Annonce
Lokalavisen Nordvest

Dorthes liv blev vendt på hovedet, da hun blev skilt: Nu vil hun igen leve af sin passion for blomster og undervisning

Dorthe Vembyes virksomhed Blomsterdesign by Vembye holder til i det tidligere gartneri Qvistgården på Grønnegyden i Stige, hvor Dorthe Vembye råder over et tidligere kontorlokale og en lille tilbygning, der fungerer som kursuslokale for ind til videre tre hold af kursister, der skal lære at lave moderne blomsterdesign. Foto: Steffen Nielsen
Efter at have brugt nogle år på at undervise på en erhvervsuddannelse og finde fodfæste efter en skilsmisse, har den erfarne blomsterdesigner Dorthe Vembye sat fuld fart på sin egen virksomhed.

Stige: Grene, blomster og blade snor sig sirligt ind og ud af hinanden på de dekorationer, som Dorthe Vembye har forberedt i sit nye kursuslokale.

Dekorationerne er modeller, som en række kursister skal forsøge at efterligne, når hun fra nu begynder at udbyde kurser i sin virksomhed Blomsterdesign by Vembye.

Dorthe Vembye blev udlært i 1985 og stod i butik i syv år, inden hun begyndte at undervise på Gartnerskolen Søhus. I 2001 startede hun sin egen freelance-blomstervirksomhed, som hun drev sideløbende med sit underviserjob indtil 2008.

Annonce

- Og så levede jeg af det, indtil jeg blev skilt i 2011. Min skilsmisse vendte det hele lidt på hovedet, så jeg var nødt til at have et almindeligt deltidsarbejde. Når man skal ned i banken, så vil de jo helst have nogle lønsedler, så jeg ved nødt til at finde et job, forklarer hun.

Derfor startede Dorthe Vembye i en underviserstilling på Kold College, indtil hun igen i efteråret besluttede sig for at gå fuld tid med sit eget.

- Jeg kunne mærke, at jeg har det bedst, når jeg arbejder for mig selv. Som selvstændig handler du på ting, mens det på en skole bliver meget bureaukratisk og man skal igennem mange led, hver gang man vil ændre noget.

Ud over kurserne har Dorthe Vembye også en lille butik i det nedlagte gartneri, og så tager hun også ud og underviser blomsterbindere. Undervisningen har hun så meget erfaring med, at hun har skrevet en af blomsterbinderiets grundbøger. Foto: Steffen Nielsen

- Jeg er dybt passioneret for det her fag. Det er ikke noget, man bliver rig af, men jeg falder hele tiden tilbage i det, og det er også inden for det her, jeg har et navn, og jeg er som en fisk i vand, når jeg underviser i det her, siger Dorthe Vembye.

Bæredygtighed og fleksjob

De seneste år er Dorthe Vembye begyndt at arbejde mere og mere med bæredygtighed. Og det er også noget, som hun i sin kursusvirksomhed vil have stort fokus på.

- Vi er jo på sin vis et grønt fag, men hvis du ser på CO2-regnskaber og så videre, så er vi faktisk meget sorte, forklarer blomsterdesigneren, som derfor forsøger at belaste miljøet så lidt som overhovedet muligt.

- Jeg er ligesom i gang med at starte på en frisk og bygge noget nyt op, og i den forbindelse vil jeg rigtig gerne have endnu mere fokus på bæredygtighed. Jeg arbejder blandt andet på at bruge mindre plastik, og jeg lærer mine kursister at genbruge noget mere, når de laver deres dekorationer. Alt hvad jeg bruger her skal enten være noget, der er genbrugt eller noget, der er lavet af bæredygtige materialer.

Samtidig arbejder Dorthe Vembye på at oprette en socialøkonomisk virksomhed i samarbejde med Odense Kommune.

Håbet er, at den lille butik også vil komme til at vokse. Helt konkret har Dorthe planer om at sætte en boks op på døren, hvor man kan sende en sms og få en kode, så man kan låse sig ind, tage en buket eller en dekoration og betale med Mobilepay, inden man går igen. Foto: Steffen Nielsen

- Det skal være en virksomhed for fleksjobbere, hvor vi blandt andet dyrker lokale blomster på friland. Der er en del fleksjobbere, som gerne vil ind i blomsterfaget, og jeg prøver at lave nogle forløb, hvor vi kan klæde dem lidt bedre på til det, forklarer Dorthe Vembye.

Selvom den erfarne 56-årige blomsterdesigner har mange planer og ambitioner med sin virksomhed, så er hun også godt klar over, at hun har sat fart på udviklingen på et svært tidspunkt.

- Jeg kan selvfølgelig ikke lade være med at tænke på det, der sker i verden nu og den høje inflation og så videre. Men jeg vil hellere gå glad på arbejde, og så må jeg skære lidt ned på mit eget forbrug i stedet, siger hun.

Bæredygtighed fylder rigtig meget for Dorthe Vembye. Det ser man også på dekorationerne i kursuslokalet - for eksempel her, hvor hun har fundet nogle mosbevoksede gamle hylder på det nedlagte gartneri, som hun bruger som udsmykning. Foto: Steffen Nielsen


Jeg er dybt passioneret for det her fag. Det er ikke noget, man bliver rig af, men jeg falder hele tiden tilbage i det.

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Kun et hul i jorden nu og først færdigt næste år: Men alt er allerede udlejet

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Ny skov bliver indviet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Her er mit yndlingstræ - har du et?

Lokalavisen Nordvest

Efter fire år, coronabøvl, forsikringsudfordringer og afslag fra kommunen har hjemløs skulptur endelig fået en plads

Lokalavisen Nordvest

Arne har været aktiv i den samme bestyrelse i 41 år: Nu er han blevet hædret for sit arbejde

Ugeavisen Odense

Hvad skal vi undersøge for dig?

Lokalavisen Nordvest

Ulla blev hædret for næsten 50 års frivillighed

Lokalavisen Nordvest

De jubler i Paarup: Nu ruller millionerne ind til renovering af skolen

Lokalavisen Nordvest

Her er Baloo, han er terapihund og ham kan du leje

Annonce