Annonce
Lokalavisen Nordvest

Genbrug i stor skala: Militærbygninger bliver til veje i ny Odense-bydel

Hovedporten til det gamle militærdepot på Højstrup er der stadig. Men de gamle depotbygninger er revet ned og knust til materiale, der kan genbruges. Snart skal området omdannes til et boligområde med navnet Thors Have. Foto: Erik Thomsen
Den nye bæredygtige bydel Thors Have, som opføres på det gamle kaserneområde ved Rismarksvej, er snart klar til første spadestik. Mere end 90 procent af materialerne fra de nedrevne militærbygninger genbruges i området.

Højstrup: Selv om de gamle militære depotbygninger og garageanlæg ved Rismarksvej har måttet lade livet for at give plads til et stort byggeprojekt, er de på ingen måde gået til spilde. For mere end 90 procent af byggematerialerne fra nedrivningen genbruges blandt andet til uderealer i den nye bydel, der har fået navnet Thors Have.

Mere end 90 procent af byggematerialerne fra nedrivningen af de gamle militærbygninger genbruges. Meget af det er beton, som knuses og anvendes blandt andet som bund for de nye veje, der anlægges i området. Foto: Jesper Gimbel

Og Thors hammer har været på hårdt arbejde. En stor del af materialerne var beton, som er knust på stedet og anvendt som bund i de nye veje i området.

- Det her er et virkelig godt eksempel på genbrug af byggematerialer, fordi betonen fra kasernerne bliver til veje i kvarteret. Det understøtter kommunens grønne ambitioner for området, og det reducerer byggeriets CO2-aftryk. Vi er glade for, at vi med vores mange års erfaring med boligbyggeri kan være med til at gøre de visionære tanker bag dette projekt til virkelighed, siger Per Lynghøj, partner i Atlas A/S, som står for udviklingen af Thors Have, i en pressemeddelelse.

Annonce

Bygger efter ferien

I september 2020 lød startskuddet til byudviklingsprojektet Thors Have ved Rismarksvej.

Det gamle kaserneområde, der er nabo til det militære øvelsesområde i Højstrup, omfatter 71.000 kvadratmeter, hvoraf de 43.000 skal bebygges. Området er inddelt i ni byggefelter, og de fire er allerede solgt.

Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) vil bygge 100 boliger, fordelt på 76 familieboliger og 24 seniorboliger. Boligerne indrettes med to, tre eller fire rum og vil variere i størrelse fra 70 til 105 kvadratmeter.

Tetris A/S vil bygge cirka 6350 kvadratmeter af seniorboligkonceptet Bodilhaven - opkaldt efter den navnkundige skuespiller Bodil Kjer, der blev født i Odense i 1917.

Bebyggelsen får 68 lejeboliger til både enlige og par fordelt på tre etager. Fra deres lejligheder træder beboere direkte ud i en stor, fælles overdækket atriumhave. Her er der plantet over 400 forskellige planter og træer, samt plads til at dyrke både fællesskabet, hobbyer og en køkkenhave.

På begge byggerier tages første spadestik efter sommerferien.

Sådan kan Thors Have se ud, når hele området er bebygget, formentlig i 2026. I første omgang er det Fyns Almennyttige Boligselskab og Tetris A/S, der går i gang med deres byggeprojekter. De tager første spadestik efter sommerferien. Illustration: Thors Have
Annonce

Grøn godkendelse

De to projekter er kun en del af Thor Have, der forventes at lægge grund til omkring 400 nye boliger, når alle byggefelter er udnyttet, formentlig i 2026.

Thors Have A/S

Det er Jensen Gruppen, der står bag udviklingsselskabet Thors Have A/S, som i samarbejde med Odense Kommune har lagt strategien for udstykning og omdannelse af ni byggefelter.

Projektet skal være med til at styrke kommunens grønne identitet.

Derfor bliver der lagt vægt på at skabe nytænkende, energirigtige boliger samt attraktive udearealer, der kan medvirke og inspirere til en sund livsstil.

Jensen Gruppen erhvervede arealet for mere end 10 år siden. Det har tidligere været i spil til store planer om en demenslandsby, men idéen blev skrinlagt på grund af uoverensstemmelser mellem OK-fonden, der stod bag projektet, og Odense Kommune.

I stedet gik Jensen Gruppen i september sidste år i gang med at byggemodne området med den vivion at skabe en helt ny bydel med servicefunktioner, fælles faciliteter og grønne områder.

Både Bodilhaven og FAB's byggeprojekt opnået guld-certificering efter den såkaldte DGNB-ordning. Ordningen bygger på FN's definition af bæredygtighed og vægter blandt andet miljømæssig, økonomisk og social kvalitet.  Guld er den næsthøjeste certificering.

I løbet af i år åbner letbanestationen Højstrup, der ligger langs den vestlige side af Rismarksvej nær Thors Have.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordvest

Kendt cykelrytter til Tarup

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nordvest

Du ser ikke Jeppe, men du hører ham, han er: Manden i træboksen

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Herremøde: Papirfabrikkens historie

Lokalavisen Nordvest

Mogens husker tydeligt centertøjkongen Preben: Han kunne snakke med alle - og tage en smøg

Lokalavisen Nordvest

I Tarup Center kigger man fremad

Lokalavisen Nordvest

Millionaftale for Korup sikrer et sted til de unge

Lokalavisen Nordvest

35-årige Kristian står tidligt op og arbejder 16 timer i døgnet

Annonce