Lokalavisen Nordvest

Aktive Korup: Juleworkshop i Huset

Lokalavisen Nordvest

Jernalderkvinder beholdt tøjet på: -Jeg var i tvivl, om det ville blive for kedeligt blot, fordi der ikke var nogle bare bryster

Lokalavisen Nordvest

Kvinde findes dræbt ved Odense Å: Fodterapeut har fod på det og udgiver ny krimi

Lokalavisen Nordvest

30 juleplatter blev starten på firmaeventyr: Denne butik ses ikke magen i Odense

Lokalavisen Nordvest

Ny Coop365 åbnede: Hans-Peters vognmand nåede ikke frem med den økologiske mælk til tiden

Lokalavisen Nordvest

Foredrag med Arne Mariager: Et godt grin gør godt

Lokalavisen Nordvest

Lopper på spil: Loppemarked i Allesøhallen

Lokalavisen Nordvest

Helle skiftede fra hjælper til jern

Lokalavisen Nordvest

Nu kan de hamre løs på vandet: Bådklub har bygget deres eget ramslag

Lokalavisen Nordvest

Øger boligmassen: 34 nye rækkehuse klar om et år - og der kommer 51 p-pladser, men ingen kæledyr

Lokalavisen Nordvest

Odenseaner har styr på Midtfyns Festival igen: Familien er det vigtigste

Lokalavisen Nordvest

Kendt operasangers kone blev dement - og han fandt en ny kæreste, selv om han stadig er gift: - Livet er alt andet lige til for de levende

Lokalavisen Nordvest

Åbner om under en måned: Ny Coop365-butik klar på en fredag

Lokalavisen Nordvest

Kun for voksne uden børn: Seniorboliger med fælles grøn atriumhave skyder op i gammelt militærområde

Lokalavisen Nordvest

Kendt cykelrytter til Tarup

Lokalavisen Nordvest

Du ser ikke Jeppe, men du hører ham, han er: Manden i træboksen

Lokalavisen Nordvest

Center klar til udvidelse: - Vi håber snart, vi kan kan annoncere nogle samarbejdspartnere

Annonce