Stige: Grene, blomster og blade snor sig sirligt ind og ud af hinanden på de dekorationer, som Dorthe Vembye har forberedt i sit nye kursuslokale.
Dekorationerne er modeller, som en række kursister skal forsøge at efterligne, når hun fra nu begynder at udbyde kurser i sin virksomhed Blomsterdesign by Vembye.
Dorthe Vembye blev udlært i 1985 og stod i butik i syv år, inden hun begyndte at undervise på Gartnerskolen Søhus. I 2001 startede hun sin egen freelance-blomstervirksomhed, som hun drev sideløbende med sit underviserjob indtil 2008.
- Og så levede jeg af det, indtil jeg blev skilt i 2011. Min skilsmisse vendte det hele lidt på hovedet, så jeg var nødt til at have et almindeligt deltidsarbejde. Når man skal ned i banken, så vil de jo helst have nogle lønsedler, så jeg ved nødt til at finde et job, forklarer hun.
Derfor startede Dorthe Vembye i en underviserstilling på Kold College, indtil hun igen i efteråret besluttede sig for at gå fuld tid med sit eget.
- Jeg kunne mærke, at jeg har det bedst, når jeg arbejder for mig selv. Som selvstændig handler du på ting, mens det på en skole bliver meget bureaukratisk og man skal igennem mange led, hver gang man vil ændre noget.
- Jeg er dybt passioneret for det her fag. Det er ikke noget, man bliver rig af, men jeg falder hele tiden tilbage i det, og det er også inden for det her, jeg har et navn, og jeg er som en fisk i vand, når jeg underviser i det her, siger Dorthe Vembye.
Bæredygtighed og fleksjob
De seneste år er Dorthe Vembye begyndt at arbejde mere og mere med bæredygtighed. Og det er også noget, som hun i sin kursusvirksomhed vil have stort fokus på.
- Vi er jo på sin vis et grønt fag, men hvis du ser på CO2-regnskaber og så videre, så er vi faktisk meget sorte, forklarer blomsterdesigneren, som derfor forsøger at belaste miljøet så lidt som overhovedet muligt.
- Jeg er ligesom i gang med at starte på en frisk og bygge noget nyt op, og i den forbindelse vil jeg rigtig gerne have endnu mere fokus på bæredygtighed. Jeg arbejder blandt andet på at bruge mindre plastik, og jeg lærer mine kursister at genbruge noget mere, når de laver deres dekorationer. Alt hvad jeg bruger her skal enten være noget, der er genbrugt eller noget, der er lavet af bæredygtige materialer.
Samtidig arbejder Dorthe Vembye på at oprette en socialøkonomisk virksomhed i samarbejde med Odense Kommune.
- Det skal være en virksomhed for fleksjobbere, hvor vi blandt andet dyrker lokale blomster på friland. Der er en del fleksjobbere, som gerne vil ind i blomsterfaget, og jeg prøver at lave nogle forløb, hvor vi kan klæde dem lidt bedre på til det, forklarer Dorthe Vembye.
Selvom den erfarne 56-årige blomsterdesigner har mange planer og ambitioner med sin virksomhed, så er hun også godt klar over, at hun har sat fart på udviklingen på et svært tidspunkt.
- Jeg kan selvfølgelig ikke lade være med at tænke på det, der sker i verden nu og den høje inflation og så videre. Men jeg vil hellere gå glad på arbejde, og så må jeg skære lidt ned på mit eget forbrug i stedet, siger hun.
Jeg er dybt passioneret for det her fag. Det er ikke noget, man bliver rig af, men jeg falder hele tiden tilbage i det.