Annonce
Lokalavisen Nordvest

Storke som realitystjerner

Tommy - eller Annika - sidder i sin rede under evig overvågning fra kameraet til venstre. Foto: Timo Battefeld
Storkene har levet en omtumlet tilværelse i Danmark og jo sjældnere de er blevet des mere opmærksomhed har de fået. I dag udgør den faste bestand to ynglepar - og man kan følge det ene helt tæt i yngleperioden.
Annonce

Emil og Ida yngler på Sjælland. Tommy og Annika yngler i Sønderjylland.

Det her kunne være indledningen på en forvrænget udgave af to Astrid Lindgren-klassikere, men er det heldigvis ikke. Mesterværker skal forblive i deres hylster.

Bag de fire navne gemmer sig fire storke. Det er de to storkepar, der hvert år i en efterhånden pæn sammenhængende række af sæsoner har valgt at slå sig ned på de danske breddegrader og tilmed yngle.

For storken er slet ikke så sjældent et syn i det danske luftrum, som for 20 år siden, hvor den store fugl kunne være anset så godt som uddød, hvis ikke det var fordi, den lever i bedste velgående under de sydligere himmelstrøg.

Hver sommer estimeres det, at 200 storke strejfer forbi Danmark uden dog at bosætte sig.

Annonce

Forsvundet ved årtusindeskiftet

Den hvide stork er en af de danske fugle, som er gået mest tilbage gennem de seneste par hundrede år.

Fra at være en ganske almindelig fugl med en samlet bestand på 10.000 par i starten af 1800-tallet er antallet af storke gennem 1900-tallet reduceret voldsomt.

Allerede i 1970 blev det forudsagt, at storken ville forsvinde ved årtusindskiftet, hvis man ikke ændrede radikalt på naturforvaltningen i agerlandet.

Det kom desværre til at holde stik. Efter at have holdt stand med ganske få ynglepar i 1990'erne blev 2000 det sidste år med storkeunger i en dansk rede.

Men i 2004 etablerede to af de gamle storkepar sig mirakuløst igen på deres gamle lokaliteter (Ribe og Vegger). De to par er dog forduftet, men to nye er som sagt kommet til.

Annonce

De to ynglepar

Emil og Ida landede i Hvedstrup lidt uden for Roskilde i efteråret 2003. I håbet om at lokke dem til at blive blev en storkerede installeret på en gård i udkanten af byen. De fandt den og blev vinteren over.

Når et delmål er nået, må man sætte sig et nyt og selvom sandsynligheden for et mere varigt ophold kunne placeres et lille sted, så krydsede lokalbefolkningen fingre.

Deres bønner blev hørt og mere til. I foråret 2004 var reden såmænd også blevet dekoreret med æg.

I 2007 flyttede de til Gundsølille - en kilometer fra Hvedstrup. Muligheden for at indrette selv bød sig, så de byggede en penthouse-rede på en gartneriskorsten. Her har de slået sig ned lige siden og opfostret omkring 80 unger.

I Smedager har Annika boet siden 2012. Til at begynde med flyttede hun ind til ungkarlen Karlsson. Men i 2014 vendte han aldrig hjem igen og Annika tog storken Tommy til sig.

De har siden 2014 ynglet hvert år i Smedager og som to overfeterede realitystjerner kan man følge storkereden live på TV Syd i hele yngleperioden på www.tvsyd.dk/natur

Spoiler - der er fem æg i reden!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce