Annonce
Lokalavisen Nordvest

Bolbro-børn gik på jagt efter Myretuens Sjæl

Børnene sang for forældrene. Foto: Kristian Isaksen
Det lyder filosofisk og kunstnerisk - og lidt uforståeligt - men det er, hvad børnene i Myretuen har gjort de seneste fem uger kulminerende med en fernisering, som viser en cocktail af professionel tegne-teknik, samarbejde og forbilledlig koncentration.
Annonce

Bolbro: Selvom mennesket med sin vid og grådighed har formået at blive den herskende art på planeten, så vil naturen på visse punkter for evigt være os overlegen.

Tag bare myrerne - et insekt, der formår at sprænge skalaen for effektivitet og samarbejde.

Deres interne virvar er ét stort kaos. Ser det ud til. Men hvert et ben har sin plads i den millionbefolkede tue, der fungerer, som var hvert lille væsen en robot kontrolleret af en skaber til at efterkomme et væld af befalinger ned til mindste detalje.

Hvordan de gør, er ikke helt til at forstå. Men man kan altid prøve at efterligne - uanset udfordringens omfang.

I fem uger har 47 børn fra Bolbro forsøgt at samarbejde om at finde Myretuens Sjæl.

Der var selvfølgelig skabt en kopi af en myretue - i papmaché, for at det ikke skal være løgn. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

30.000 kroner

Børnehaven Myretuen har tradition for at lave udstillinger, men i år blev der føjet et ekstra niveau til penselsstrøgene.

- En forælder fortalte os om huskunstnerordningen under statens kunstfond, hvor man kan få bevilget penge til, at der kommer en underviser ud til os. Vi prøvede og havde ikke de store forhåbninger, men fik så beskeden om, at vi havde modtaget 30.000 kroner. Der havde vi slet ikke forventet, forklarer Eva Wind-Hansen, der er pædagog i huset.

Og det med god grund, hvis man skal tro Nadia Stalgaard, der to gange om ugen de sidste fem uger har besøgt børnehaven og undervist børnene med målet om at nå til ferniseringsdagen med et helstøbt resultat.

- Der bliver ikke bare smidt penge i nakken på dem, der søger, så de må have ment, at det var et godt projekt - hvilket det også er, siger Nadia Stalgaard, der i fem år har arbejdet professionelt med illustrationer til blandt andet børnebøger.

Annonce

Imponerende samarbejde

På mange måder er en børnehave en myretue. Et fællesskab, hvor hvert medlem bidrager og hvor hverdagen kan synes småkaotisk, men hvor alt alligevel er i en ramme.

- De har alle arbejdet sammen om at lave den her udstilling og selvom de jo blot er børn, så har de udvist stor koncentration og samarbejdsvillighed. Jeg er meget imponeret over dem og deres evne til at tage ved lære. De har villet det her projekt og vist et engagement, som jeg kun kunne have håbet på, fortæller Nadia Stalgaard, for hvem det er første gang, hun deler sine kundskaber på børnehaveniveau.

Til gengæld er det som skrevet ikke første gang, Myretuen udstiller, så det er helt nærliggende at høre, om kunstneren og de 30.000 kroner har gjort en forskel.

- Det har i hvert fald lært os, at vi kan arbejde anderledes. Nadia gav børnene instrukser om, hvordan man eksempelvis tegner en myre. Det har vi aldrig gjort. Der er den pædagogiske tilgang, at børnene selv bestemmer. Men på den her måde har de fået værktøjer til at tegne, det de tænker - og ingen af myrerne er jo blevet ens af den grund, siger Eva Wind-Hansen.

Flere myrer. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Vandreudstilling

Som det hører sig til ved en fernisering, var der selvfølgelig tale. Steen Munch, den daglige leder, fortalte forældrene lidt om projektet, processen og den endelige tilblivelse af de mange værker - og kunne slutteligt afsløre, at resultaterne har bredt anerkendende bølger ud i nærmiljøet - og måske endda meget længere ud.

- Vi er tæt på at kunne aftale, at det bliver en vandreudstilling. I hvert fald har Bolbro Brugerhus meldt sig nysgerrige på at få udstillingen over til dem, når den er færdig her - og så kan den måske komme videre til noget andet. Vi er blevet bemærket derude. Ja, faktisk har der været en føler ude fra New York, men den tager vi lige senere, smilede Steen Munch, og vekslede de gode ord - og komikken - til klap og grin fra publikum.

Tilbage stod en stolt børnehavegruppe med personale. Den eneste, der ikke kommer tilbage er Nadia Stalgaard - lige foreløbig.

- Det har været en øjenåbner og en fornøjelse at være med her, så jeg håber det igen engang kan lade sig gøre. Det er i hvert fald ikke sidste gang jeg takker ja til et lignende projekt, hvis chancen byder sig.

Nadia Stalgaard var glad og imponeret over børnenes indsats. Foto: Kristian Isaksen
Det kan kræve, man lige holder i hånd, når man skal synge for alle de voksne. Foto: Kristian Isaksen
Stor glæde, når man får øjenkontakt med sin mor eller far. Foto: Kristian Isaksen
Imens vi venter. Foto: Kristian Isaksen
Myrer på rad og række. Foto: Kristian Isaksen
Store, fine myretuer i papmaché. Foto: Kristian Isaksen
Steen Munch holdt tale. Foto: Kristian Isaksen
Myrer i alskens farver - og i glas. Foto: Kristian Isaksen
Alle var bare super. Foto: Kristian Isaksen
Alle havde øvet sig på at synge. Foto: Kristian Isaksen
Og man kunne godt være lidt nervøs. Foto: Kristian Isaksen
Glade børn. Foto: Kristian Isaksen
Pæn kjole til ferniseringen. Foto: Kristian Isaksen
De var glade og stolte over det endelige resultat. Foto: Kristian Isaksen
Seje børn sang for forældrene, lige inden kunsten kunne vises frem. Foto: Kristian Isaksen
Zoomet ind på myretuen. Der er liv i den. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce