Annonce
Lokalavisen Nordvest

Den særlige Stigeånd: Her bliver kræfterne mobiliseret, når der er brug for dem

Stige set ude fra cykelstien ved kanalen. Foto: Kristian Isaksen

Hver bydel har sin egen identitet. Odense Kommune har derfor på sin hjemmeside beskrevet en række bydele ved hjælp af personer med en særlig tilknytning til hvert sted. Esben og Shinta Darling Meng har fortalt om, hvorfor de holder så meget af Stige.

Annonce

Stige: - Der er en patriotisme. Eller Stige-ånd om man vil. Man vil gerne holde fast i sin identitet herude uden dog at kunne sætte en finger på, hvad det går ud på. Det er sådan noget, man mærker.

Esben Darling Meng er stigeborger på 11. år. Han er glad for at kunne kalde bydelen på den vestlige side af Odense Kanal for både sit hjem og arbejdsrevir. For Stige bidrager til alt, det han efterspørger for at kunne få livets mangekantede brikker til at harmonere.

At puslespillet går op, netop fordi Stiges facetter i den grad passer til den livsstil Esben Darling Meng og hans familie fører, er nok hovedårsagen til, at han og hustruen Shinta Darling Meng på forstadens vegne er blevet udvalgt til at give deres besyv med til de områdefortællinger, Odense Kommune har lanceret på sin hjemmeside.

I bydelsfortællingen, som den hedder, har ægteparret sagt således:

- Vi valgte at flytte herud for 10 år siden, fordi vi kunne se en fordel i at have firma og privatliv sammen - og muligheden bød sig i vores nuværende hus. Vi har grønne marker omkring os, men arbejder internationalt med hele verden og den kombination er skøn.

Det er et kuriosum, at vi ligger på en mark i Stige med ansatte fra ni forskellige nationer. Vi taler engelsk til daglig i en stor international virksomhed, men stikker vi hovedet ud af vinduet, er der syngende fynsk iblandt fuglekvidderet

Esben Darling Meng

Stige

Stige Sogn huser 3.351 indbyggere per 1. januar 2018.Nærmeste nabo-bydel er Søhus.

Stige er nævnt første gang i 1300 i formen Steeke. Stige kommer af stika, som betyder 'lodret stillet fjæl eller stage i planke- eller stakitværk'. I dette tilfælde drejer det sig om pæle nedrammet i havbunden i forsvarsøjemed.

Stige udviklede sig under renæssancen til en skipperby i tilknytning til Odense. Det har man kunnet læse i en beskrivelse fra 1656.

Ved skipperbyer forstås de bymæssige bebyggelser, der lå på de mindre øer og som var hjemsteder for et stort antal søfarende, selvom de selv ikke havde et egentligt opland eller bagland.

Skipperbyer adskilte sig derved fra andre steder med skibsfart, hvor netop deres bagland udgjorde en betydningsfuld årsag til deres opståen og trivsel

Esben og Shinta Darling Meng på tur med børnene. Et eksempel på, at familien i Stige også får naturen indover i en hverdag, der ellers foregår på globalt niveau. Foto: Nils Lund Pedersen
Annonce

Den forsvundne kvinde

Firmaet er billedcentralen Colourbox, der distribuerer stemnings- og emnebilleder til blandt andet medier som dette. Men kunderne er nu ikke kun fra Fyn.

Nej, hele verden rekvirerer billeder fra Stige.

- Det er et kuriosum, at vi ligger på en mark i Stige med ansatte fra ni forskellige nationer. Vi taler engelsk til daglig i en stor international virksomhed, men stikker vi hovedet ud af vinduet, er der syngende fynsk iblandt fuglekvidderet. Det er en fed kontrast at være så lokale og samtidigt globale, siger Esben Darling Meng, der intet kendskab havde til Stige, inden han rykkede hertil.

- Jeg er oprindeligt fra Haderslev og min kone er fra Nordsjælland. Så vi mødtes på midten. Odense ligger godt, så det skulle være tæt på og det måtte gerne være et lokalmiljø, hvor man kigger lidt efter hinanden. Det fandt vi her, siger han, og nævner, et eksempel på det gode naboskab, som hersker.

- Vi hjælpes ad og det blev helt tydeligt for et stykke tid siden, da en ældre dame var forsvundet fra sit hjem. Det tog ikke fem minutter fra alarmen havde lydt, til halvdelen af befolkningen stod klar til at lede. Vi rendte rundt midt om natten og vi nåede ud i en radius af 10 kilometer. Hun lå så i en have ikke langt fra sit hjem. Det sagde meget om vores engagement i hinanden, fortæller Colourbox-grundlæggeren.

Fem glade stigeborgere, der har fundet det, de gerne ville have. Foto: Nils Lund Pedersen
Annonce

Én million for mælk

Det mest omdiskuterede emne i nyere tid er nok Spar-butikken, der først lukkede, derpå fik ny bestyrer, åbnede, skiftede bestyrer og som i øjeblikket lever en tilværelse på skuldrene af sine kunder.

Og det bider Esben Darling Meng især mærke i.

- Jeg er med i butikkens bestyrelse og vi samlede næsten en million ind for stadigt at kunne have en lokalbutik i området. Én million for at kunne handle mælk lokalt. Når der sker noget, bliver der mobiliseret nogle kræfter. Det fortæller jo en historie om, at det ikke bare er en dagligvareforretning. Det er her vi mødes, veksler nogle ord og i det hele taget hilser på hinanden. Det er et samlingspunkt på linje med skolen og bådehavnen, siger han.

Læs mere om Stige og de andre bydele på www.odense.dk/byens-udvikling/bydele

Den omdiskuterede Spar i Stige, som har fået en puls igen efter byens borgere sprøjtede livgivende kapital ind i biksen. Foto Birgitte Carol Heiberg
Stige har endda sin helt egen ø. Stige Ø, der er en af de rekreative højborge i kommunen. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce