Annonce
Lokalavisen Nyborg

10 ting du kan lave i naturen i efteråret

Selvom vejret bliver koldere, så gemmer naturen stadig på mange gode oplevelser. For de friske er et dyk i havet en mulighed. Arkivfoto: Stefan Sommer Jagd
Selvom vejret bliver koldere, så gemmer naturen på mange gode oplevelser. Friluftsrådet guider her til 10 aktiviteter og oplevelser, man ikke behøver at rejse langt væk for at få.

I efteråret søger man mod varmere himmelstrøg for at få lidt ekstra sommer, men man behøver ikke rejse ud af landet for at få en masse oplevelser. Den danske efterårsnatur byder på flere herhjemme og har en masse at byde på.

Friluftsrådet tipper her om 10 aktiviteter, man kan lave udenfor.

1 Oplev naturen om natten

Selvom nætterne er ved at blive kolde, kan man stadig godt sove ude i efteråret. Der findes forskellige shelter- eller teltpladser flere steder i Nyborg Kommune. De kan findes på udinaturen.dk.

Herefter kan I begive jer afsted godt bevæbnet med de tykke soveposer. Hvis det er for stort et projekt at tilbringe en hel nat i naturen, kan I nøjes med en aftentur ud og kigge på stjerner. Find et spot uden for meget lys og læg jer klar. Efteråret er nemlig ideelt til stjernekigning.

2 Hop i havet

Et dyk i havet er for de fleste kun en sommeraktivitet, men det kolde gys om vinteren bliver mere og mere populært, og eftersigende skulle det også kunne noget helt specielt. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen

At tage et dyp i havet er ikke kun noget, man kan gøre om sommeren. Vinterbadning er blevet mere og mere populært, og det er ved at være tiden, hvis man skal klare den rolig overgang, mens temperaturen i havet daler.

Der er noget helt særligt over at gå i vandet, når det er koldt, og modsat hvad man måske skulle tro, kommer man ikke til at fryse af det bagefter, for blodet ruller raskere efter et koldt dyp. Træk dog alligevel hurtigt i det varme tøj efter badeturen eller find hen til den nærmeste sauna.

3 Hygge ved bålet

Bålhygge er hyggeligt både om sommeren og i efteråret. Her kan man nyde bålets knitren, men man kan også vove sig ud i at riste skumfiduser eller bage snobrød. Arkivfoto: Flemming Krogh

Der er intet som at sidde ved et bål i naturen og høre bålets knitren. Det kan man også, selvom efterårskulden sætter ind. Find en bålplads på udinaturen.dk og medbring eventuelt avispapir og tændstikker for at gå gang i bålet.

Hyggen kan udvides endnu mere ved at medbringe snobrød eller skumfiduser på en pind. I kan også medbringe en lille støbejernsgryde og en bålpande og varme kakao og bage pandekager. Husk det varme tøj.

4 Find dit næste måltid i naturen

Efteråret er oplagt til at finde svampe i skoven. Arkivfoto: Kurt Stæhr

Den danske natur bugner af vilde råvarer i efteråret. Det er her, at både havtorn, svampe, vilde krydderurter og æbler har sin storhedstid. Tag en skål eller kurv under armen og gå på jagt i efterårets natur.

Find inspiration til, hvordan du kan tilberede dem på voresnatur.dk/vilde-opskrifter.

5 Udforsk Danske Naturparker

Hvis man vil lidt ud over Nyborg Kommunes grænser, så har Danmark 14 naturparker, der hver især byder på særlige oplevelser, og nogle gange har flere af dem guidede ture og aktiviteter.

På Fyn er der Naturpark Lillebælt, som er en maritim naturpark, der byder på naturoplevelser både over og under overfladen. Hvis du er heldig, kan du få et glimt af et marsvin. Du kan også prøve en tur i kajak. Se mere på danskenaturparker.dk.

6 Tag på vandretur

Der findes mange vandreruter i Nyborg og omegn. Det gælder bare om at vælge. Arkivfoto: Mogens Thams

Der findes hundredvis af vandreruter i Danmark, lange som korte, som alle kan være med på.

I Nyborg Kommune findes der et væld af vandreruter langs kysttrækningen, gennem skove, historiske landskaber og købstader. Der er vandre- og gåruter fra 0-5 kilometer og helt op til 30+ kilometer. Se mere på visitnyborg.dk.

Prøv også en tur på en af Kløverstierne - det landsdækkende net af afmærkede stier, som alle starter og slutter nær en bymidte og er mellem to og 10 kilometer lange. Find en nær dig på friluftsraadet.dk/kloeverstier.

7 Jagt skatte med telefonen

Geocaching kan være for alle. Det enete det kræver er en telefon med GPS-modtager. Arkivfoto: Tue Sørensen

Tag på skattejagt i naturen med telefonen med geocaching. Her kan alle være med. Det eneste det kræver er en telefon med GPS-modtager.

Download appen Geocaching, opret en gratis konto, og så får du et kort på telefonen over alle de gemte skatte i naturen. Der er tusindvis af dem i Danmark, så uanset hvor I er, er der sikkert en skat i nærheden.

8 Lav mad under åben himmel

Den svenske fabrik Trangia AB - som producerer de populære stormkøkkener - har under pandemien mere end fordoblet deres medarbejderstab for at følge med efterspørgslen. Arkivfoto

Mad under åben himmel behøver ikke at bestå af pulvermad eller dåsemakrel. Man kan sagtens lave noget nær gourmetmad på et stormkøkken, og det smarte ved det er, at man kan lave det næsten overalt i naturen i modsætning til mad på bål, som kræver en bålplads.

Find inspiration til mad, du kan lave på et stormkøkken, på friluftsraadet.dk.

9 Bliv bjergbestiger

Bjergbestiger er måske så meget sagt, når Danmark ikke har kilometerhøje bjerge, men til gengæld er der masser af bakker. At opleve dem om efteråret kan være en særlig oplevelse, fordi man på toppene ofte har en fantastisk udsigt ud over landskabet, der på denne tid er klædt i alverdens farver.

Find alle de danske bjerge på danskebjerge.dk. Her findes der også alle Danmarks udsigtstårne, hvis man vil lidt højere op i terrænet.

10 Find ro i naturen

Forskning viser, at natur og oplevelser i naturen har en afstressende effekt. Roen i naturen kan findes på mange forskellige måder. Det kan både være i højt tempo og gennem meditation.

Det kan være en stille gåtur med telefonen sat på flytilstand. Det kan være en rask løbetur. En fisketur. En cykeltur. En tur i kajak eller på et SUP-board. Eller måske afprøve vinterbadning.

Det kan også være at tage en yogamåtte med ud i skoven. På den kan du dyrke yoga eller meditere eller måske afprøve det japanske fænomen skovbadning, hvor man ligger i skovbunden og fokuserer sin energi på at sanse alle naturens lyde, lugte, lys og bevægelser.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: Efter 48 år er Osteboden Fru Hansen stadig populær

Annonce
Annonce
Lokalavisen Nyborg

Før og nu: Masten på Knudshovedklinten – Vippefyr eller knaldstation?

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nyborg

Ny mand ved roret siden nytår: - Det er megafedt at få den pris, fordi det viser, at vi gør det rigtige

Lokalavisen Nyborg

Ebbe blev suveræn stemmesluger til seniorvalg: - Hvis der bliver peget på mig, svigter jeg ikke vælgerne

Lokalavisen Nyborg

Carsten Kudsk om valglussing: Jeg skulle ikke være gået efter borgmesterposten

Lokalavisen Nyborg

Sandra stoppede som betjent på grund af stress: - Jeg har kunne rejse mig igen igennem skriverierne

Lokalavisen Nyborg

Vælgerne på Østfyn har talt: Her er valgets vindere og tabere

Lokalavisen Nyborg

Et Villa Gulle i nye klæder: Lokal familie tager over på hele Nyborgs byhotel

Lokalavisen Nyborg

Ny julesang fra Kirsia Isabella: - Det er en stemningsfuld, gennemglad og varm sang, som det er svært at sidde stille til

Lokalavisen Nyborg

Alberte blev nummer to til DM

Lokalavisen Nyborg

Klumme: Stenfiskerskonnerten ”Else” af Nyborg

Lokalavisen Nyborg

Vind koncertbilletter til The Glam på KinoVino

Lokalavisen Nyborg

Nyborg Svømmeklub vinder danske mesterskaber for hold Åben Klasse

Lokalavisen Nyborg

Julelys tændes i skyggen af corona

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: For Pigernes Magasin og Lingeri handler det om at løfte i flok

Lokalavisen Nyborg

Jette arbejder i døgndrift til valget: - Jeg regner med at sove et par timer på lageret i løbet af natten

Lokalavisen Nyborg

Efter årevis med intern ballade i menighedsråd: Omstridt præstegård i Flødstrup tager form

Lokalavisen Nyborg

Hang klistermærker op om natten: Byens Bedste vinder ser tilbage på en festlig aften

Lokalavisen Nyborg

Populært kunsthåndværkmarked flytter til Borgmestergården

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: Viser sin taknemmelighed ved at give igen til kunderne

Lokalavisen Nyborg

Hold juleaften hos Østfyns Sociale Hånd

Lokalavisen Nyborg

Byens Bedste vinder: Uden vores kunder havde vi ikke fået prisen

Lokalavisen Nyborg

Fængselsfolkenes Fiskeriselskab fejrer 50 år i november: - Det har absolut ikke været kedeligt

Annonce