Annonce
Lokalavisen Nordvest

En af Odenses største produktionsvirksomheder er på jagt efter svar: Hvad dælen betyder vores navn?

Kim Østergaard har været administrerende direktør i Meneta-koncernen i otte år, og det er endnu ikke lykkedes ham at finde ud af, hvorfor virksomheden hedder Meneta. Det vil han og hans medarbejdere nu gøre noget ved. Arkivfoto: Jakob Haugaard Christiansen
Det er snart 70 års siden, virksomheden Meneta blev grundlagt. I dag omsætter Stige-virksomheden for knap en milliard kroner om året, og Meneta har slået sig fast som Europas førende inden for sit felt. Men historien og virksomhedens størrelse til trods, er der ingen der ved, hvorfor Meneta hedder Meneta. Derfor beder firmaet nu om hjælp til at opklare mysteriet.

Stige: Den klirrende lyd af små stykker metal, der dumper ned oven i hinanden, trænger tydeligt igennem de små orange ørepropper, som gæster i produktionen hos Meneta bliver udstyret med, og der er en konstant brummen i den store hal, hvor en håndfuld medarbejdere holder styr på maskiner, palleløftere og værktøj.

Her i lokalet producerer den store Stigevirksomhed dele til bilbremser, blandt andet bagplader og såkaldte shims, som er den del i bremsen, der fjerner unødvendig støj, når du træder på bremsepedalen.

De små stykker metal bliver udstanset af lange stålbånd, og det er de blevet i mange år. Meneta blev nemlig grundlagt i 1953, og siden 1962 har virksomheden haft adresse i Stige, hvor den med skiftende ejere er vokset til i dag at beskæftige 280 medarbejdere i hovedkvarteret og små 2300 på verdensplan, mens omsætningen i koncernen sidste år ramte 967 millioner kroner med en positiv bundlinje på "mere end ti procent af det", som direktør Kim Østergaard beskriver det.

Annonce
Maskinen her, som udstandser metal, er den ældste af sin slags på fabrikken i Stige. Den stammer helt tilbage fra 1978 og er i alle årene blevet betjent af den samme medarbejder, som også ses på billedet. Produktionshallen er bemandet 24 timer i døgnet, og hver uge bliver der fremstillet en lille million bremsedele. Foto: Steffen Nielsen

Historien om Meneta er altså på mange måder en veldokumenteret og positiv historie. Alligevel er der et stort hul i fortællingen, som irriterer Kim Østergaard og flere af hans medarbejdere: Der er ingen der ved, hvad Meneta betyder.

- Det har jo noget at gøre med vores kultur. Vi er en gammel virksomhed, og vi kunne godt tænke os at vide, hvorfor dælen vi hedder Meneta, for det er irriterende, at vi ikke ved det. Jeg har været her i otte år, og i den tid har vi virkelig løbet intensivt efter hver lille strå af en mulighed for at finde ud af det, fortæller Kim Østergaard.

To medarbejdere på sagen

Direktøren har derfor sat de to marketingfolk Rasmus Kunøe Hansen og Line Toppel på sagen, og de to har på skift gravet så godt, de kunne. Det har dog vist sig at være sværere, end man lige skulle tro.

- Der er sket mange skift i løbet af virksomhedens historie, og hver gang er det som om, der er blevet slettet nogle sider i historien om Meneta, fortæller Line Toppel.

De mange shims og bagplader bliver presset ud af store ruller stål som den på billedet her. I alt producerer Meneta 350 mio. shims og 150 mio. bagplader på et år, og senest er fabrikken i Stige også begyndt at producere  pakningsmaterialer til både bilindustrien og andre sektorer, for eksempel til vaskemaskiner. For otte år siden var der 180 ansatte i Stige, men i år forventer direktør Kim Østergaard at runde 300. Omkring 30 af medarbejderne bor i Stige-området. Foto: Steffen Nielsen

Jagten på navnet begyndte i efteråret 2020, hvor Rasmus Kunøe Hansen tog på lokalhistorisk arkiv for at lede efter svar.

- Men der fandt jeg ikke så meget, fortæller han.

I stedet kastede detektivparret sig over forskellige kilder på nettet, de besøgte rigsarkivet i Odense, de lavede efterlysninger på Facebook, og de kontaktede flere tidligere medarbejdere og familiemedlemmer til grundlægger Erik Jacob Hansen.

Om Meneta

Meneta A/S blev etableret i 1953 som en maskinfabrik, men Stige-virksomheden blev senere opkøbt af Roulunds Fabriker, som var ejet af Mærsk, før den blev solgt til de nuværende amerikanske ejere i 2003.

Virksomheden er i dag den tredjestørste leverandør af støjreducerende komponenter til bilbremser globalt. Meneta producerer en såkaldt shim, bagplader samt pakningsmaterialer. Der sidder Meneta-shims i omkring halvdelen af alle europæiske biler.

En shim er lavet af en lille tynd stålplade, lim og gummi - som i den rette kombination kan reducere og helst helt fjerne støjen fra en bilbremse. Den placeres på bagsiden af bremsebelægningen og tager bla. vibationerne, så støjen reduceres.

Meneta har udover hovedkontoret på Fyn oversøiske datterselskaber og produktion i Indien, Kina, Tyskland, USA samt salgskontor i Brasilien.

- Og det har ligesom skabt nogle ringe i vandet, fortæller Line Toppel.

- Men man kan rolig sige, at det har været en større opgave, end vi regnede med. Men det er et spændende detektivarbejde, for vi finder ud af en masse ting, som der ikke er andre, der ved, tilføjer Rasmus Kunøe Hansen.

Annonce

Usikker teori

Det store stykke detektivarbejde har ind til videre affødt en enkelt teori:

- Vi har hørt fra to personer, som har hørt det samme sted, at navnet er opstået ved at han (grundlægger Erik Jacob Hansen, red.) har taget ordet metal, fjernet L og tilføjet N og E, som er det første bogstav i hans forældres fornavne, fordi de investerede i virksomheden, da han startede.

- Men det er ikke noget, vi er sikre nok på, til at vi har lagt os fast på det endnu, understreger Line Toppel.

Derfor hører Meneta meget gerne fra alle, der ved noget om virksomhedens historie - og særligt hvorfor Meneta hedder Meneta. Hvis man ved noget, kan man kontakte Line Toppel på lta@meneta.dk.

Selvom Meneta er et led i en ret sort industri - bilindustrien - har der de seneste år været stort fokus på at producere på en grønnere måde. Det sker blandt andet ved at bruge grøn energi, føre et CO2-regnskab og genbruge så mange materialer som muligt. Oven i det er der også blevet ansat medarbejdere til at håndtere den grønne omstilling, som skal gøre Meneta CO2-neutral i 2039. Foto: Steffen Nielsen


Vi er en gammel virksomhed, og vi kunne godt tænke os at vide, hvorfor dælen vi hedder Meneta, for det er irriterende, at vi ikke ved det.

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Kø i vente: Louise åbner ny, børnevenlig isbutik i Odense - og første dag er der gratis is nogle timer

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Kun et hul i jorden nu og først færdigt næste år: Men alt er allerede udlejet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Ny skov bliver indviet

Lokalavisen Nordvest

Her er mit yndlingstræ - har du et?

Lokalavisen Nordvest

Efter fire år, coronabøvl, forsikringsudfordringer og afslag fra kommunen har hjemløs skulptur endelig fået en plads

Lokalavisen Nordvest

Arne har været aktiv i den samme bestyrelse i 41 år: Nu er han blevet hædret for sit arbejde

Ugeavisen Odense

Hvad skal vi undersøge for dig?

Lokalavisen Nordvest

Ulla blev hædret for næsten 50 års frivillighed

Lokalavisen Nordvest

De jubler i Paarup: Nu ruller millionerne ind til renovering af skolen

Annonce