Annonce
Lokalavisen Nordvest

Ny genbrugsbutik i Næsby: - Vi vil gerne inspirere kunderne til mere genbrug og vise dem, hvad de kan gøre

Odense Renovation åbner en ny genbrugsbutik under navnet Zirkel. Butikken er indrettet som et hjem for at inspirere kunderne. Foto: Michael Bager
Den nye genbrugsbutik Zirkel åbnede 15. august. Her håber lederne at inspirere deres kunder til at genbruge mere.
Annonce

Næsby: - Batterier og mobiltelefoner 1000 år, fortæller det lille skilt ved indgangen med rødt.

Så lang tid vil det tage for en mobiltelefon eller batterier at blive nedbrudt i naturen. Det ønsker Odense Renovation at gøre noget ved. I stedet for at smide ud, skal vi genbruge igen og igen. Derfor har de åbnet en ny genbrugsbutik - Zirkel.

- Vi mener jo, at alting kan genbruges, og hvis det ikke kan genbruges, kan det sendes til genanvendelse og blive til noget nyt. Det er en cirkel, fortæller Mette Lorenzen, som er genbrugschef ved Odense Renovation.

Og deraf kommer navnet til den nye genbrugsbutik på Højvang 40, der åbner dørene op for første gang lørdag. For hele processen er netop en cirkel: Fra de modtager varerne på Odenses otte genbrugsstationer, til de bliver hentet og sat på lager, sorteret og til sidst sat ud i butikken.

- Vi vil gerne inspirere vores kunder, og derfor sætter vi bestemte varer ud, som vi har sat i stand. For eksempel modtog vi en stol, som var meget ridset. I stedet for at smide den ud, har vi spraymalet et mønster fra et gammelt gardin på den, og nu bruger vi den i vores omklædningsrum, uddyber hun.

En lampe på loftet, hvis skærm er blevet ommøbleret med vinpropper, er også til for at inspirere.

Tror du nogen kommer til at se den og tænke, at de vil have sådan en hængende derhjemme?

- Det håber vi. Vi håber i hvert fald, at det vil inspirere kunderne til at genbruge mere frem for at smide ud. Vi vil gerne vise dem, hvad de kan gøre, fortæller Mette Lorenzen og smiler.

Anja Michels Mathies (til venstre) er daglig leder af butikken, og Mette Lorenzen er genbrugschef ved Odense Renovation. Sammen udgør de et makkerpar, som gør butikken klar til åbning. Foto: Michael Bager
Annonce

Andre butikker kan også gøre brug af lageret

Den nye butik, der sammen med lageret, fylder godt 3000 kvadratmeter, er ikke kun til brug for Odense Renovation. Humanitære organisationer kan nemlig også afhente varer fra butikkens kæmpe lager og sælge i deres egne butikker. Og hvad organisationerne ikke tager, kommer Zirkel til at sælge.


- Vi mener jo, at der er kunder til alt. Og skulle det ikke blive solgt, så får vi et gratishjørne inde i butikken. Hvis ingen vil have det, ryger det til genanvendelse, fortæller Mette Lorenzen.

Men det er ikke kun de humanitære organisationer, som butikken har et samarbejde med. Også kunstnere og iværksættere vil få adgang til lageret. Dog skal de betale for deres varer. Til gengæld kan de bruge varerne til deres installationer, som de blandt andet kan udstille og sælge i butikken. Og så kan de afholde workshops i butikken.

- Det kunne for eksempel være en workshop, hvor man lærer at sy en taske. Her kan kunstnerne og iværksætterne være underviserne, tilføjer hun.


Vi mener jo, at alting kan genbruges, og hvis det ikke kan genbruges, kan det sendes til genanvendelse og blive til noget nyt. Det er en cirkel.

Mette Lorenzen, genbrugschef ved Odense Renovation.


Annonce

Sjove varer

Et hjem. Det er, hvad butikken skal være, fortæller daglig leder Anja Michele Mathies. Og butikken er netop det - indrettet som et hjem. Hjemmet har både stue, hvor man kan nyde en kop kaffe, et legerum for børn og et kontorområde. Igen for at skabe inspiration. Dog med restriktioner.

Lænestolen, der rækker tunge, er også en af de varer, som er sat i stand. Her kan kunderne hvile sig, når de besøger butikken. Foto: Michael Bager

- På grund af corona kan børnene ikke lege i legeområdet lige nu, og man kan heller ikke nyde en kop kaffe. Men på sigt vil det forhåbentligt komme tilbage, fortæller hun.

Men corona skal ikke stoppe alt det sjove. Butikken er indehaver af mange finurlige nipsting, og da Mette Lorenzen og Anja Michele Mathies bliver spurgt om, hvad den sjoveste vare fra butikken er, er de enige.

- Det er oplukkeren, siger de begge på samme tid.

Og sjov er den. I dét Anja Michelle Mathies henter den, griner de begge to. Oplukkeren visualiserer en mand og kvinde i et meget intimt øjeblik.

- Jeg glæder mig sådan til butikken åbner, indskyder Anja Michele Mathies.

Butikken modtager deres varer fra Odenses otte genbrugsstationer. Efter varerne bliver hentet fra containerne, skal de sorteres. Foto: Michael Bager

Den nye genbrugsbutik Zirkel

Butikken har åbent tirsdag til fredag fra 12-17 og lørdag 10-14.

Butikkens indtjening går til drift og til butikkens medarbejdere, som består af to fastansatte og fire fleksjobbere.

Fælleslageret er frit tilgængeligt for humanitære organisationer som Røde Kors og Kirkens Korshær.

Butikken har faste priser, så der kan ikke pruttes om prisen.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce