Annonce
Lokalavisen Nordvest

Næsby Skole slår alle de andre: Cykler mest i hele kommunen

Uhhhh. Brunsviger. Det kunne lade til, at nogle af eleverne var mere forhippede på at sikre sig et stykke med marcipan end egentlig at svælge i stoltheden over at toppe cykelscoren. Men man forstår det nu godt. Brunsviger smager himmelsk. Foto: Kristian Isaksen

I løbet af 2018 har 63 procent af Næsby Skoles elever cyklet til skole hver dag. Den bedrift sikrede skolen - udover en sejr i den kommunale cykelscore-konkurrence - en masse brunsviger.

Annonce

Næsby: - Når man har været så dygtige til at cykle og få så meget motion, som I har, så er det vist også på sin plads med et stykke kage.

Rådmand Jane Jeginds sidste ord på talerstolen, når knap at forstumme, inden lyden af jublende børn overtager atmosfæren i Næsbyhallen. Snart efter farer de alle imod det aflange bord ved det ene mål.

Det er dækket med brunsviger og har siden elevernes ankomst fra Næsby Skole trukket lange, begærlige blikke.

Man kunne ellers have mistænkt kagen med den brune sukkerbelægning for at have blokeret for evnen til at lytte, men det lod nu til, at børnene havde forstået budskabet.

For der var en vis stolthed i de klapsalver, der fulgte i kølvandet på den besked, rådmanden var kommet for at levere.

Ud af 25 deltagende odenseanske skoler tronede Næsby højest på Cykelscore-barometret i 2018. Og en sådan bedrift skulle naturligvis honoreres med diplom og kage.

Cykelscore

Cykelscore er udbredt i hele landet, men har oprindelse i Odense.

25 skoler deltager i Odense og med 14939 point kunne Næsby krones som vinder i 2018.

3. A har været den mest aktive klasse med sine 1937 point.

14 brunsvigere blev fortæret på dagen - hver kastede 30 stykker af sig. I alt 420 stykker.

Virksomheder, kommuner og skoler kan deltage. Undervejs kan man som driftig cyklist blandt andet vinde biografbilletter og reparation af sin cykel.

Godt med trængsel ved kagebordet. Til sidst fik lærerne lov at nappe et stykke. Det samme gjorde rådmanden. Og journalisten. Måååms. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Børnenes fortjeneste

Mette Lunø Iversen, også kaldet Cykel-Mette, er lærer på Næsby Skole og kan med sin tovholderolle på cykelscore-projektet tage sin del af æren for præstationen.

- Men det er jo børnene selv, der har været nødt til at lægge en indsats. Og det har ikke været svært at motivere dem. Vi opfordrer dem til at cykle allerede i forårs-SFO'en og håber så derfra, at de bare bliver ved, forklarer hun, og peger på, at nøglen til 2018-succesen til dels også kan findes i et inspirerende besøg.

- Der var en mand forbi fra Cykelscore, som forklarede børnene, hvordan det virker. Det gav en tydelig øget interesse. Flere børn har været forbi mig siden jul: "Cykel-Mette, Cykel Mette, vi skal have en ny chip i vores cykel." Så har de fået en ny i julegave, fordi de går sådan op i det, fortæller hun, og husker på, at også forældrene har spillet en vital rolle i den gode udvikling.

- De har sendt deres børn af sted på cyklen og flere af dem kommer jo også selv på den tohjulede og afleverer. Det skal de have en tak for.

Det fine diplom, der beviser Næsby Skoles engagement. Her overdraget til en stolt 3. klasses elev. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Sikrere skolevej

Trafikken er en af de bærende søjler for den evige bekymring, som rumsterer i en hver forælders sind. Og selvom den bekymring nok aldrig helt bliver udvisket, så har Cykelscore vist sig at have en lindrende effekt.

- Jo mere børnene cykler, jo mere fortrolige bliver de med trafikken og dens usikkerheder. Desuden betyder flere elever på cykel jo også, at der er færre biler, der kører til skolen og det giver en tryggere og langt sikrere skolevej, siger skoleleder Berith Bonnesen.

Så den eneste negative effekt er måske kun, at der ikke er plads til alle cyklerne?

- Vi har nedlagt en del af bilparkeringen, så der kunne blive plads til flere cykler. Vi skal i hvert fald ikke være skyld i, at de ikke har de rigtige vilkår, fortæller skolelederen.

Jane Jegind er stor tilhænger af cyklerne. Her taler hun til skolens børn, der først i dette øjeblik bliver gjort bevidste om deres sejr i konkurrencen. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

En god vane

Odense har i efterhånden mange år haft en erklæret vision om, at være Danmarks førende cykelby. De gode takter på Næsby Skole går derfor helt i tråd med målsætningen.

- Det er jo en del af det, vi gerne vil - have flere op på cyklen. Det skal være det lette og naturlige valg. Jeg tror på, at en sund vane grundlagt som barn også bliver taget med videre i voksenlivet. Derudover giver cykling jo en kæmpe frihed. Man er ikke afhængig af mor eller far og i undervisningen er det bare nemmere, hvis alle har mulighed for at cykle frem for, at der skal arrangeres transport til det ene eller andet udflugtsmål, siger Jane Jegind, der også selv ynder at trille af sted på jernhesten - når hun har tid

- Mest om sommeren og hvis jeg skal noget inde i byen. Så har jeg en cykel stående på Slottet. Men jeg farer rundt i hele kommunen, så det vil altså blive lidt besværligt, hvis det altid foregik på cykel, forklarer den lovligt undskyldte rådmand med et smil.

Brunsvigerspisningens mange ansigter. Foto: Kristian Isaksen
Brunsvigerspisningens mange ansigter. Foto: Kristian Isaksen
Brunsvigerspisningens mange ansigter. Foto: Kristian Isaksen
Brunsvigerspisningens mange ansigter. Foto: Kristian Isaksen
En 3.-klasseselev kan ikke skjule euforien over klassens præstation, som den mest pointspædende af alle på skolen. Foto: Kristian Isaksen
Jane Jegind med skoleleder Berith Bonnesen. Foto: Kristian Isaksen
Sådan ser standerne ud. Foto: Lasse Hansen
Chippen monteres imellem egerne. Foto: Kristian Isaksen
Opmærksomhedskrævende piger. Foto: Kristian Isaksen
Sejrsbrunsviger i lange baner. Foto: Kristian Isaksen
- Har du nogensinde set så flot en kage. Flirteriet når nye højder, når man forsøger at imponere pigerne med et stykke brunsviger. Men helt ærligt - hvem ville ikke falde for det. Foto: Kristian Isaksen
Mmmmm. Brunsviger. Foto: Kristian Isaksen
Mmmmm. Mere brunsviger. Foto: Kristian Isaksen
Glade børn øjner mulighed for kage. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce