Annonce
Lokalavisen Nordvest

Follett, Nesbø, Brown - og Lohman: Lokal forfatter i fint selskab på bestsellerliste

Under Overfladen er den hidtil bedste af de fire bøger, han har udgivet og skal man tage ham på ordet, så bliver næste bog i repertoiret endnu bedre. Foto: Kristian Isaksen
Claus Lohman er blevet hærdet af de knubs, han har pådraget sig på sin vej som forfatter. Erfaringerne har gjort ham bedre og klogere som skribent. Det har kulmineret i flotte salgstal for den seneste udgivelse og en medfølgende plads på en eftertragtet liste.
Annonce

Næsby: Håret er blevet lidt længere. Det samme er jakken.

Der følger åbenbart fysiske bivirkninger med, når succesen som forfatter tager til.

- Ja, det skete næsten af sig selv, siger Claus Lohman med et grin, da vi sætter ham i stævne på havnen til en snak om, hvordan hans forfatterskab har udviklet sig, siden avisen mødte ham allerførste gang i anledning af debutromanens udgivelse i 2014.

Dengang strittede det lyse hår. Nu hænger lokkerne - som i øvrigt er blevet mørkere i tonerne - lidt mere tjavset og viltert.

Der er sket ligeså meget med manden, som der er med de bøger, hans fantasifulde pen har skabt. Hans blik er blevet skarpere på de få år. Det samme er sproget og sammenhængen på siderne.

Transformationen har smittet af på populariteten. Det beviser lufthavnenes bestsellerliste.

Jeg er krøbet ind til forlagene og boghandlerne på mine blodige knæ i håbet om at blive set og hørt. Det har selvfølgelig ikke været sjovt, men det har været nødvendigt. For jeg vidste, at mit talent var godt nok, og det synes jeg egentlig, jeg har bevist nu.

Claus Lohman

Annonce

I fornemt selskab

I over et halvt år har det seneste værk Under Overfladen solet sig i rampelyset på den eftertragtede hylde, som med sin belejring af navnkundige, globale forfattere ikke er at kimse af.

Iblandt listens litterære løver - Ken Follett, Jo Nesbø, Dan Brown og Danmarks egen flerfoldige prisvinder Merete Pryds Helle - fylder Claus Lohman ikke meget mere end en missekat i læsehestenes bevidsthed.

Men kendskabet vokser og Under Overfladens uventede forcering af trinene på den fornemme rangstige, kan være en indikation af, at han måske snart vil brøle i samme volumen som de største.

- Det vil være en drøm, der gik i opfyldelse, hvis mine rammer blev sådan, at jeg kunne hellige skrivningen mere tid. Det er jo det, jeg gerne vil, siger manden, der til daglig er lærer på Højmeskolen.

- Jeg lever to liv, så det er presset. Men det giver mig energi og fornyet tro på mine evner, når jeg ser en liste som den her.

Den bedste placering, bogen nåede, var en 4.-plads.

Annonce

Blødende knæ

De første tre bøger hang sammen som en trilogi og høstede sin del roser. I forfatterbranchen er det dog ikke nok. For at tjene til føden og skaffe sig kendskabskapital til at trone højere op i landskabet end den bløde mellemvare, skal der leveres på et næsten urimeligt niveau.

Claus Lohman mødte som sådan aldrig muren. Han har kæmpet sig videre på sin knoldede, ufremkommelige færd, hvor mange andre ville være vendt om.

- Jeg tænkte nok, det skulle ske. At et bredere publikum ville tage mig ind. Jeg er krøbet ind til forlagene og boghandlerne på mine blodige knæ i håbet om at blive set og hørt. Det har selvfølgelig ikke været sjovt, men det har været nødvendigt. For jeg vidste, at mit talent var godt nok, og det synes jeg egentlig, jeg har bevist nu.

Claus Lohman

Født 1971. Uddannet lærer, men begyndte for alvor forfølgelsen af forfatterdrømmen i 2014 med bogen Genstart som sammen med efterfølgerne Genspejl og Genkald tager emnet evolution under en behandling sjældent set før.

Trilogien udspiller sig mestendels i Lancaster County i staten Pennsylvania. Det er amish-land. De gamle tyske slægter, der bosatte sig her for 300 år siden er kendt for deres spartanske livsstil, hvor al brug af teknologi udviklet efter 1700-tallet er bandlyst i husholdningen.

Amishfolkets isolerede tilværelse bruger Claus Lohman til at udvikle et nyt led i den menneskelige evolution, som videnskaben intet kender til. Det skaber en vis ballade hos de føderale myndigheder, hvor ikke alle parter bryder sig om tanken om en ny, forfinet gren af menneskeheden.

Under Overfladen bærer præg af de hidtidige bøger, hvor mikrobiologien spiller en rolle. En ekstremt dødelig sygdom bryder pludselig frem, selvom ingen har set til den i 100 år. Bogens hovedpersoner skal sammen finde hoved og hale i miseren.

Har siden uge 42 ligget på lufthavnenes bestsellerliste.

Den er første bog i en ny serie, hvor næste bog - måske - udkommer inden krimimessen til november.

Bøgerne kan blandt andet høres på lydbogstjenesten Bookmate.

Annonce

Lyt til kritikken

Så hvad er der sket siden debuten? Hvad har Claus Lohman formået at gøre så banebrydende anderledes?

- Cliffhangere, plot, detalje- og sammenhængsgraden. Idérigdommen til at løse de vanskeligheder, man som forfatter giver sig selv, når plottet snævrer til. Strukturen er blevet milevidt bedre. Det har jeg for alvor set nu efter fjerde bog. Det havde jeg lidt sværere ved før.

Forfatteren henviser til, at han undervejs på eventyret har haft den store stegepande i brug - der måtte uundgåeligt fortæres nogle kameler.

- Jeg har skullet acceptere mange nederlag og jeg lærte efterhånden, at jeg skulle tie stille og tage imod den dårlige feedback i stedet for at opponere. For der skal ikke meget til for at ødelægge en bog, og uanset, hvor kær jeg har en udgivelse, så har læseren ret. Det kan man bruge konstruktivt eller lade være. Jeg valgte at tage ved lære.

Claus Lohman rejste blandt andet til Australien for at researche til sin seneste bog. Det har bevirket, at også den næste bog i serien - hvis udgivelsesdato stadig er uvis - har ført ham ud på tværs af landegrænser.

Jungletrommerne i forlagsmiljøet antyder, at det kommende værk kan være det, der for alvor sender læreren i kredsløb på forfatterhimlen.

Vi følger spændte med.

Claus Lohman er modnet som forfatter. Det mener han selv. Her står han ved havnekanten med hjemstavnen ovre bag træerne. Han bor nemlig i Næsby. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce