Annonce
Lokalavisen Nordvest

- Interessen er kæmpestor: Endelig grønt lys for seniorbofællesskab i Bolbro

Byggeriet af 45 nye boliger i seniorbofællesskabet i Bolbro bliver bygget på fundamentet af det gamle seminarium med tagterasser, altaner og en stor gårdhave på 1000 kvadratmeter. Her kan der blive tale om at bygge et orangeri, hvis det har interesse for de kommende beboere. Illustration: Miljø Bo
Miljø-Bo A/S er snart klar til at påbegynde byggeriet af 45 nye seniorboliger i det gamle seminarium i Bolbro. En gruppe kommende beboere får lov at være med i projektfasen og vælge deres kommende bofæller.

Bolbro: Efter det, direktør i ejendomsselskabet Miljø-Bo Niels Pedersen kalder en "lang og krævende" proces, er lokalplanen for det gamle seminarium på Middelfartvej endeligt vedtaget af byrådet.

Det betyder, at når nedrivnings- og byggetilladelsen om kort tid også er i hus, kan Miljø-Bo køre entreprenørmaskinerne ind i området og begynde først nedrivningen af det gamle seminarium og siden opbygningen af første etape af det, der måske skal hedde Odinshave - et seniorbofællesskab med 45 lejligheder og fælles faciliteter.

Direktør Niels Pedersen har længe haft visionen om at skabe et byggeri med helt særlige boliger til seniorer, der ønsker plads til både privatliv og til fællesskabet med ligesindede på Middelfartvej 180E. Den 30.000 kvadratmeter store grund i Bolbro blev købt allerede 2018, og siden har arbejdet med at få den rigtige lokalplan til projektet været i gang.

Det gamle seminarium i Bolbro ligger ved siden af Provstegårdskolen og Bolbro Svømmehal. Den gamle firkantede bygning med gårdhaven i midten skal rives ned og det nye byggeri stå på sokkelen af det gamle. Gymnastiksalen, der hørte til seminariet og kælderen bevares til fælles værksteder, festlokale mm. Foto: Miljø Bo A/S

- I mine øjne er stedet ideelt til et seniorbofællesskab. Med 300 hektar skov og grønne områder lige i nærheden, med nærheden til byen, til børnene på skolen og med gymnastiksalen og den store kælder, der allerede er der, siger Niels Pedersen, der gang på gang understreger vigtigheden af, at kommende beboere er med i projektfasen.

Og dialogerne er allerede i gang, for som direktøren siger:

- Der har stået mange her på mit kontor, som gerne vil være med. Interessen er kæmpe stor.

Boligerne, der bygges på soklen af det gamle seminarium, skal bygges i to til tre etager med Bolbro Svømmehal og Provstegårdskolen som nærmeste nabo. Byggeriet vil - som seminariet - forme sig omkring en gammel gårdhave med sjældne træer og med udsigt til skov, grønne områder og en lille sø. Boligerne vil blive organiseret som et seniorbofællesskab. Det vil sige forbeholdt folk uden hjemmeboende børn i individuelle boliger med fælles arealer og fælles faciliteter som eksempelvis værksteder, gæsteværelse og spisesal.

Annonce

Kommende beboere skal involveres

Byggeriet bliver anderledes og nyskabende på den måde, at de kommende lejere selv vil få indflydelse på de fællesarealer, der kommer til at høre til boligerne, forklarer direktøren.

- Vi vil have stor fokus på beboerinvolvering i hele projektfasen og den efterfølgende udlejning og drift. Vi udvælger en gruppe af beboere, som herefter står for den efterfølgende udvælgelse af beboere til fællesskabet.

Seniorbofællesskab

Et seniorbofællesskab er ikke at forveksle med et gammeldags kollektiv. Ved et seniorbofællesskab forstås en gruppe selvstændige boliger/lejligheder, hvortil der hører fælles arealer og lokaler, og hvor det sociale fællesskab styrkes gennem forskellige aktiviteter.

Et seniorbofællesskab er en boform, der typisk består af 15 til 20 boliger med en fælles bestyrelse og er beboet af seniorer fra 50 år uden hjemmeboende børn. Seniorbofællesskabet i Bolbro bliver derfor et relativt stort et af slagsen.

Seniorbofællesskaber kan både være almene boliger, private eller lejeboliger.

Ifølge en undersøgelse lavet af Realdania er 80.000 danske seniorer interesserede i at flytte i et seniorbofællesskab. Tallet ventes at stige til 140.000 frem mod 2040. Årsagen kan blandt andet findes i, at andelen af seniorer stiger med cirka 5 procent frem mod 2040.

I dag findes - indtil videre - ca. 8000 boliger i seniorbofællesskaber i Danmark

Seniorbofællesskaber er meget populære i disse år, hvor andelen af befolkningen over 60 år vokser eksplosivt, og Miljø-Bo har allerede omkring 130 interesserede på venteliste til en eventuel bolig i det nye byggeri i Bolbro, og ejendomsselskabet har også planer om at lave seniorbofællesskaber i Svendborg, Faaborg, Tommerup og Ulfsborg.

- Vi mærker en overordentlig stor interesse for nye aktive seniorbofællesskaber. Mange udtrykker et ønske om at leve sammen med andre, og der er mangel på attraktive boliger for den stigende andel af friske seniorer, siger Niels Pedersen.

Annonce

Selvkørende og selvbestemmende

Vera Thestrup Hansen og Gurli Dong Laursen er begge interesserede i at bo i seniorbofællesskab og besøgte for et par år siden det gamle seminarium i Odense sammen med Niels Pedersen og landskabsarkitekt Michael Finke, der her viser dem gymnastiksalen, der får lov at blive. På det tidspunkt var nybyggeriet på tegnebrættet.  Nu er der endelig en lokalplan, der kan danne grundlag for byggeplanerne. Arkivfoto: Vibeke Volder

Som bygherre er det Niels Pedersens vision, at det kommende seniorbofællesskab i Bolbro skal være så selvkørende og selvbestemmende som muligt.

- For kommende beboere i det nye byggeri er det vigtigt, at det er lysten til fællesskab og det at være aktive sammen med andre beboere, der driver. Vores ønske er at få skabt et mini-samfund, hvor aktivt gensidigt forpligtende fællesskab er i fokus, og hvor beboerne får en følelse af medejerskab af stedet. Det er trods alt deres hjem, siger han.


Vi mærker en overordentlig stor interesse for nye aktive seniorbofællesskaber. Mange udtrykker et ønske om at leve sammen med andre, og der er mangel på attraktive boliger for den stigende andel af friske seniorer

Niels Pedersen, direktør Miljø Bo A/S


Næste skridt i processen bliver at invitere de potentielle beboere ind til et informationsmøde, men det bliver først, når coronasituationen tillader det, siger Niels Pedersen, der håber, at byggeriet med lidt held kan stå færdigt i efteråret 2021.

Den netop vedtagne lokalplan dækker kun på en del af den store grund, for det er vigtigt for Miljø-Bo og Niels Pedersen, at man gør sig nogle erfaringer med de første byggerier, inden der bygges mere på det grønne område.

Vera Thestrup Hansen og Gurli Dong Laursen sammen med Niels Pedersen fra Miljø Bo A/A i gårdhaven på det gamle seminarium, som de besøgte for et par år siden. Foto: Vibeke Volder

Lokalplanen åbner foruden byggeriet på det gamle seminarium mulighed for, at der bygges et punkthus i fire etager i det vestlige hjørne af lokalplansområdet, men det er endnu kun på tegnebrættet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce