Annonce
Lokalavisen Nordvest

Fra revisor til cykelsmed: Abdul elsker livet i værkstedet

Abdul Basir har været i Odense i mere end tre år, hvor han nyder tilværelsen. - Jeg har også været i København, men jeg kan meget bedre lide Odense. Her bliver jeg gerne altid. Foto: Kristian Isaksen

Træge vilkår i den gamle cykelsmed tvang Abdul Basir til at dreje nøglen og finde et nyt sted, så der igen kunne tjenes til dagen og vejen. I oktober åbnede han i den hedengangne Biketec

Annonce

Bolbro: Abdul Basir rykker lidt i pedalen på den cykel, han har hængt op foran sig. Han studerer den nøje. Glider alt, som det skal. Er bremserne strammet godt nok. Trænger kæden til olie.

Spørgsmålene tegner sig i panden på ham. Måske kigger han på cyklen på samme måde som en regnskabsansvarlig ville på et excel-ark med tal for udgifter og indtægter.

Blikket er det samme. Undrerynkerne er de samme. Faktisk identiske.

Abdul Basir er nemlig en mand indeholdende mange færdigheder. Og selvom brancheskift i dag er ligeså almindeligt som vejarbejde i Odense, er det dog de færreste, som rykker karrierepløkkerne op af et økonomibaseret hverv og bliver cykelsmede.

Men det gjorde han. Mere af nød end af lyst.

- Jeg var finansmanager, da jeg boede i Kabul for den humanitære organisation Caritas og i Iran arbejdede jeg som revisor. Det var i 96-97, fortæller Abdul Basir, som for syv år siden forlod de hjemlige rammer i Afghanistan for at finde et liv og en tålelig tilværelse langt væk fra alt det, han kendte.

Jeg fandt min passion for cykler allerede i 90'erne, så det lå først for at prøve det her i Damark. Det kræver langt bedre danskkundskaber, end dem jeg har at starte i et job som revisor. Desuden elsker jeg at lave cykler. Det er, hvad jeg tænder på, så jeg tror ikke, jeg nogensinde skal lave det andet igen

Abdul Basir
Abdul Basirs rare væsen er et besøg værd i sig selv - udover at cyklen skal ordnes. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Tyndslidt tålmodighed

Værkstedet, hvori han fikser cykler, kunne vel ikke være mindre. Det er nogenlunde på størrelse med Bamses hus, men for Abdul Basir er det rigeligt. Han er blot glad for, at muligheden endelig bød sig.

For hans tålmodighed har været sat på en hård prøve det seneste år.

- Jeg havde forretning længere oppe ad Middelfartvej, men måtte lukke ned, på grund af letbanearbejdet. Der kom langt færre kunder, fordi adgangen til butikken ikke var ligeså god. Eftersom letbanearbejdet vil fortsætte i mange år var der ingen grund til at fortsætte, men jeg var fast besluttet på, at jeg stadig skulle reparere cykler, så jeg måtte på udkig efter nyt.

Jagten på lokaler skulle dog vise sig at blive mere langtrukken, end han havde ønsket sig.

- Meget var for dyrt i forhold til, hvor lille en virksomhed jeg driver. Men efter 10 måneder dukkede det her op. Det har tidligere været en cykelsmed under navnet Biketec, så folk kendte det i hvert fald som værksted, da jeg åbnede, fortæller Abdul Basir, som blev vel modtaget allerede på sin første dag.

- En mor kom forbi med sine børn og kage og fortalte, at de havde savnet mig. Flere af de gamle kunder har også allerede været inde for at sige hej. Jeg blev glad og rørt over, at de ikke havde glemt mig.

Engang sad han bag et skrivebord med slips og skjorte, men i dag står den på olieindsmurte hænder. En forandring, der ikke gør Abdul Basir spor. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Fra slips til oliehænder

Det er tre år siden, han ankom til Odense. Før han landede her, hed adressen Silkeborg. Hvorfor han overhovedet er i Danmark, vil han helst ikke fortælle alt for dybdegående om.

- Med min uddannelse og mit CV havde jeg alle muligheder for et godt liv i Afghanistan. Men mange ting var ikke i orden og det kan være farligt at arbejde i et muslimsk land med folk, der intet har med islam at gøre. Jeg flygtede af politiske årsager, siger han, og er glad for sin beslutning, selvom olieindsmurte hænder er milevidt fra slips og mappe.

- Jeg fandt min passion for cykler allerede i 90'erne, så det lå først for at prøve det her i Damark. Det kræver langt bedre danskkundskaber, end dem jeg har at starte i et job som revisor. Desuden elsker jeg at lave cykler. Det er, hvad jeg tænder på, så jeg tror ikke, jeg nogensinde skal lave det andet igen. Og jeg elsker Odense. Alt er bedre her end, det er dernede og jeg har kun mødt venlige danskere, der har villet hjælpe mig, siger Abdul Basir, inden han igen vender tilbage til dagens dont i den lille biks på Middelfartvej 94.

Bolbro Cykelværksted ligger i det gamle Biketec, som lukkede for kun ganske få uger før Abdul Basir overtog. Meget plads er der ikke i værkstedet, som er mast ind imellem andre forretninger. Foto: Kristian Isaksen
En glad Abdul Basir. Foto: Kristian Isaksen
Der arbejdes seriøst. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce