Annonce
Lokalavisen Nyborg

Ørbæk Bryggeri reducerer CO2-udslip med ny opfindelse

Kim Christian Dalum og brygmester Andreas Falkenberg ses her ved siden af det nye apparat, der har fået sin egen plads ved siden af øltanke og blandingskar. Foto: Ørbæk Bryggeri
De store bryggerier gør det allerede. Men Ørbæk Bryggeri er formentlig det første af sin slags til at indvinde CO2 fra ølproduktionen og genanvende det i deres sodavand.

Ørbæk: De gode ideer og initiativer bobler frem hos Ørbæk Bryggeri for tiden. Først var der den opsigtsvækkende nyhed om, at destilleriet i Nyborg lægger produktionen om og vil lave håndsprit i stedet for whisky.

Den seneste nyskabelse omhandler to andre grene af selskabets virksomhed, nemlig produktionen af øl og sodavand.

Som det første specialbryggeri vil Ørbæk Bryggeri nemlig indvinde CO2 fra ølproduktionen og genanvende det i produktionen af sodavand.

Igennem de seneste måneder har bryggeriet i Ørbæk således fungeret som en form for testlaboratorie for opfinderen Kim Christian Dalums nyeste opfindelse.

Apparatet er nu færdigudviklet, og siden midten af marts har det været taget i brug på bryggeriet i Ørbæk, fortæller brygmester Andreas Falkenberg til avisen.

- Man har altid gjort noget lignende på de store bryggerier. Det nye er, at vi indvinder og genanvender CO2 i en lille skala. Da jeg blev præsenteret for ideen af Kim Christian Dalum, sagde jeg straks, at det lyder spændende, for CO2 er i dag et fyord. Vi danner i forvejen CO2 gennem produktionen af øl, og det er ikke det hele, der optages i øllen. Resten ryger ud i atmosfæren. Samtidig producerer vi sodavand, hvor man skal bruge CO2. Derfor gav det god mening at få lukket den cirkel, forklarer han.

Win-win-win-win

Med den nye opfindelse kan virksomheden spare penge, men det har ikke været den primære drivkraft. Det har derimod hensynet til naturen og klimaet, understreger brygmesteren. I alt forventer Ørbæk Bryggeri at kunne reducere sin udledning med op til 50 ton CO2 om året.

I en officiel pressemeddelelse udtrykker den administrerende direktør i Naturfrisk, Tørk Eskild Furhauge, det på denne måde.

"Der er mange gevinster ved ibrugtagningen af det nye apparat, som glæder os på Ørbæk Bryggeri. Vi reducerer klimabelastingen, vi forbedrer luftkvaliteten for medarbejderne, vi sparer penge på indkøb af CO2, vi forbedrer formentlig også vores produktkvalitet, og så er vi glade for, at vi kan hjælpe en dygtig opfinder og iværksætter i gang med noget, der måske kan blive en ny succesfuld virksomhed."

En ren win-win-win-win, med andre ord. Det gode spørgsmål er naturligvis, hvorfor det først er nu, at opfindelsen ser dagens lys.

En del af forklaringen skal findes i de store omkostninger, der er forbundet med at lave udstyret målt op imod den økonomiske gevinst for den enkelte virksomhed.

- Men Kim har været dygtigt til at reducere omkostninger, både i forhold til etablering og den efterfølgende vedligeholdelse af apparatet, fortæller Andreas Falkenberg.

I og med, at Ørbæk Bryggeri har været med til at udvikle det nye apparat, har man ikke haft disse omkostninger. Til gengæld fungerer man nu som "showroom" for opfindelsen, som andre bryggerier efterfølgende kan købe. Og der har allerede været bud efter den, fortæller brygmesteren fra Ørbæk.

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Stort adventurerace bliver endnu vildere: Vegvisir lancerer 120 kilometer for Paddleboards, kajakker og robåde

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Cheftræner gik fra lærer til elev: - Jeg har aldrig set samme stemning i en anden klub

Annonce
Lokalavisen Nyborg

Elitespillere fra Nyborg skal prøve at tage kegler til VM: Det første år overraskede de ved at vinde bronzemedalje som de første i Danmark

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

For første gang i Danmark: Lokal selvforsvarsklub vil udbrede ny teknik - Jeg har ikke lyst til at kæmpe, jeg vil overleve

Lokalavisen Nyborg

Svag start for Nyborg i weekendens kamp

Lokalavisen Nyborg

Nyborg sejrede over Odense på udebane

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Dengang østfynske cykelryttere var konger af landevejen

Lokalavisen Nyborg

En af Danmarks ældste biavlerforeninger: Ulrik startede sin biavler-rejse på grund af sin kone

Lokalavisen Nyborg

Otte tips til at finde forsvundne forfædre

Lokalavisen Nyborg

Menneskeofringer og magiske skrubtudser: Østfyns Museer fortsætter jagten på de gode historier

Lokalavisen Nyborg

Grib cykelhjelmen og prøv mountainbike-ruten på Nyborg Vold: Efter cykelløb åbnes banen for alle

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Præstesønnen fra Svindinge blev oliemagnat i Rusland

Annonce