Annonce
Lokalavisen Nordvest

Ny affaldsordning i hele byen: - Vi sorterer meget mere madaffald

Indbyggerne i Odense har generelt taget rigtig godt imod den nye affaldsordning, der blev implementeret hos de første borgere allerede i efteråret 2019. Foto: Kristoffer Juel/Odense Renovation
Fredag den 18. december fik de sidste borgere i Odense deres nye affaldsspande som led i den affaldsordning, Odense Renovation siden efteråret 2019 har arbejdet på at implementere i byen. Ordningen betyder, at samtlige odenseanere nu skal sortere affald i seks fraktioner.

Odense: Æggeskaller. Æbleskrog. Ærtebælge.

Madaffald fylder godt op i Odense Renovations afhentningsbiler efter overgangen til Odenses nye affaldsordning, der for nylig kunne erklæres indført i samtlige bydele. Det skete, da de sidste beboere i Odense SV fik udleveret de nye sorteringsspande.

Generelt har byens borgere taget strålende imod ordningen, mener Claus Hammerich, HR- og kommunikationschef hos Odense Renovation:

- Det år, der er gået med udrulningen, har budt på masser af opture og kun et par nedture. For hvert rul har et analysebureau spurgt borgerne ind til ordningen, og for hver gang er karakteren blevet bedre og bedre. Desuden har vi borgeraktivt brugt de mange kommentarer til at lave forbedringer undervejs i udrulningsprocessen.

Annonce

Seks fraktioner

Med den nye ordning skal hver husstand sortere affald i seks fraktioner: glas, metal, pap, papir, madaffald og restaffald. Glas og metal sorteres dog i én skraldespand, det samme gør pap og papir. Især to fraktioner - én eksisterende og én manglende - har været kilde til de enkelte nedture i udrulningen af affaldsordningen:

- Mange har ytret sig negativt om, at vi ikke har en plast-fraktion med fra starten. Men når vi forklarer årsagen, blandt andet på de mange borgermøder, vi har holdt, er folk forstående. Derudover har vi haft problemer med de grønne poser til madaffald; de var for tynde og kunne ikke holde, så i perioder har vi kørt en hulens masse ekstra poser ud til utilfredse borgere, siger Claus Hammerich. Han tilføjer, at producenten af madaffaldsposerne nu har lavet nye, kraftigere poser med dobbeltsvejsning.


Mange har ytret sig negativt om, at vi ikke har en plast-fraktion med fra starten. Men når vi forklarer årsagen, blandt andet på de mange borgermøder, vi har holdt, er folk forstående.

Claus Hammerich, kommunikationschef ved Odense Renovation


Odense Kommune, der ejer Odense Renovation, har fravalgt at indsamle plast separat ved husholdningen, fordi renovationsselskabet mener, at det er en bedre løsning at indsamle plastikken sammen med restaffaldet og derefter sortere det maskinelt på et anlæg:

- Netop derfor arbejder vi – sammen med de øvrige fynske kommuner – på at etablere et fælles fynsk anlæg, som kan sortere plastikken ud af restaffaldet og opdele i specifikke plasttyper, for eksempel PET og PE-HD, forklarer Claus Hammerich.

Annonce

Bevidste om bæredygtig levevis

Affaldsordningens gode modtagelse kan ikke alene måles på konstruktive tilbagemeldinger og et stigende antal poser med madaffald, fortæller Odense Renovations kommunikationschef:

- Modsat madaffaldet, som der nu er rigtig meget mere af, registrerer vi en noget mindre mængde restaffald. Det er jo helt i tråd med Folketingets beslutning om, at Danmark i 2022 skal genanvende 50 procent af husholdningsaffaldet.

En målsætning, odenseanerne synes at have taget til sig:

- Borgerne i Odense er helt tydeligt blevet mere bevidste om bæredygtighed. Vi har en klar fornemmelse af, at mange er en del af den voksende strømning i samfundet, hvor man har fokus på genbrug, upcycling og cirkulær økonomi, konkluderer Claus Hammerich.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce