Annonce
Lokalavisen Nordvest

Våbenofringer i Vimosen: Danmarks største guldskat ligger måske gemt her

Udgravningen i 1931 er den eneste Odense Bys Museer har billeder fra. Den første var lige gammel nok til, at den kunne dokumenteres med et kamera. Foto: Odense Bys Museer

For 1500 år siden var Vimosen et yndet sted at ofre til guderne. Det fandt man ud af for første gang i midten af 1800-tallet, hvor tusindvis af våben, skjold og andre oldgenstande blev hevet op af det tunge dynd.

Annonce

Næsbyhoved/Broby: Hvis en Morten Korch-fortælling og en Disney-klassiker parrede sig og fik et barn, så er matriklen bag adressen Viemosevej 75 et godt bud på afkommets udseende.

Her bor Tage og Tove Brusen. Fra deres bjælkehytte og den tilhørende terrasse - hvorpå det i øvrigt er helt ideelt at drikke saft og spise nybagte boller - har de en ro og en udsigt, der kunne hamle op med schweiziske bjerglandskaber.

På begge sider knejser træerne og fra terrassen breder et frodigt græstæppe sig, inden det bliver bremset af en mose.

Det eneste, der kunne overgå dette overdådige syn ville være, hvis eksempelvis et sørøverskib kom vuggende ind fra højre og en flok bevæbnede mænd i samme nu sprang frem af deres skjul i det omkringliggende buskads.

Nu er sørøvere ikke just en af de mest udbredte gener for lokalbefolkningen i Næsbyhoved Broby Sogn, så det kan virke lidt usammenhængende at bringe disse ofte træbenede, romdrikkende og i moderne tider somaliske forbrydere ind i idyllen.

Alligevel er pirater præcis en af årsagerne til, at ægteparret Brusens mose adskiller sig så underfundigt meget fra alle andre af sin slags.

- Det er sjovt at tænke på, når man står her, at lige der i vores mose, er der udkæmpet et slag imellem borgere og sørøvere. Og alle de skatte, der er blevet ofret her igennem tiderne. Tænk engang. Hvordan er romerske sværd endt her? Sikke en historie.

Det er sjovt at tænke på, når man står her, at lige der i vores mose, er der udkæmpet et slag imellem borgere og sørøvere. Og alle de skatte, der er blevet ofret her igennem tiderne. Tænk engang. Hvordan er romerske sværd endt her? Sikke en historie.

Vimose-fundet

Blandt arkæologer er Vimosen et verdensnavn. En rockstjerne i en række af korsangere. Den status er især tilranet inden for de seneste ti års tid fordi endnu mere omfattende arbejde er gjort for at belyse, hvad de forskellige udgravninger kastede af sig i sin tid.Det kan vi takke Xenia Pauli Jensen, historiker og senior researcher ved Moesgaard Museum, for. Hun skriver blandt andet i en oversigtsartikel:

- Vimosefundet består af over 5.600 oldsager, hvoraf de ældste stammer tilbage fra bondestenalderen og den yngste er fra middelalderen. Langt den største del er hærudstyr, som blev ofret ved mindst otte forskellige ceremonier i perioden fra omkring Kristi fødsel til 600 e.Kr..

- Der er fundet angrebsvåben som en- og tveæggede sværd, spyd, lanser, buer og pile og beskyttelsesvåben som skjolde og ringbrynjer.

Soldaternes personlige udstyr består bl.a. af bælter og bæltebeslag, knive, fyrtøj, kamme, dragtnåle, forskellige brætspil, perler og andre smykker.

Dertil kommer omkring 150 stykker værktøj og økser, 100 beholdere af keramik eller træ samt vogndele, rester af både og meget mere.

Tage Brusen beretter, at også romerske sværd og mønter er lagt til hvile her samt den eneste fuldt ud velbevarede ringbrynje.

Vimosen som den fremstår i dag. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Våbenofringer

Det er omtrent 30 år siden, at Tove og Tage Brusen købte ejendommen på Viemosevej 75.

- Det var bare et vildnis hernede i haven og så var der en mose. Det var først nogle år senere, at jeg via en lærer fra Næsby blev gjort opmærksom på, at vores mose bærer på en langt mere interessant historie end andre rundt om i landet.

Det må have slået gnister i øjnene på Tage Brusen, som han efterhånden trevlede historien om sin baghave op, for her mange år senere lyser de selvsamme øjne som funklende stjerner, når han taler om mosen og dens unikke tidslinje.

- Sørøverslaget var en ting. Det var en nordfynsk stormand ved navn Alle Sølve, der planlagde og lykkedes med at nedkæmpe de sørøvere, som hver sommer sejlede ind igennem landet og plyndrede alt, hvad de kom i nærheden af. Dengang bredte fjorden sig helt ind til Søndersø Skov, forklarer Tage Brusen.

I forbindelse med dette slag ofredes et væld af våben til guderne som en tak for det succesfulde overfald på sørøverne.

Alle Sølves gave til de højere magter var dog langt fra den eneste gang, at Vimosen blev brugt som kanal til himmerige.

- Der er fundet mange tusinde genstande her, siger Tage Brusen med løftede øjenbryn.

Bunden i Vimosen er flere steder dækket af muslinger. I visse kredse anses det ikke som utænkeligt, at der hernede et sted gemmer sig en gigantisk skat. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Stjålne skatte

Eventyret begynder i 1848, da præstefruen Louise Brorson efter en tørveskæring ved Vimosen sender de første genstande til Oldnordisk Museum.

De efterfølgende 11 år bliver museet jævnligt beriget med nye skatte fundet i det mudrede dynd, inden arkæologen Carl Frederik Herbst sætter sig for at gå mere grundigt til værks i afdækningen af mosens hemmeligheder.

En arkæologiske udgravning giver i 1865 stor pote, da denne kastede over 5.600 oldsager af sig. Det gør samlingen til en af de mest opsigtsvækkende i hærudstyrssammenhæng - i hvert fald i Danmark.

Faktisk er samlingen meget større end de konkrete fund. For under tørveskæring såvel som arkæologisk udgravning vurderes det, at flere arbejdere ikke var lige dygtige til at indlevere materialet til de rette myndigheder.

Således har man kendskab til mindst en privatsamling i Småland, imens mange andre artefakter nok er forsvundet for altid.

I 1931 blev mosen drænet for anden gang i håbet om, at nyere teknik kunne afdække endnu flere genstande. Succesen var dog til at overse her i anden omgang, hvor kun en risknippe var af nogenlunde nævneværdig værdi.

Tage og Tove Brusen flyttede ind ved siden af Vimosen for 30 år siden - dengang kendte ingen af dem til den ufattelige historie, deres mose bar på. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Har kigget selv

De fleste danske haver mønstrer sjældent mere sindsoprivende fund end en 20'er eller måske en sjælden kapsel fra slotsøllen.

Det er med andre ord ikke værd at bruge tid på at stikke skovle ned i vandpytterne derhjemme, hvis man leder efter den store skat.

Men hvis man i 30 år har haft en af Danmarks største våbensamlinger liggende i sin egen "brønd" så kunne det da godt være, man ville udforske den en ekstra gang.

- Jeg har faktisk ikke været ude i den. Det kan man ikke uden at tømme den. Man bliver suget ned til knæet lynhurtigt i det dynd der. Men min søn har sejlet rundt derude i en lille båd og set, om han kunne finde noget, men nej.

Er det ellers fristende at lede lidt mere?

- Nej. Egentlig ikke. Altså den er jo blevet tømt og tjekket flere gange, så hvis man fandt noget, ville det nok ikke være særlig interessant, siger han, og tænker et kort øjeblik.

- Men den gamle nationalmuseumsdirektør sagde til mig, at han var sikker på, at ude i det dynd. Der ligger Danmarks største guldskat gemt.

Mere er der ikke at sige til det. Måske den dukker op, når den næste tørke indtager Danmark og suger de sidste dråber ud af Vimosen.

Bjælkehytten, haven og mosen samt den omkringliggende natur, gør Viemosevej 75 til en idyllisk plet, der er svær at hamle op med. Foto: Kristian Isaksen
Vandet drænes fra mosen. Et noget omstændeligt arbejde, datidens teknologi taget i betragtning. Foto: Odense Bys Museer
Tage Brusen har gjort meget for at blive mere fortrolig med historien om sin mose. Derfor tog det ham ikke mere end et halvt minut at fremskaffe alskens materiale om den. Her tegninger af nogle af fundene. Foto: Kristian Isaksen
En vægt af bronze fundet i Vimosen. Stammer fra 3. jernalder et sted imellem et sted imellem 500 f.Kr. og 1050 e.Kr. Foto: Lennart Larsen
Romerske bandolerbeslag i sølv og bronze. Fra yngre jernalder. Foto: John Lee
Den bedst bevarede ringbrynje nogensinde fundet, stammer fra Vimosen. Den vejer 10 kilo og består af 20.000 jernringe. Foto: Lennart Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce