Annonce
Lokalavisen Nordvest

Grønne kul på fælleshavens kedler: Tørken bremser ikke korstoget Rubra

Det er tørt i Danmark og i Rubra er det ingen undtagelse. Jacob Guldin er en anelse rystet over, hvad varmen har gjort ved afgrøderne i fælleshaven, men mener også, der er en lektie at lære. Foto: Kristian Isaksen

Tørken har sat spor i fælleshaven Rubra, hvor tovholder Jacob Guldin ser konturerne af sine bange anelser udfolde sig på den golde jord og de knap så frodige bede. Til gengæld kan han glæde sig over, at hans grønne visioner breder sig ud over landet.

Annonce

Elsesmindevej: Ta' til Costa Kalundborg - hvor de slanke palmer står...

Teksten til Shu-bi-duas klimaforudsigende hit fra 1985 glider henover nethinden. Synet af halvt udslukne bede, gult græs og ikke mindst bybonden Jacob Guldins bekymrede mine giver anledning til de muntre toner.

For det er slet ikke tilfældigt, at det ikke er Vuffelivov, som genoplives for det indre øre, når man står her.

I skrivende stund er Danmark oppe på 46 sommerdage i 2018. Og som alle andre steder har tørkens varmebølger også ristet jorden i fælleshaven Rubra.

- Jeg havde overhovedet ikke på nogen tænkelig måde forventet, at vi kunne blive påvirket sådan her af varmen. Slet ikke. Vi har allerede brugt 40 kubikmeter (40.000 liter) vand, hvor vi sidste år brugte 10 i alt. Vi har ikke oplevet noget lignende før, så vi må tage ved lære af, at det her kan ske, fortæller Jacob Guldin, der er tovholder og medlem af Rubra på Elsesmindevej.

Rubra

Blev indviet i juni 2015.Har 24 husstande tilmeldt, som indtil videre er det maksimale antal.

Har med Jacob Guldin som motor inspireret til endnu en fælleshave i Hjallese under navnet Engelund.

Disse tanker har nu bredt sig til Storkøbenhavn, hvor Ballerup agter at kopiere Rubras idéer.

Blev for nyligt beriget med 25.000 kroner fra Hedeselskabet til langsigtet udvikling, benyttelse og beskyttelse af naturen.

Er i et kommende budgetforslag under punktet Et Grønnere Odense blevet nævnt og har i den anledning fungeret som forbillede for udbredelse af flere by- og fælleshaver. Det kan betyde en indsprøjtning på 300.000 kroner til dette formål.

Rubra har udover tørken tidligere været udfordret af et større græskartyveri samt mosegrises smag for rodfrugter.

De var større og højere sidste år. Dog klarer kålplanten, der løber fra nederste højre hjørne sig ganske fint. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

En dystopi?

Langt de fleste afgrøder er end ikke halvt så store som på samme tidspunkt sidste år - og i enkelte bede har de såede vækster helt opgivet at titte frem af jorden.

Det er ærgerligt og en smule skræmmende, mener Jacob Guldin, der dog kan trøste sig med, at han muligvis har en fremtid som spåmand.

For da Rubra åbnede i 2016 berettede han om en frygt for, at nutidsmodellen - altså den hvor forbrugerne blot fylder indkøbsvognen uden at have tilegnet sig viden om madens oprindelse og måden hvorpå den skabes - en dag kunne krakelere.

Og hvis den dag oprinder, så betyder en fælleshave som Rubra meget mere end hyggenygge grøntsagssnak, som tovholderen dengang sagde.

- Jeg siger ikke, at den profeti går i opfyldelse, men det er da tankevækkende, hvad klimaet lige nu har af konsekvenser for landmændene og deres afgrøder.

- Jeg mener vi står i en omfattende klimakrise og situationen i vores nuværende fødevaresystem er, at mennesket er hægtet helt af kontakten til jorden. På den måde kan det blive meget nødvendigt at have kendskab til dyrkningen af egne fødevarer, når det bliver sværere at forsyne os eksternt.

I 2016 så det anderledes ud. Her kiggede solsikkerne ned på Jacob Guldin og Susan Dam Andersen, der ligeledes er medlem af Rubra. Her er vi godt nok i august, men der skal ske mirakler, før blot antydningen af denne vækst vil forekomme. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Grønne tanker spirer

Da bybonden ved indvielsen af haven for godt to år siden sænkede det første spadestik, havde han ikke regnet med, at skælvet fra huggene ned i jorden ville kunne måles længere væk end en armslængde fra stammen.

Men rystelserne nåede ud til Hjallese, hvor endnu en fælleshave i år er åbnet. Siden har Ballerups grønne missionærer mærket vibrationerne og ladet sig inspirere af Rubra.

- Jamen for helvede. Jeg bliver sgu overrasket over, hvor mange, der har hørt om Rubra og som henvender sig til mig for at høre, hvordan vi har gjort. Senest er jeg blevet ringet op af Dansk Arkitekturcenter, som vil høre om jeg vil holde oplæg om de grønne fællesskaber. Der begynder at tegne sig et billede af, at vi har fat i den lange ende og det giver mig da en bekræftelse af, at det er det helt rigtige, vi gør.

I dag smiler Jacob Guldin ikke helt så bredt, men han er ved godt mod og mener, at Rubra skal lære af denne sommers klima. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Korstoget kører

- Jeg kunne godt tænke mig, at vores Rubra bliver skabelon for alle andre, der har de samme tanker og kan blive omtalt som Odense-modellen. Der var noget profetisk over det, du skrev dengang. Du kaldte Rubra for Odenses bæredygtighedskorstog. Det ramte en tangent, som har en efterklang, jeg stadig hører i dag.

Så nu står vi to spåmænd og kigger på vigende planter. Er korstoget kørt hurtigere end forventet?

- Ja, der har været meget mere fart på, end jeg havde turdet drømme om. Det er svært at gøre sig forestillinger om de næste 10 år, men jeg tror, tendensen vil være, at man kigger vores vej. Det bliver spændende, siger Jacob Guldin, der slutteligt ikke er så nervøs for, at de kommende år bliver ligeså grelle.

- Det kan virke som en skrøbelig succes, når der ikke skal mere til end varmt vejr, før det ser sådan her ud. Men det er jo lykkes os at få noget til at gro. Ikke lige så hurtigt, men min fornemmelse er, at denne sommer er ekstraordinær. Hvis de kommende år ser ligesådan ud - ja, så bliver jeg nok nervøs. Men det er mere på samfundets vegne end blot på Rubras.

Gulerødderne vokser sporadisk. Det har heller ikke været tilfældet andre år. Foto: Kristian Isaksen
Persilleroden er helt blevet væk. Foto: Kristian Isaksen
Selv Jacob Guldins gevandter afslører hans grønne ideologier. Foto: Kristian Isaksen
Et dådyr har til huse i haven. Også et lam er tidligere blevet set. Foto: Kristian Isaksen
Jacob guldin i Fælleshaven Rubra. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce