Annonce
Lokalavisen Nordvest

Besøgstjenesten er livsværdi: - Det er ikke en pligt at besøge Ruth. Vi har udviklet et ægte venskab

Elinor Pedersen hjælper Ruth Larsen med forskellige ting. Der er selvfølgelig plejere til at tage sig af det praktiske, men Elinor giver gerne et lille nap med, når hun nu er på plejecentret alligevel. Her får stuebordsplanten et skvæt vand. Foto: Kristian Isaksen
Elinor Pedersen er Ruth Larsens besøgsven. De to veninder snakker om alt, giver gaver ved højtider og beriger hinandens tilværelse i en grad, der nærmest er familiær. Forhold som dette vil Korup-Ubberud Besøgsvenner gerne skabe flere af, så de ensomme ældre kan få mere værdi i hverdagen.
Annonce

Korup: Det er sjældent en god idé at komme for sent til en interview-aftale. En time endda.

Men Ruth Larsen var ligeså tilfreds med den ufrivillige udsættelse, som journalisten var brødebetynget over forsinkelsen.

- Det var jo ikke fordi, jeg skulle nå noget andet og jeg kan godt lide at få besøg, så det passer fint, sagde hun.

Den dårlige start på historien underbygger på mærkværdigvis grunden til, at avisen er her.

For Ruth Larsen vil gerne have gæster og er heldigvis ikke afhængig af tidssløsende journalister til at opfylde sit ønske.

Hun har nemlig fået en veninde for livet. Én som aldrig svigter og som hun med stor sandsynlighed aldrig havde mødt, hvis ikke det var for den lokale besøgstjeneste.

Besøgsvenner

Korup-Ubberud Besøgsvenner har eksisteret i syv år.

Der er 21 besøgsvenner, men der er plads til flere, hvis alle ensomme behov skal dækkes.

Det giver altså sig selv, at hvis man ønsker en besøgsven, skal man være indstillet på ventetid. Efterspørgslen er desværre større end udbuddet.

En besøgsven kommer en gang om ugen i 1 – 2 timer, eller hvad det enkelte par bliver enige om.

Besøgsven og modtager finder sammen ud af, hvordan besøgene skal foregå.

Det kan for eksempel være at spille kort, gå en tur, køre en tur, læse højt, hjælpe med at skrive breve og så videre.

Hvis du kunne tænke dig at prøve at blive besøgsven, så henvend dig endelig til besøgsleder Else Vedel på vedel.else@gmail.com eller 30293273 - der er brug for dig.

Annonce

Venner i fire år

80-årige Ruth Larsen bor på Ejlstrup Plejecenter. Det har hun gjort i snart otte år. De første tre måneder var det sammen med ægtemanden, men så døde han og tilværelsen blev uundgåeligt mere ensom.

En tilstand ingen mennesker er født til at befinde sig i.

Elinor Pedersen var derfor som sendt fra himlen, da hun en dag for fire år siden bankede på døren.

- Jeg har været besøgsven i syv år - siden jeg gik på efterløn. Min forhenværende ven døde og jeg skulle have en ny. Ruth var ikke indskrevet i besøgstjenesten, men jeg mødte hende tilfældigt, fordi jeg har haft nogle konfirmander med heroppe. Jeg spurgte, om hun kunne have lyst til at få besøg af mig og det ville hun gerne.

Annonce

Snakker om alt

De ynder at gå ture. Eller mere specifikt så går Elinor og Ruth bliver skubbet i sin kørestol.

- Vi skal have gået stier og veje tynde i området, når det bliver forår. Det kan vi godt lide, siger Elinor Pedersen.

I de kolde måneder er der derfor rigeligt med tid til at vende alt det, der kan ske i løbet af en uge - og alt det, der er sket, før nogen af de to overhovedet var bevidste om hinandens eksistens.

- Vi snakker om alt. Jeg ved alt om Ruth og hun ved alt om mig. Besøgstjenesten er godt nok noget, man melder sig til og bliver tildelt en ven i. Men det er ikke en pligt for mig at besøge Ruth. Vi har udviklet et ægte venskab - ikke med det samme, men efterhånden er et tæt forhold blevet bygget op.

Det er nemlig ikke kun kaffe og snak, de to bedriver tiden med. De er på gaver med hinanden ved fødselsdage og i julen.

- Jeg får altid blomster til min fødselsdag og til jul fik jeg Trip Trap-nisser. Ruth er glad for chokolade og kryds og tværs, så det er altid sikre vindere.

Ruth Larsen har ikke tidligere haft en besøgsven. Det har Elinor Pedersen, så hun ved, hvad det drejer sig om, og hvad det vækker af glæde i dem, der kan have tendens til en kedelig hverdag. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Beriger hinanden

Selvom besøgstjenesten er skabt ud fra et hensyn om at styrke livsværdien for dem, der føler sig ensomme, så har de ugentlige besøg også en effekt den anden vej.

- For Ruths vedkommende er det at have nogen at snakke personligt med det, der giver værdi. Hun har en datter i Jylland, som kommer på besøg, men jo ikke hver uge. Så er jeg en slags erstatning. Men Ruth er også noget for mig. Jeg har hverken mor eller far og hun er lidt som en mor for mig på den måde. Jeg får meget ud af Ruths selskab. Mine onsdage er altid reserveret til hende og jeg glæder mig til at komme herover, siger Elinor Pedersen, der også bor ude på disse vestodenseanske kanter.

Med fra Ejlstrup er vi blevet bekendt med værdien af to kvinders venskab - og selv få timer hver uge gør en forskel. Korup-Ubberud Besøgsvenner håber, at endnu flere vil melde sig til tjenesten, så flere ensomme kan blive beriget i deres hverdag.

Læs hvordan i faktaboksen.

Kryds og tværs er nok yndlingsbeskæftigelsen. Der er ikke en kvadrat, som ikke er udfyldt med bogstaver, når Ruth Pedersen har haft fat i ugebladet. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce