Annonce
Lokalavisen Nordvest

Bronzemesteren fra Næsby: - Niaz er den dygtigste på sit felt

Niaz Bayati iklæder sig sit beskyttelsesudstyr. Som uddannet bronzestøber ved han godt, at sikkerheden skal være i top, når den varme masse bliver hældt ud. Foto: Kristian Isaksen
Tre kursister og en erfaren lærer tilbragte tre dage sammen i støberiet hos Galleri Galschiøt. To etablerede kunstnere blev bedre til deres fag, imens en uprøvet mand fandt fordybelse og nye måder at udtrykke sig på.
Annonce

Næsby: Det er ikke for sjov, at Niaz Bayati iklæder sig sin sølvskinnende dragt, der vækker associationer til 70'ernes science fiction-film.

Han skal hælde flydende bronze over i en række forme. Vi taler 1150 grader, som ikke tøver med at smelte igennem hud, hår, sener og knogler på millisekunder, hvis den varme masse får chancen.

Niaz Bayati har gjort det her hundredvis af gange, så han føler sig sikker på fremgangsmåden. Henrik Halle, der assisterer ham, har til gengæld aldrig opereret med det glohede stads.

Mesteren og lærlingen i klassisk formation.

Med stor præcision og respekt drejer mesteren tangen med krukken for enden. Ud flyder en tyk, orange strøm, der mest af alt ligner noget, der hører til i en vulkan.

Lærlingen skal blot dreje på et håndtag.

Proceduren gentages et par gange inden bronzekrukken er tom.

Niaz Bayati lægger tangen, afklæder sig sikkerhedsudstyret og trækker den tunge dør til det tilstødende rum til side.

Herinde foregår første akt.

Niaz er den bedste. Han er den dygtigste lærer på det her felt. Så at have muligheden for at komme og være her nogle dage og suge til sig. Den kunne jeg ikke lade gå forbi.

Tina Christiansen

Annonce

Den dygtigste

Vi er med ved et støbekursus i Galleri Galschiøt og læreren er manden med det eksotiske navn, det store hvide skæg, de venlige øjne og den nødvendige ekspertise.

- Alle kan være med. Der kommer kunstnere og dem, der aldrig har været kreative før, siger Niaz Bayati.

De sidder fem om det rektangulære bord. Underviseren selv, hans kone Avan Fateh, der også er kunstner, Henrik Halle modsat Niaz og på flankerne sidder Tina Christiansen og Anna Marie Junker.

De to sidstnævnte er også kunstnere, men har købt tid og læring i Næsby denne sommer for at udvide repertoiret. For selvom man er etableret, skal man ikke være for fin til at lade sig inspirere af en kollega.

- Niaz er den bedste. Han er den dygtigste lærer på det her felt. Så at have muligheden for at komme og være her nogle dage og suge til sig. Den kunne jeg ikke lade gå forbi. Det er anden gang, jeg kommer. Han viser og forklarer sine teknikker på en måde, der er til at forstå og det gør, at jeg på de her dage faktisk bliver bedre, siger Tina Christiansen.

Annonce

Fordybelse

Overfor sidder Anna Marie Junker fra Gørding i Vestjylland. Hun har bragt naturen med ind i værstedet. En lille frø og en søstjerne skal bruges meget aktivt i hendes færdige værker.

- Jeg kan godt lide at bruge naturen. Det, der bliver en udfordring er at få bronzen ud i alle krogene og sørge for, at intet knækker, siger hun om de indtørrede organismer.

Det er hendes første gang på kurset og ligesom sin kollega er hun ikke kommet forgæves.

- Niaz besidder en fantastisk forstand og en sans for arbejdet med det her. Jeg kan tage meget med mig hjem til Jylland.

Sidste mand er så assistenten Henrik Halle fra Haarby. Han har absolut ingen erfaring med voks og bronze.

- Det er allerførste gang i mit liv, jeg overhovedet laver noget kreativt. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg har forbybet mig så meget. Det er der normalt ikke plads til, siger Henrik Halle, der ifølge sine medkursister har haft en forrygende jomfrurejse.

- Han har lavet noget, vi slet ikke kommer i nærheden af. Det er meget imponerende. Vi har ikke behøvet give ham nogle fifs overhovedet, siger Tina Christiansen, og hentyder til den globusholdende Atlas-figur, han har lavet dagen før, som avisen desværre ikke får set.

Hvorfor nu?

- Jeg har nået et punkt i mit liv, hvor jeg kunne mærke, at jeg ville udtrykke mig på en anden måde. Jeg er enormt fascineret af smeltet metal og den glød bronzen kaster af sig. Derfor valgte jeg støbekurset, siger Henrik Halle.

Fra 19. til 23. august er der atter støbekursus i Galleri Galschiøt. Læs mere på facebooksiden - Støbekursus (lav dine egne smykker og skulpturer).

Henrik Halle assisterer Niaz Bayati, imens den flydende bronze skifter bolig. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce