Annonce
Lokalavisen Nordvest

Galschiøts skamstøtte er fjernet: - Lige nu er der 4.000-5.000 avisartikler om Skamstøtten. Det er blevet den mest omtalte skulptur i hele verden

Skamstøtten har stået på University of Hong Kong i 24 år, men 23. december 2021 var det slut med protestskulpturen, efter Hong Kongs bystyre havde besluttet, at den skulle fjernes. Arkivfoto: Kin Cheung/Ritzau Scanpix
Selv om Jens Galschiøt er utilfreds med, at hans skamstøtte i Hong Kong er pillet ned, har han det godt med den enorme medieomtale, den har fået.

Næsby: Der er langt fra Hong Kong til Banevænget i Næsby, men ikke længere end kunstneren Jens Galschiøt kan følge nøje med i, hvad der sker med skulpturen ”Skamstøtten”, som han for egen regning satte op i 1997 på University of Hong Kong.

Fra sit kontor i Galleri Galschiøt følger Jens Galschiøt med i, hvad der sker omkring hans skulptur i Hong Kong. Arkivfoto: Kurt Rasmussen

Det skete for at mindes massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989, som kostede flere hundrede demonstrerende studenter livet.

Dårlige undskyldninger

Og nu, efter 24 år, har bystyret i Hong Kong besluttet, at den otte meter høje skulptur skulle fjernes 23. december af sikkerhedshensyn.

- Men det er rigtig dårlige, kinesiske undskyldninger. De kan ikke overskue at komme med forklaringer, der holder, for bystyret har fjernet to andre skulpturer på to andre universiteter samtidig, så man kan tydeligt se, at det er en plan, som de har lagt, og som ikke skyldes sikkerhedshensyn, siger Jens Galschiøt, der ikke har det godt med situationen.

Jo mere historie, der bliver opmagasineret i den her skulptur, jo dyrere bliver den. Sådan er det med kunst, så nu står vi i princippet med et meget, meget dyrt kunstværk

Jens Galschiøt

- Det er jo voldsomt rent følelsesmæssigt, lyder det fra kunstneren, som gerne så, at skamstøtten kunne blive stående på universitetets grund.

- Men når nu den skal væk, så er det her ikke nødvendigvis den dårligste måde, det sker på. Sådan en skulptur er meget afhængig af global medieomtale, siger Jens Galschiøt, der er blevet kimet ned af internationale medier, som ønskede at høre hans version af sagen.

- Lige nu er der 4-5.000 avisartikler om Skamstøtten alene i de her juledage. Det er blevet den mest omtalte skulptur i hele verden, siger han.

Annonce

Svimlende priser

Jens Galschiøt har fået viden om, at skulpturen er pakket ind i en container, men hvad der skal ske med den, ved han ikke.

- Jeg har jo aldrig krævet penge for nogen af de skulpturer, jeg har stillet op på den her måde, og det har jeg gjort med velberådet hu, fordi jeg vil gerne signalere, at jeg ikke gør det her for pengenes skyld. Det handler om sagen, siger han og forklarer, at det har kostet ham cirka to millioner dollars at lave skulpturen og få den fragtet til Hong Kong.

Men prisen kan meget vel være højere.

- Jo mere historie, der bliver opmagasineret i den her skulptur, jo dyrere bliver den. Sådan er det med kunst, så nu står vi i princippet med et meget, meget dyrt kunstværk, siger han og fortæller, at han rent juridisk har ejendomsretten over skulpturen.

- Så kineserne er meget varsomme med, hvad de gør ved den, for de er jo også bange for, at det kan koste dem adskillige millioner dollars, siger Jens Galschiøt, der har haft følere ude for at afklare værdiansættelsen.

- Hvad prisen på kunstværket lyder på i dag er svært at fastslå. Den kan lige så godt værdiansættes til 50 millioner dollars som til 100 millioner dollars. Det kommer an på, hvem der byder på den, og lige nu er vi i gang med at snakke med nogle kunstkøbere, som kunne være interesseret i at byde på den, siger han.

Annonce

Donation for sagen

Og skulle hele miseren ende ud i en erstatningssag eller et salg, er kunstneren ikke i tvivl om, hvad pengene skal gå til.

- Skamstøtten hører til i hele Kina-diskussionen, så i tilfælde af, at der kommer et beløb ind, vil jeg donere pengene til en fond, der kan hjælpe studenterbevægelsen rundt omkring i Kina, lyder det fra Jens Galschiøt.

Mandag i Radio4 Morgen medvirkede Jens Galschiøt, der er kunsteren bag skulpturen "Skamstøtten". Han har nu opgivet sine copyright-rettigheder for skulpturen, i håbet om at flere vil lave kopier, som kan medvirke til hele Kina-diskussionen. Lyt med her. 

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Synger og samler ind

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Den yngste var 0, den ældste var 82: Fem generationer deltog i barnedåb

Annonce
Lokalavisen Nordvest

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Kendt journalistbiblioteket

Lokalavisen Nordvest

Lagde 1,6 millioner kroner for at få ny praksis ovenpå Netto-butik: - Det er overvældende, der var nærmest telefonstorm lige da vi startede

Lokalavisen Nordvest

Bliv klogere på den alternative køkkenhave

Lokalavisen Nordvest

25-årig mand cyklede ud på vej: Ingen sigtelser efter dødsulykke

Lokalavisen Nordvest

Årets gang i spalterne: Ronnie har 62.500 propper i gulvet

Dalum Hjallese Avis

Gratis invitation: Kom i gang med løb

Lokalavisen Nordvest

Læge overvældet af kæmpe boom: Lægehus flyttede fra centrum til Odense-forstad og fik 750 nye patienter

Annonce